Last news in Fakti

23 Август, 2022 16:28 9 695 28

Къде се намира гробът на хан Аспарух?

  • хан аспарух-
  • гроб-
  • запорожие-
  • паметник

Исторически сведения сочат, че хан Аспарух е погребан в Запорожието

Хан Аспарух е синът на хан Кубрат, който поема управлението след предателството на първородния син на Кубрат и съюза му с хазарите, които извършва, след като е загубил битка с тях и с цел да запази живота и властта си. Историческите извори сочат, че Аспарух е княз от 668 година и управлява в продължение на цели 27 години. Смъртта му се счита за причинена с коварство, предава actualno.com.

А къде е гробът на хан Аспарух?

В Запорожие ще намерите паметната плоча с лика на хан Аспарух и надпис „На основателя на държавата България (681), Аспарух – син на великия Кубрат“. Плочата първоначално е била положена на друго място, но през октомври 2010 година окончателно и тържествено е открита на площада на профсъюзите в Запорожие, където се намира и днес. Гробът на хан Аспарух, твърди се, също е именно в Украйна, в Запорожие.

Защо считаме, че гробът на хан Аспарух е в Запорожие?

Археологически разкопки на брега на река Днепър, където се е намирало селото Вознесенка, извършени през миналия век, откриват 11 гроба и хиляди предмети, вероятно принадлежали на погребаните. Сред тях е и предмет, който навежда на мисълта, че сред 11-те гроба е и този на хан Аспарух. Предметът е сребърен орел, стоял според повечето изследователи на върха на копието на хан Аспарух, след като пленил византийското знаме. Друг учен изказва хипотезата, че орелът е воински знак на самите българи.

В подкрепа на тази своя теза той прилага откъс от хрониката на Кезаи, а именно: „гербът на крал Етел (кан Атила), който владетелят обикновено носел върху своя щит, наподобявал птица, която на маджарски се нарича Турул (орел), на главата си тя има корона”. Следователно Турул е родов тотем на рода Дуло, а хан Аспарух е именно от този род. Монограм с името на хана стоял на гърдите на орела. Всичко това било достатъчен артефакт повечето учени и археолози да приемат, че гробът на хан Аспарух е именно там – в Запорожие, макар да битували и различни мнения.

Че в Запорожие се намира гробът на хан Аспарух твърди и Иван Петрович от дружеството за българска култура в град Запорожие, Украйна. Днес орелът може да бъде видян в местния музей, а откритите над 1500 предмета – истинско съкровище – са поделени между няколко музея.

Кой пръв е открил гроба на хан Аспарух?

Археолог на име Владимир Гривинченко, участвал в разкопките през 30-те години на миналия век на брега на река Днепър, се счита за първия, открил гроба на хан Аспарух. Той подчертава, че е напълно убеден, че Вознесенския археологически комплекс и самото съкровище са от VII век, с което се противопоставя на изразени мнения от други учени, че това не е гробът на Аспарух, а на княз Светослав. Княз Светослав обаче е погребан през 10 век - факт, който доказва, че не е възможно това да е неговия гроб и неговите съкровища. Редица учени също подкрепят тезата на Гривинченко и считат, че Вознесенското съкровище е българско, и че това е именно гробът на хан Аспарух, създателят на Дунавска България. Сред тях са известни имена като: проф. Станчо Ваклинов, проф. Георги Бакалов, проф. Петър Петров, проф. Светлана Плетньова, проф. Петер Юхас, акад. Омелян Прицак, проф. Димитър Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Извод ?

    9 32 Отговор
    Ние сме укри ?

    Коментиран от #7, #27

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Само питам

    27 8 Отговор
    И когато кан Аспарух е създал държава България на Балканите, преди 14 века, къде са били турците?

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мъртвеца Изтърсак

    2 8 Отговор
    Намира се в квартал Панкриати Вирона Атина
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Поне

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    На училище ходил ли си ?!

    Коментиран от #10

  • 9 Механик

    28 8 Отговор
    Още малко ще изкрате Аспарух, основател на Украйна?!
    И още нещо! Като пишете изветрели и поръчкови статии, поне малко поназнайвайте това-онова.
    Аспарух никога не е бил КНЯЗ! Това е славянска титла, а Аспарух не е славянин. Има си прабългарска дума за княз, но няма да ви отварям очите!
    Но има и една историческа истина в тая статия. Предателството на брат му и съюза с ХАЗАРАРИТЕ. Та именно хазарите са тия, които тогава са населявали ония места, дето сега се гърми и трещи. Та, любимите ви укри са именно смес от славяни, прабългари и много хазари. Последните от 2 века се представят или за евреи (хазарите изповядват юдаизма) или за руснаци.
    В момента тия които управляват укрия са именно такива. Като почнеш със зеления бимбо, минеш през Димитро и стигнаеш до братята кличко.

    Коментиран от #11, #16, #22

  • 10 Бай Яни

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Поне":

    В русия мразят да ходят на училище.. чукча консуматор,чукча не производител.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 О свещенна простота !

    4 14 Отговор
    Кога ще спрете с тези ханове, вие в кой век живеете ?! Никъде ги няма вашите ханове и канове ? Преди цар Симеон всички български владетели са князе - фактите може да ги намерите в нета !

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 сори, но не съм робот

    10 1 Отговор
    Колкото "учени" два пъти повече мнения! Хайде най напред да се абстрахираме от историята, писана не от историци, а от политици (най вече чужди) и после да коментираме следващите стъпки. Древната ни история е изопачена и фалшифицирана до неузнаваемост от чужди политици, но точно такава продължава да бъде изучавана в учебните заведения.
    За сведение, първото учебно пособие за българска история (учебник) е отпечатано ( през 1872 г - 4 години преди началото на войната) от собственика на няколко книжарници Драган (Димитър) Манчов от Батак, който поради липса на систематизирана информация извлича "най доброто" от тиражираното в онова време и с изричната уговорка: " Аз ще бъда рад на работицата си, ако видя, че тая книжка послужи за предаване в нашите училища, докле се сдобием с по-добро ръководство за българската история.”
    Е, за съжаление, повече от век и половина по късно не се "сдобихме с по добро ръководство за българската история". Просто всичко, което противоречи на мненията на чужденците, намесили се и писали (на коляно) нашата история, бива скрито, унищожавано или обявено за фалшификат. Това, за съжаление, продължава и до днес.
  • 15 хммм

    3 8 Отговор
    Може изобщо да не е имало такъв хан.. Това са комунистически глупости. Замислете се.. какво ще прави в Запорожието, ако действително е завладял България... защо не е погребан в Хасковско, или Пловдивско..? мИ може би защото изобщо нйе е бил там.

    Коментиран от #18

  • 16 тъй ли бе?

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Гледай си механиката и не си подлагай разни задни атрибути по ниско от кръста на непознати. Изконната титла на българските владетели е КНЯЗ и това са го отразили древни хронисти в "Именник на българските владетели" ( не ханове или канове, както такива като теб се опитват да внушават, без да посочват конкретни аргументи). В посочения материал за всеки владетел е подчертано изрично, че е КНЯЗ и нищо по различно.
    Ако не ти изнася, наведи се се на някой от хански или кански произход да ти поясни, че такава титла никога не е съществувала в света!
  • 17 И да приключим спора

    7 2 Отговор
    В Република Северна Македония е, къде другаде.
  • 18 това от мен да го знаеш

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "хммм":

    Е, не е точно така. Границите на България тогава никой не може да начертае с точност, като е отразена в по късно изработени карти по описания на хронисти. Реално северната граница на България се е променяла много динамично, заради настъпващите орди на монголите. Реално границите на България в някои моменти е достигала до територията на Волжка България. Не случайно древни хронисти ни съобщават, че в двете Българии религиите са различни (християнство и ислям), но езика и традициите са едни и същи. При Сталин нещата се променят, защото той обичаше да размества народите по територията на СССР като пешки по шахматната дъска.
  • 19 ИЛЮМИНАТ

    5 2 Отговор
    КОГА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ПАНТЕОН НА ОСНОВАТЕЛЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ?

    Коментиран от #21

  • 20 един от стадото

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "О свещенна простота !":

    какво пише на колоната на Омуртаг. Нарочно не пиша хан нито княз. Защото преди Симеон всички титли при българите са били Канас сюбиги - Владетел и главнокомандващ. Автентично българско, неподражаемо и единствено. Никакви ханове и князе. След покръстването стават царе. А ханства от Хабаровск/сегашния/ до Полша сегашна колкото щеш тогава, но тая титла я има само при нас. Чехи, руснаци когато пишат после историята ни, която за съжаление учим още/официало/ умишлено и целенасочено ни приравняват към дивите и конни племена. Пак не пиша народи. Тя е дълга, и никога не сме били татари м/у другото. Най малкото в Дунавска България. 681г която е спорна, но да я приемем за основа на сегашна Бя татаромонголите са били на май... Да не говорим за лютия отпор , който сме им дали по Дунава и то мнооого по късно. Цели 500г след това. Последното за сведение и да си го набие в тиквата някой северомакедонец, ако чете това
  • 21 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ИЛЮМИНАТ":

    когато цъфнат налъмите..както върви
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
    3. Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””

    Коментиран от #24

  • 23 Асен Милев

    5 1 Отговор
    Аспарух нито е "ХАН", нито създава Дунавска България.

