Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 21:20 830 5

Биг бендът на БНР отбелязва със специална програма 85 години от рождението на Милчо Левиев

  • милчо левиев-
  • бнр-
  • годишнина-
  • концерт

Специален гост в концерта ще бъде джаз певицата Вики Алмазиду - творчески и житейски партньор на големия музикант

Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще отбележи 85-години от рождението на един от най-значимите български джаз музиканти Милчо Левиев със специална програма.

Музиката на Милчо Левиев, създадена през 60-те години на XX век за емблематични български филми, ще звучи в нови аранжименти на Васил Спасов за първи път на 23 февруари от 19.00 часа в Първо студио на БНР.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" на БНР Антони Дончев определи събитието като "приятно задължение":

"За нас наистина е задължение да пазим традицията, която ни е оставил този велик музикант. Преоткриваме една музика, която не е била толкова изпълнявана - това е филмовата му музика. С малки изключения тя не е чак толкова позната. Мисля, че ще я преоткрием сега. Тя носи същата типична негова енергия и отношение към света, една философия, която ни е страшно близка и е вечна".

Дончев се обърна към зрителите, които могат да очакват прекрасни аранжименти:

"Винаги давам пълна свобода на хората, които пишат музика за нашия оркестър. Опитвам се да ги накарам, стъпвайки върху материала, върху който работят, да имат свободата да развият това, което е вътре в тях. Според мен само тогава се получава истинска колаборация и истинско сътрудничество между различните компоненти. Васил за пореден път се е справил блестящо и очаквам с нетърпение концерта и реакцията на хората".

Васил Спасов от своя страна сподели, че в тези 2 месеца, в които е писал програмата, е бил в "непрекъснати диалози с Милчо". "С неговото мълчаливо съгласие се вървеше напред", подчерта той и добави, че е искал в концерта да се запази духа на Милчо Левиев.

Неговата свобода е информирана свобода, каза Васил Спасов. Милчо имаше фантастичен вкус за нещата, подчерта той и изтъкна, че нещата са му се получавали страхотни, именно заради вкуса му за изящество.

Специален гост в концерта ще бъде джаз певицата Вики Алмазиду - творчески и житейски партньор на Милчо Левиев.

"Той не е физически до нас, но се оказва, че той винаги е с нас, защото неговата музика продължава да се изпълнява, да вълнува дори и по-младото поколение, което лично може би не го е познавало. Хора като Антони, мен и много други колеги, които сме имали възможността за допир до този човек, знаем какво представляваше той и ще го носим завинаги в сърцата", отбеляза тя.

"Милчо много обичаше големи музикални формации, вокални ансамбли, големи оркестри. Казваше, че това е много богато цветово разнообразие, хармонично богатство", припомни Вики Алмазиду.

По думите ѝ сега се преоткрива филмовата музика на Милчо Левиев. "Тя не е толкова позната. Тази година ще я представим в различни варианти", добави тя.

Алмазиду каза, че една от мечтите на Милчо Левиев е била да прави филми. "Той имаше много силно влечение към филмовата индустрия", подчерта тя.

"Джазът не се слуша само, джазът се гледа" - припомни Вики Алмазиду още думите на Милчо Левиев.

Билети за концерта може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ице

    2 6 Отговор
    Не съм го чувал тоя бай Милчо, но жив и здрав да е.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Отговор

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Милчо Левиев е български пианист , който се опитва да вкара български фолклорни идеи в композициите си , които нарича джаз !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.