Last news in Fakti

3 Януари, 2024 04:41 3 726 1

Александър Балкански: Единствено Стефан Данаилов ме разбра като министър

  • александър балкански-
  • цирк-
  • изкуство

В Русия или Германия хората от цирковото изкуство са на почит. А у нас се счита за подигравка, заяви академикът

Александър Балкански: Единствено Стефан Данаилов ме разбра като министър - 1
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. Цирк "Балкански" извоюва много призове. Гордост за фамилията е златната награда, която малките Тициано, Мари и Натали извоюваха на Европейския цирков фестивал за млади циркови артисти. Това им дава право да участват на 10 януари в Световния младежки фестивал в Монте Карло.

"Хубавото е, че всичко това идва от фамилия Балкански, лошото е, че останалият цирков свят в България не може с всички усилия, които полага, да се включи в този европейски маратон и да получи звание или награда от европейските фестивали", заяви акад. Александър Балкански в студиото на "Денят ON AIR".

Той изрази за пореден път съжалението си, че държавата не помага и не инвестира в цирковото изкуство.

"Единствено Стефан Данаилов ме разбра като министър, но не можа да помогне, защото си отиде много бързо", каза акад. Балкански.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че в Русия или Германия хората от цирковото изкуство са на почит. А у нас се счита за подигравка.

"У нас в НС често се използва думата "цирк". Но там са лоши клоуни, при нас клоуните карат зрителите да се смеят, а в парламента ги карат да плачат", допълни основателят на цирк "Балкански".

Акад. Балкански вече е преодолял обидата от пренебрегването на цирка в България. Той се радва, че изкуството, на което е посветил живота си, възпитава у зрителите красота и смелост.

Надеждите му са, че младите циркови артисти ще останат в България. Една от причините - наградите, които Цирк "Балкански" печели привличат следващите поколения.

Една от мечтите му е създаването на държавен цирк, а основният проблем пред това посочи намирането на терен в центъра на София.

На българите акад. Балкански пожела "здравословна и победоносна нова година".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учител по БЕЛ

    9 0 Отговор
    Г-н Ганев, предполагам, че не сте whistle-blower, за да публикувате статии през телефон и проксита, за да имате ограничен екран при набиране (копиране) на текста Това е третата статия, в която пропускате интервали. Освен, че неграмотността дразни, означава, че въобще не си преглеждате написаното. На състезание ли сте, коректор ли нямате?...