    Българите бяха прогонени от Траян Римски и пак се възвърнаха.
    "Именник на българските ханове", издаван до сега под подобни заглавия, въпреки че в него не се говори за никакви ханове..., първият владетел от списъка започва да царува в Дакия по времето, когато под натиска на вътрешни въстания и външни освободителни войни император Марк Аврелий е принуден да прави големи реорганизации в диоцеза - 168 г. (168+515=683 г. - когато Аспарух мести столицата си отсам Дунав в Свещената бащина земя, напусната от българите по времето на войните с император Траян)! Именно около 168 година частично е възстановена българската държавност (със столица в Дакия) след като българските земи за били завладяни от Траян в 106 година, при победата му над българския владетел Децебал.

    И не е ли известно на уважаемите учени занимавали се с древна българска история, че сред "траките" даки е съществувало социално деление на две основни касти? Външните различия между членовете на отделните групи са били именно прическите - едните са поддържали косата си дълга, а другите са бръснели главите си.
  • 24 Българи Арийци Славните Тракийци

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Корена на думата Sclavos в превод е Роби, защото Траките са наричани така от Римляните. Руските болни глави измислят този анекдот за Славянството, за да не наричат азбуката ни БЪЛГАРСКА и да не признаят че сме ги създали като нация. И също да ни мътят главите с този термин за братския народ, който идва да ни освободи тоест завземе от Турско робство. Общо взето руснак каже ли ти добър ден - вдигни глава към слънцето, че има голяма вероятност да видиш луната.

    Коментиран от #26

  • 25 И сам воинът е сам

    2 0 Отговор
    Защо продължавате да наричате български владетели на Балканите с титлата хан? Нека някой покаже някакъв документ с подобна титла, направен преди XVIII век! До сега няма намерен такъв!

    Навсякъде са използвани други титли, като примери са: КАНАС или КЪНЯЗ, а държавата е наричана КНЯЖЕНИЕ (тоест КНЯЖЕСТВО)! (виж всички каменни колони с просветителски надписи, "Именника", че дори и чуждите исторически извори - няма титла хан!)

    Докога ще се "ханосеват" нашите владетели?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Оракула

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Извод ?":

    Поне 75% от населението на Украйна е с българо-тракийски корени,
    което е от Трако- Скитски произход , от същия произход сме и ние Българите 70% траки,
    около 28% други скити,маса -гети,сърмати и алани !
    Гетите са също траки -Херодот го е казал доста убедително при това, че и езика им подобен!
    Без Гети в България ,няма Готи, ако съдим по "Сребърната библия" на монаха Вулфила
    който превежда библията на езика на Тракийското племе , Беси в 375 година!
    Готите са си чисти Гети , които са съсипали Римската западна империя, рана- рано!
    Теодорих воюва с Българите 375 година в Панония!
    Тази битка е спечелена от Теодорих , които е цар на Източно-готското царство ,
    който разбира, кои са Българите че си има работа с много добри войни !
    Това царство на Готите -Гети процъфтява около 250 години.
    Но великия тракийски Велизарий от Сапарева Баня, пълководец №1 за всички времена ги затрива !
    След като съсипва Картаген !
    Тук имат Българите много голям принос ,за сразяване на Изгочно-Готското царство ,
    със Хунската коалиция, която почти съсипва Римската западна Империя!!
    За сметка на Източната Римска Империя наречена Византия,
    която под защита на Българите федерати , оцелява още 1000
    години!
  • 28 Балтавар

    6 0 Отговор
    Изреждането накрая на десетината професори със съветска историческа закалка е типичен подход на утвърждаване на една нескопосана лъжа, тиражирана вече почти век. Казионната българска историография няма достоверни твърдения, къде е погребан Аспарух, има само плахи хипотези, потискани от световната антибългарска историография. Самата статия е ученически преразказ на стари материали.
    Археологическите артефакти от с. Вознесенка, Полтавска област, се отнасят за Курбат/Кубрат. Някои не знаят, че официалната столица на Курбат е град Балтавар (оттук Полтава). Събраните над 1000 предмета от това съкровище се пазят в Ермитажа. Разчетеният печат на Курбат и меча му от тая находка са материални доказателства, че гробът е негов.
    Гробът на Аспарух се намира в района на Женския метох - Патриаршеския манастир на 6 км. северозападно от Велико Търново. И това е описано в българските хроники. Обяснено е подробно в книгата "Непознатата история на българите" от В. Вътов. Това свято място е стар български карамадж - светилище "Торна уба" ("Щъркеловото светилище"). От името на това светилище произлиза името град Велико Търново. И тази осторческа истина не се знае и не се припознава от официалната историческа гилдия, само защото не е написана и публикувана в Лондон, Ню Йорк, Москва, или Париж.