Last news in Fakti

5 Април, 2023 12:30 673 0

„Експресии от петолинието“ - концерт на Кирил Манолов и Боряна Ламбрева

  • кирил манолов -
  • боряна ламбрева-
  • софийската опера и балет-
  • „експресии от петолинието“ -
  • концерт

Концертът „Експресии от петолинието“ ще бъде на 9 април от 19.00 в Камерна зала на Софийската опера и балет

„Експресии от петолинието“ - концерт на Кирил Манолов и Боряна Ламбрева  - 1
Софийската опера и балет

През 2022 г. баритонът Кирил Манолов дебютира на камерната сцена в концерт с пианистката проф. Боряна Ламбрева.
„Програмата е много добре избрана. В първата част са осем песни на Рахманинов, които много се допълват с втората част, която е Панчо Владигеров. Допълват се, защото и двамата композитори са били върховни пианисти и това, което е написано в клавира, е много близко като емоция, като можене, като начин да се покаже и пианистът. Задачата е трудна най-вече за певеца, защото Рахманинов е писал така, както му е удобно. От певци вероятно е разбирал не много. Написаното е много красиво, но много трудно. Покрива диапазон, който не е нормално да напишеш за бас-баритон – трябва ти две октави глас, споделя певецът и продължава. Колкото до Панчо Владигеров, пял съм някакви песни като студент, но сега, като се задълбочих в този репертоар и в това пеене, стана ясно, че между чистото оперно пеене и камерното има огромна разлика. Това е свързано с начина на звукоизвличане, в търсенето на боите, на цветовете. Владигеров ти дава възможност да направиш всичко, което искаш, да покажеш цялата красота на гласа си и на моженето в пеенето.
И какво се оказва, всъщност? Камерното пеене е по-висшата категория, по-трудното от оперното. В операта излизаш, правиш един образ от начало до край с цялата характеристика. А тук за три минути минават десет образа, състояния, да разкажеш каква е била историята. Мисля, че се справих добре. Очаквам публиката да чуе“.

Концертът „Експресии от петолинието“ ще бъде на 9 април от 19.00 в Камерна зала на Софийската опера и балет. Освен споменатите осем песни от Сергей Рахманинов, включва и осем от Панчо Владигеров. Това събитие е част от месеца на Рахманинов в Софийската опера и балет, с което се отбелязва 150 годишнината от рождението на композитора.
Според плановете на двамата тази програма ще бъде представен още един или два пъти, но до нова година. След това започват да готвят нова програма.

Кирил Манолов е една от звездите на съвременната българска опера и чест гост на сцената на Националната опера. Само преди месец той представи своя Фигаро в премиерната постановка на „Севилският бръснар“ на Росини. На 28 април ще бъде Шарплес от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини в партньорство с Доната Д`Анунцио Ломбарди като Чо-Чо-Сан и Даниел Острецов като Пинкертон с диригент Андрей Галанов.
Проф. д-р Боряна Ламбрева е ръководител на катедра „Класическо пеене“ във Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Освен като преподавател в Академията, тя е желан партньор в камерните изяви на наши оперни певци. Освен това е автор на две книги „Българската солова песен“ (2018) и „Камерният свят на Павел Герджиков“ (2020).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА