Last news in Fakti

17 Септември, 2023 18:47 1 097 6

Авторката Саша Денисова идва в България за премиерата на спектакъла на Галин Стоев-„Хага“

  • саша денисова-
  • народен театър-
  • галин стоев-
  • спектакъл-
  • хага

Това е първото премиерно заглавие в репертоара на Народния театър за сезон 2023/2024

Авторката Саша Денисова идва в България за премиерата на спектакъла на Галин Стоев-„Хага“ - 1

Украинската авторка Саша Денисова идва в България по повод премиерата на спектакъла „Хага“ (19 и 20 септември, Голяма сцена, 19 ч.). Автор на пиесата е Денисова, а режисьор е Галин Стоев. Това е първото премиерно заглавие в репертоара на Народния театър за сезон 2023/2024.

На 19 септември публиката ще може да участва в дискусия със Саша Денисова, Галин Стоев и актьори, участващи в спектакъла. Модератор на разговора ще бъде главният драматург на Народния театър и драматург на спектакъла „Хага“, Мира Тодорова. Дискусията ще започне след края на представлението (около 21:30 ч.).

„Хага“е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. В нея се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии.

В спектакъла участват: Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев, Пламен Димов. На мястото на Деян Донков публиката ще гледа Пламен Димов. Промяната се налага поради дългосрочни ангажименти на Донков, непозволяващи честото програмиране на спектакъла с негово участие.

Сценограф на спектакъла е Борис Далчев, хореограф – Марион Дърова, композитор – Емилиян Гацов-Елби, вокален педагог – Гьорги Георгиев-Антика, а костюмите са дело на Кънчо Касабов.

Саша Денисова е украински драматург и режисьор. Завършва филологическия факултет на Националния университет „Тарас Шевченко“ в Киев. Преподавала е режисура в Театралния център „Мейерхолд“ и е водила лекции в Московското училище за художествен театър. Ръководи студио за авторски и документален театър „Студио-OFF“. През 2010 г., след като завършва обучение по „Документален театър“ в британския театър „Роял Корт“, Денисова създава трупа от съмишленици, с която практикува форми на експериментален театър. В началото на войната бяга от Русия и понастоящем живее в Полша, където написва и продуцира няколко документални пиеси, сред които и „Хага“. Пиесата има премиера през февруари 2023 г. в Полша, а през юни е поставена в Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кой ще иска

    10 1 Отговор
    да гледа тази бълвоч? Никой не я познава, и трябва да се запаси списъкът на актьорите
  • 3 Сатана Z

    4 0 Отговор
    Статията лъха на антисемитизъм.Факти нееднократно публикуват материали на “езика на омразата”.
  • 4 Бибитко

    5 0 Отговор
    Как така мерудията на всяка манджа Володимир Байдънов не придружава тази украинска писателка?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.