Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 17:13 1 324 0

Проф. Николай Овчаров: "Вампирите" събудиха небивал интерес към България

  • николай овчаров-
  • вампирите-
  • созопол-
  • перперикон-
  • археологически открития

Подобни археологически открития и митове трябва да се използват за развитие на културен туризъм

Проф. Николай Овчаров: "Вампирите" събудиха небивал интерес към България - 1
Снимка: БГНЕС

След намерените два „вампира" в Созопол и Перперикон световните медии проявяват изключителен интерес към България. Това заяви проф. Николай Овчаров на пресконференция по повод на приключването на археологическия сезон в местността Перперикон.

По думите му, в рамките на месец са излезли пет публикации в авторитетни издания като „Индипендънт“, „Нешънъл Джеографик“, „Тайм“, „Дейли Телеграф“ и др., а през декември японската национална телевизия ще излъчи филм за древните обичаи на Балканите, като кадрите са от България, Румъния и Сърбия. Документалната лента "Големите феномени" ще разкрие поверия, свързани с вампирите и ритуалите против вампирясване от нашите земи, както и археологическите находки от Созопол и Перперикон.

Специално за филма е направена възстановка на скелета на средновековен човек от Източните Родопи, открит със забит над сърцето метален къс.

Археологът поясни, че ритуали против вампирясване са прилагани спрямо покойници, отишли си „не по реда си“ - при насилствена смърт, самоубийство и т.н., дори по време на османското владичество и са запазени във фолклора чак до наши дни.

Според проф. Овчаров вампироманията се е възродила, след като за последните няколко години по света са издадени над 50 книги на тази тема. Той препоръча подобни зрелищни археологически открития и митове да се използват по-умело от държавата за реклама на културния туризъм, както прави например една Турция. Това ще допринесе и за допълнително финансиране на историческите обекти и свързаните с тях проекти. На различни туристически изложения българският щанд обикновено се намира до тези на Гърция и Турция и в сравнение с техните изглежда като мъничка шатра, коментира Овчаров.

Проф. Николай Овчаров коментира и закона за културното наследство. Според него трябва да се узаконят досегашните колекции и занапред да има засилен контрол върху произхода и придобиването на археологически предмети. Необходима е и регистрация на частните колекции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА