Last news in Fakti

15 Септември, 2013 07:55 725 0

Изложба в чест на 110-годишнината на Софийската духовна семинария

  • софийската духовна семинария-
  • знеполския епископ йоан-
  • изложба-
  • литургия

Експозицията ще бъде открита от Знеполския епископ Йоан

Днес от 9.00 часа в митрополитската катедрала „Св. Неделя” ще бъде отслужена света литургия от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. На неделното богослужение, което бележи началото на учебната година, ще присъстват всички ученици и преподаватели на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

След богослужението - около 10.45-11.00 часа, пред сградата на Богословския факултет на площад „Св. Неделя“ ще бъде открита изложба, подготвена в чест на 110-годишнината от основаването на средното духовно училище.

20 пълноцветни табла проследяват възникването на книжовните средища у нас; развитието на духовното образование в Лясковец и Самоков и преместването на средната духовна школа в София; подемът през 19-и век и трудностите, с които се налага да се справи семинарията през войните и по време на социализма, както и развитието на училището в наши дни.

При подреждането на изложбата са използвани над 200 снимки, документи и архивни материали от Семинарията, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Централния държавен архив, както и лични архиви на бивши семинаристи.

Софийската семинария ежегодно отваря врати за учениците на 14 септември, когато Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия Кръст Господен (Кръстовден).

Учебната 2013/2014 г. е специална с отбелязването на две годишнини - основаването в София на Свето-Йоановската духовна учебна обител през 1903 г. и с освещаването на семинарския храм през 1904 г.

Официалното откриване на изложбата ще бъде предшествано от лития – от храм „Св. Неделя“ до изложбените табла пред Богословския факултет.

С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, ще открие официално изложбата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА