Last news in Fakti

31 Януари, 2023 09:38 1 045 5

Георги Господинов с поредна номинация за международна литературна награда

  • времеубежище-
  • роман-
  • награда-
  • номинация-
  • георги господинов

С романа „Времеубежище“

Георги Господинов с поредна номинация за международна литературна награда - 1
Снимкa: БГНЕС

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов е в дългия списък с номинации за Дъблинската литературна награда, съобщават издателите от „Жанет 45“, цитирани от БТА.

Книгата е публикувана в лондонското издателство „W&N“, а преводът на английски език е на Анжела Родел. Предложения за наградата имат право да изпращат библиотеки от цял свят, като „Времеубежище“ е предложена от Столичната библиотека.

Автори от 31 държави, сред които и България, са в дългия списък с номинации за Дъблинската литературна награда. Преводните романи са 29, идващи от всички континенти. Освен Георги Господинов тази година в списъка са още автори като Джонатан Франзен, Елиф Шафак, Колм Тойбин, Карл Уве Кнаусгор, носителят на „Гонкур“ Ерве Льо Телие и др.

Имената на писателите в краткия списък за отличията ще бъдат обявени на 28 март, а победителят ще стане ясен на 25 май в рамките на Международния литературен фестивал в Дъблин.

Дъблинската литературна награда се връчва от 1996 г. Право да участват в конкурса имат както англоезични писатели, така и автори, пишещи на други езици и преведени на английски. Наградният фонд е на стойност 100 000 евро, което я прави най-голямата награда, давана за творба в англоезичния свят, коментират от „Жанет 45“. Носители на приза са били писатели като Орхан Памук, Мишел Уелбек, Хавиер Мариас и Херта Мюлер.

През 2016 г., Георги Господинов беше в дългия списък на наградата и с романа „Физика на тъгата“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    7 1 Отговор
    Не заслужава награда.
  • 2 едрфед

    5 1 Отговор
    Тоя е лъжец. По добре никои да не му чете глупостите. Ако имате излишни пари по добре ги дайте за нещо добро. Да си купиш нещо от този драскач си е празна работа.
  • 3 Хмм

    2 1 Отговор
    Щом е международна награда значи няма народен потенциал, не случайно е възхвалена от :The New Yorker, The Guardian, The Financial Times и World Literature Today
  • 4 Сандо

    3 1 Отговор
    Всъщност връчването на наградите е част от рекламата.И изобщо доста задкулисни игрички има в подобни конкурси и класации.
  • 5 Калъчев

    4 1 Отговор
    Перманентното напудряне на тоя литератор все повече ми навява практиката на тоталитарното общество, заформено вече и в Брюкселската агломерация. В стил ала Милко Кало-ев Бал-алаа-ев.