Last news in Fakti

13 Януари, 2024 07:24 1 746 3

Харуки Мураками навърши 75 г.

  • харуки мураками-
  • рожден ден

Японският писател започва да пише, когато е на 29 г.

Харуки Мураками навърши 75 г. - 1
Снимка: БГНЕС

"Въобръжението ми е животно. Това, което правя аз, е да го поддържам живо.

Обсебен съм от кладенеца. И от слона. Хладилникът. Котката. Гладенето. Не мога да го обясня." Така японският писател Харуки Мураками се опитва да опише процеса в главата си в интервю за The Guardian от 2023 г.

Обичаният от милиони автор на "Норвежка гора", "Кафка на плажа", "Танцувай, танцувай, танцувай" и много други легендарни романи вчера отбеляза 75-ия си рожден ден.

Харуки Мураками е роден на 12 януари 1949 г. в Киото, Япония, но прекарва по-голямата част от младостта си в Кобе.

Баща му е будистки свещеник, а майка му е дъщеря на търговец от Осака. И двамата му родители преподават японска литература, но Мураками винаги се е интересувал повече от американската. Именно това повлиява на отличителния му стил на писане.

Учи театрално изкуство в Университета Васеда в Токио, където се среща с бъдещата си жена, Йоко. За да се издържа, работи в музикален магазин за плочи. След като се дипломира, отваря джаз бар "Peter Cat“ в Токио и е негов собственик в периода 1974 – 1982. Много от романите му съдържат музикални теми, особено "Танцувай, танцувай, танцувай" и "Норвежка гора".

Мураками започва да пише, когато е на 29. "Преди това не пишех нищо. Бях просто един от обикновените хора. Не създавах нищо, държах джаз клуб."

Бейзболен мач вдъхновява първият му роман - "Чуй как пее вятърът" (Hear the Wind Sing), който се ражда през 1979 г.

Моментът, в който осъзнава, че може да пише, Мураками описва като "топло усещане". Романите му са вдъхновени от духовната празнота и самота, така често срещани у съвременното поколение. Същевременно писателят влага много хумор и сюрреализъм в стила си.

"Когато започна да пиша, изобщо нямам представа какво предстои", споделя Мураками. За "Хроника на птицата с пружина" пръв дойде зовът на птицата, защото чух птица в задния си двор. Никога преди не бях чувал такъв звук и никога не съм го чувал оттогава... Имах чувството, че предсказва нещо. Това ме накара и да искам да пиша за него", разказва японецът.

"Следващото нещо беше варенето на спагети – такива неща ми се случват! Готвих спагети и някой се обади. Така че имах само тези две неща в началото". Мураками пише в продължение на две години.

"Забавно е! Не знам какво ще се случи след това, всеки ден. Ставам, отивам до бюрото, включвам компютъра и т.н. и си казвам: "Е, какво ще се случи днес?“, споделя той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    8 2 Отговор
    Философията на Лао Дзъ. Аз харесвам Юкио Мишима. Не само защото е самурай дал живота си за независимостта на Япония от краварска окупация. Романите му имат дълбочина и са японски. А не китайски или повлияни от краварските простотии.
  • 2 Сандо

    5 0 Отговор
    Един писател,който отдавна трябваше да стане Нобелов лауреат.Но как да го наградят,след като има толкова политкоректници като беларуската Светланка или писателски недоразумения като Дилънчо /който поне се показа на висотата си и не отиде да получи наградата/?Няма и да я получи,поне не и преди нашия жив Класик!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.