Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 09:44 2 254 4

Започват снимките на нов игрален филм по разказ на Николай Хайтов

  • нов филм-
  • николай хайтов-
  • бнт-
  • магдалена ралчева-
  • юрий дачев

В главните роли ще видим Велислав Павлов и младият му колега Радослав Владимиров

Започнаха снимките на нов игрален филм по мотиви от разказа „Сватба“ на Николай Хайтов. Българската национална телевизия е копродуцент на лентата, зад която стои звезден екип. Режисьор е Магдалена Ралчева, а сценарист Юрий Дачев.

Екипът на филма, вдъхновен от Хайтов, ще отведе зрителите далеч от актуалните новини и битовизма. Чрез езика на киното ще оживее наново историята за овчаря Адил, племенника му Мето и красивата Хатте.

"Когато препрочетох разказите на Хайтов си дадох сметка, че този изумителен писател е създал един свят, който въпреки цялата си отдалеченост, е изключително ярък, колоритен и същевременно суров; много мъдър и запомнящ се", споделя режисьорът на филма - Магдалена Ралчева.

"Аз мисля, че това е едно от обясненията, че Хайтов винаги поглежда българското кино - характерите и сблъсъците, които при него са уникални. Както виждате, каквото и да му се е случило на българското кино през десетилетията, към Хайтов интересът не е отслабвал", твърди сценаристът на лентата - Юрий Дачев.

В главните роли ще видим Велислав Павлов, познат от сериала на БНТ „Порталът“, и младият му колега Радослав Владимиров.

"Мисля, че ще се получи много интересен и истински филм, който наистина те впуска в едно друго време, с други хора", заяви актьорът Радослав Владимиров, който ще влезе в ролята на Мето.

"Причината филмът да бъде селектиран и да получи най-високата оценка, заедно с още три проекта, които бяха селектирани в условия на копродукция с БНТ, е самата тема - темата за Родопите, темата, която Хайтов много добре развива", категоричен е Миладин Гергов, директор на дирекция "ТВФ Студия-Екран".

Снимките на филма ще преминат и през четирите сезона. Той ще бъде показан на голям екран през есента на следващата година, а след това и в ефира на БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    3 4 Отговор
    Да, Хайтов е един от най-талантливите и колоритни бълг.писатели,това е безспорен факт.А какви грехове има като човек,който е бил близък до тогавашната власт-това е отделен въпрос.
  • 2 Телевизия Бобов дол

    5 3 Отговор
    Който не е чел разказите на Хайтов ще си остане с празна душа !
  • 3 122333

    0 0 Отговор
    хайтов- у-биецът на Яна Язова и Свилен Капсъзов! Крадецът на чуждо творчество!

    Коментиран от #4

  • 4 елиана митова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "122333":

    Пълни глупости! Хайтов бе голям писател и много почтен човек!