Last news in Fakti

21 Септември, 2022 16:20 749 4

Три български музея участват в първото мащабно сътрудничество между Америка и Югоизточна Европа

  • ним-
  • ню йорк-
  • чикаго

В изложбата в Ню Йорк с част от своите най-ценни експонати се включват Националният исторически музей

Три български музея участват в първото мащабно сътрудничество между Америка и Югоизточна Европа - 1
Снимка: НИМ

Първата спирка на пътуващата изложба, част от проекта „Първите владетели на Европа“ по инициатива на Фийлд музея в Чикаго, е Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк, САЩ, където тя бе открита днес, 21 септември под надслов „Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“.

Изложбата представя културни ценности от единадесет държави от Стария континент и ще бъде отворена за посетители до 19 февруари 2023 г. преди да отпътува за Чикаго. Проектът „Първите владетели на Европа“ е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, а в него централно място заемат три български музея.

В изложбата в Ню Йорк с част от своите най-ценни експонати се включват Националният исторически музей в София и Регионалният исторически музей в Русе, които ще запознаят американската публика с някои от най-енигматичните си съкровища.

През следващите две години по проекта ще бъдат реализирани поредица от изложби, които ще запознаят американската публика с археологически артефакти от региона простиращ се от Стара планина до Карпатския басейн.

От Ню Йорк изложбата ще отпътува за Фийлд музея в Чикаго, където ще бъде изложена през месец март 2023 г. Директно за Чикаго ще отпътуват и част от златните находки от най-старото обработено златно съкровище в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г.пр.н.е., където към изложбата с впечатляващите български съкровища се присъединява Регионален исторически музей – Варна.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    4 0 Отговор
    Защо не са направили тази изложба в най-престижния и най-големия американски музей за истори на природата в Ню Корк,който се посещава дневно от 30,000 души или друг престижен музей там,на 5-то авеню,горен Манхатън !

    Коментиран от #3

  • 2 ТаУмВзе

    0 3 Отговор
    Югоизточна Европа бейби и България! Смех.
  • 3 ъъъ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    а има ли смисъл?
    теди за Европа мислят,че е държава .. и на картата даже не могат да я покажат
    за България да не говорим
    всичкото това е като лафа - видяла жабата,че подковават коня и ...
  • 4 Роня

    1 0 Отговор
    Забравихте най-важният музей - Музеят на магарето. Точно той щеше да е най-интересен и най-много посетители щеше да има !