Last news in Fakti

3 Януари, 2024 09:47 971 1

Шведската симфометъл група Therion идва у нас през февруари

  • therion-
  • турне-
  • концерт-
  • софия

Това е първото европейско турне на симфометъл бандата от 2018-а насам

Шведските симфометъл легенди Therion включиха София в предстоящото си турне Leviathan Tour 2024 в подкрепа на трилогията Leviathan. Само след месец – на 6 февруари, те ще имат концерт в клуб Joy Station, съобщиха организаторите на събитието от Sofia Music Enterprises (SME).

След като турнето на групата през 2022 г. се наложи да бъде отменено, а с това – и шоуто им у нас, Therion решиха да компенсират българските си фенове и добавиха дата за София буквално в последния момент. Това е първото европейско турне на симфометъл бандата от 2018-а насам и, по думите на музикантите, след тази обиколка те ще приключат с изявите си на Стария континент, като е много вероятно това да е последният им концерт във всеки един от градовете, които ще посетят.

С повече от 35 години история зад гърба си, групата начело с Кристофър Джонсън е една от първите, които още през 90-те започват да комбинират метъл със симфонични, оркестрални и хорови елементи и се смятат за едни от основателите на симфоничния (или оперен) метъл днес.

Сега Therion продължават своето музикално наследство, като издават третата част от трилогията Leviathan. Албумът Leviathan III се появи на бял свят преди само 2 седмици чрез Napalm Records. С него групата се отправя на многостранно и съчетаващо различни стилове музикално пътешествие, зададено от фундаменталната линия на предшествениците – албумите Leviathan и Leviathan II.

Therion са Кристофър Джонсън (китара, клавишни, вокал), Кристиан Видал (китара), Нейл Пелсон (бас), Сами Карпинен (ударни), Томас Викстрьом (вокали), Киара Малвестити (вокал - лирико-драматичен сопран), Розалия Сайрем (вокал). Групата е създадена през 1987 г. под името „Блицкриг“, а от 1989-а носи днешното си име. То идва от гръцкото θηρίον, което означава „звяр“, като се има предвид звяра от Апокалипсиса. Творчеството на Therion черпи вдъхновение от митологията и се базира на мотиви от окултизма, магиите, античните традиции и писатели. Основната част от текстовете им са създадени от Томас Карлсон – шведски окултист, ръководител и създател на езотерично общество, на което и Кристофър Джонсън е член. Във времето съставът на групата постоянно се мени, като днес единствено създателят ѝ Кристофър Джонсън е останал от първоначалния състав.

Концертът на Therion в София ще бъде открит от групата на талантливата Tsena Koev. Бандата ще представи песни от първия ѝ албум – Emotions in a Jar, както и парчета от все още неиздадения Storm in Human Form, който официално ще излезе през 2024 г.

Билети за концерта на Therion на 6 февруари в клуб Joy Station са в продажба в мрежата на Bilet.bg (вкл. касите на Fast Pay и магазини „На тъмно“), касите на магазини „Фантастико“, както и онлайн на https://sme.bilet.bg. Билетите са на цени 50 лв. за правостоящи и 70 лв. за седящи в обособена VIP зона. В случай че има останали налични, билети ще се продават и в деня на концерта на касата на клуба на цена от 60 лв. за правостоящи, а цената за VIP зоната остава непроменена. Деца до 10-годишна възраст ще влизат без билет, но с придружител.

Източник: www.segabg.com


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бенедикт

    0 3 Отговор
    Боже опази!