Last news in Fakti

16 Септември, 2022 09:17 1 477 4

Излиза нов роман на Виктор Пелевин

  • виктор пелевин-
  • роман-
  • kgbt+

Авторът на "Generation П" е един от най-прочутите съвременни руски писатели

Премиерата на новия роман на Виктор Пелевин "KGBT+" ще е на 29 септември. Руското издателство "Ексмо" съобщи, че началото на продажбите е насрочено за 20:22 на 29-и. Тиражът е 80 000 бр. Книгата излиза и във вариант дигитално копие на платформата "ЛитРес" и в аудиоформат, озвучен от "руски звезди", се съобщаwа на сайта на издателството.

Предишният роман на Пелевин Transhumanism Inc. излезе на 26 август 2021 г. Тогава беше съобщено, че Пелевин, който навършва 60 през ноември, няма да публикува нови романи. Авторът на "Чапаев и пустота", "Generation П", "Върколашки метаморфози", "Шлемът на ужаса" е един от най-прочутите съвременни руски писатели. Първо завършва електромеханика в Московския технически университет, а после и Литературния институт "Максим Горки". Сътрудничи няколко години на списание "Наука и религия", където пише статии за източния мистицизъм. Първият му роман излиза през 1989 г., пише segabg.com.

Пелевин традиционно отбягва честата поява в обществото, дава интервюта извънредно рядко. Все пак разрешава някои от творбите му да бъдат публикувани на официалния му сайт за некомерсиално разпространение. Някои от романите му са драматизирани в звукови файлове. Преведен е на повечето световни езици (вкл. японски и китайски), негови пиеси се играят на сцените в Лондон и Париж.

Творбите му носят някои от особеностите на научната фантастика, но са прикрити от многослоево постмодернистично звучене, в което са смесени елементи от поп културата и езотеричната философия. В книгите му често светът и реалността са представени като променливи, напълно податливи на човешките съзнание, воля и интуиция: Пелевин оставя читателя сам да реши какво точно се случва. За да подчертае това, в началото на някои от книгите си добавя следната бележка: "Всяка мисъл, която възникне по време на четенето на тази книга е обект на авторското право. Нелицензираното мислене е забранено." В сюжетите разкрива характерни черти на руския народ в прехода след разпада на СССР, като умело впримчва и нишка от ученията и разбиранията на Далечния изток. Легендата на фантастичния жанр Урсула ле Гуин вижда Пелевин като продължител на могъщата традиция на руската социална сатира, започваща с Гогол и минаваща през Булгаков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заяц

    1 1 Отговор
    Не мога да го характеризираме като писател, по-скоро блогър от стар тип, който издава книги.
  • 2 Рубладжийче

    2 4 Отговор
    Всеки русофил чете книгите на Виктор Пелевин.
  • 3 Виктор Пелевин

    2 3 Отговор
    “С Русия е винаги така – любуваш й се и плачеш а като погледнеш на какво се любуваш, може и да ти се повдигне”.
  • 4 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Благодаря за инфото ,сега се запознавам
    Виктор Пелевин ,ако не се бъркам с книгата нова информация за мен , има и руски филм, написан и режисиран от Виктор Гинзбург и базиран на едноименния роман на Виктор Пелевин от 1999 г. Той е получил всеобщо признание от критиката.Има го в тубата - Generation P (Поколение П) - Full movie with English subtitles ,и в Амазон книгата е в наличност почти 5 звезди .