Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 10:18 970 7

Eто кои са победителите в конкурса за издаване на съвременен български роман на английски език в САЩ за 2022 г.

  • русана бърдарска-
  • победители-
  • конкурс-
  • роман

Русана Бърдарска - първо място, Ирина Папанчева - второ място и на трето - Леа Коен

Eто кои са победителите в конкурса за издаване на съвременен български роман на английски език в САЩ за 2022 г. - 1
Снимкa: Shutterstock

"Опитът" на Русана Бърдарска е победител в конкурса на фондация "Елизабет Костова" за издаване на съвременен български роман на английски език в САЩ за 2022 г., съобщават от фондацията.

Конкурсът се провежда съвместно с американското издателство Open Letter Books.

На второ място е класиран романът на Ирина Папанчева - "Брюксел, разголен", а на трето - Леа Коен с "Рафаел". До участие в конкурса бяха допуснати 60 кандидатури от съвременни български автори.

През 2023 г. романът "Опитът" ще стане част от българската поредица на издателство Open Letter Books, която до момента включва следните заглавия - "Захвърлен в природата“ от Милен Русков (2011),"18% сиво“ от Захари Карабашлиев (2013), "Кратка повест за срама“ от Ангел Игов (2013) в превод на Анджела Родел, "Това е както става“ от Албена Стамболова (2013) в превод на Олга Николова, "Партиен дом“ от Георги Тенев (2016) в превод на Анджела Родел, "Една и съща нощ“ от Христо Карастоянов (2018) и "Невидими” от Наталия Делева (2020) в превод на Изидора Анжел.

Русана Бърдарска е родена през 1967 г. Тя е българска писателка, която живее и работи в Брюксел. Първият ѝ роман "6 тъжни разказа, 1 весел + 1 интерактивен" ("Жанет 45", 2002 г.) е издаден в Полша и (частично) в Северна Македония. Вторият ѝ роман "Опитът" е номиниран за Националната литературна награда "Елиас Канети" през 2021 г.

Бърдарска е автор на студия за постсимволизма, на академични курсове, теоретични разработки и публицистични анализи, както и на онлайн проекта endlessbook.com за създаване на отворена литература (fan fiction). Нейни стихотворения и разкази са публикувани в литературни периодични издания, алманаси и сборници.

Eто кои са победителите в конкурса за издаване на съвременен български роман на английски език в САЩ за 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Само жени!? Май ще излезе верна приказката че българския мъж не става за чеп за каца за зеле ... Един Георги Господинов да бяхте фърлили в тая женска седянка че сме свикнали с него като кучето на Павлов стане ли дума за литературни награди ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 фдгфбгфнгхнгхнх

    0 0 Отговор
    Руският външен министър Сер гей Лав ров на международния форум "При маковски четения":
    -Новата концепция на НАТО е да се опита да настрои Индия срещу Китай;