10 Декември, 2013 11:56 6 808 0

Легендарни поетеси оживяват в Народния театър

  • народния театър-
  • премиера-
  • "две"-
  • елисавета багряна-
  • дора габе-
  • таня шяхова-
  • юрий дачев

Спектакълът е посветен на 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна и 125-годишнината от рождението на Дора Габе

Легендарни поетеси оживяват в Народния театър - 1
Елисавета Багряна (вдясно) и Дора Габе. Снимка: Lostbulgaria

На 15 и 29 декември от 19.30 на Сцена на ІV етаж на Народния театър „Иван Вазов” ще се състои премиерата на пиесата „Две” от актрисата Таня Шахова. Постановката е на известния драматург Юрий Дачев. В ролите на Елисавета Багряна и Дора Габе ще видим актрисите Мария Каварджикова и Бойка Велкова.

В ролята на безмълвната Жена от Дома на Съюза на писатели в Хисаря, където се се срещат и протичат разговорите между двете най-големи български поетеси, е Ева Тепавичарова („Столичани в повече“). Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, а музиката – на Асен Аврамов. В отделните сцени са използвани архивни записи от БНР, БНТ и песента „Унес” по текст на Елисавета Багряна, музика Тончо Русев, в изпълнение на Богдана Карадочева.  

„Има личности, които, благодарение на страхопочитанието на пишещите, се превръщат в легенди с  втвърдена политура. „Две” не е текст с такива намерения и за мен това е ценно негово качество. Смешно е човек, който се занимава с театър, да вярва, че може да постигне цялата истина за хора, които ги няма, при това толкова многолики като Елисавета Багряна и Дора Габе. Сцената не е място за спиритически сеанси, нейните възкресения са други. Чрез игра и приемане на човешките несъвършенства като приближаване към света на големите. Какво се случва с човека, когато усети, че неговото време се оттегля назад?  В какво се вкопчва и как противостои на зимата, която пропълзява в едно хисарско лято? С тези въпроси влязох в обезлюделия дом на Съюза на писателите в Хисаря. Навсякъде имаше шапки и книги…“, разказва Юрий Дачев.

Двете най- легендарни български поетеси се оказват в принудително съжителство в Дома на писателите в Хисар. Дали Дора Габе може да прости на Елисавета Багряна? Дали Багряна ще признае таланта на Дора? Колко мъже ги разделят? За кого никога няма да се разберат? Кой ще отсъди коя е по-красива, коя е по-талантлива, коя е по-обичана, коя е способна на повече любов?

Вярно ли е, че Две хубави очи на Яворов е посветено на Дора? Дали наистина Багряна е виновна за смъртта на Вапцаров? В какви отношения е била с бащата на Дилма Русев? Вярно ли е, че и в двете поетеси е бил влюбен Нобеловият лауреат Незвал? Може ли само с думи да промениш съдбата си? И дали двете невероятни жени ще се съгласят да отговорят на тези въпроси?

                                                       
„Безброй са спомените за срещите  и  разговорите на хората с двете „връстници на всички поколения”. Защо всеки, доближил се до тях, помни и разказва за тези срещи? Защо никой не остава безразличен? Лично за мен отговорът е: „Някога”  и „Вечната и святата” - признава авторката на пиесата Таня Шахова. - Заради  „Някога” тръгнах на това пътешествие, опитвайки  да се докосна до един свят, който просто не желая да напускам“. Тя благодари на Блага Димитрова и Йордан Василев, Снежина Кралева, Стефан Цанев, Любен Дилов, Иван Сарандев,  Любен Георгиев и Антоанета Дончева, за онова, което е научила от тях за двете големи дами на българската литература.

Таня Шахова е завършила ВИТИЗ в класа на проф. Николай Люцканов и Маргарита Младенова. С основаването на „Сфумато” става член на състава му, където играе до 2000 г. В „Сфумато” Любомир Младенов и Владимир Пенев поставят  първата й пиеса  „Амант” по текстове на Марина Цветаева, Анна Ахматова и  Осип Манделщам. Автор е на документалните пиеси  „Задушници”, „Денят, който промени живота ми”, „Двайсет години по-късно”,” „Евгени и Жулиета”, на сценариите за документалните филми „Каре”, „А бяхме рицари”, „Любовта е...”. Иначе звездата й на актриса изгрява с филма „Трампа“ на Георги Дюлгеров в далечната 1978 година... 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА