19 Февруари, 2014 17:40 4 053 0

БГ художнички правят фурор във Флоренция

  • европейска столица на културата 2019-
  • равена-
  • флоренция-
  • изложба-
  • десислава денева-
  • анна цоловска

Делегация на 4-те наши града, претендиращи за европейска столица на културата 2019 обменят опит в Италия,

БГ художнички правят фурор във Флоренция - 1
Десислава Денева (вляво) и Анна Цоловска. Снимка: Ани Петрова

Делегация на четирите български града, които претендират за европейска столица на културата през 2019 г. - София, Пловдив, Варна и Велико Търново, ще посети този уикенд италианския град Равена, който има същите аспирации. Това съобщи регионалното италианско издание Il resto del Carlino от областта Емилия Романя.
Равена е първият сред градовете финалисти на Ботуша, който организира международна среща от такъв тип за обмяна на опит. Но сътрудничеството не е от вчера: още през март 2011 г. представители на града пък бяха на визита в България, където демонстрираха експозиция от ренесансови мозайки.

Сега на проявата в Равена ще присъстват българският посланик в Рим и бивш служебен премиер Марин Райков, зам.-кметът на София Тодор Чобанов и официални представители на другите градове домакини.
В първия ден на срещата кметът на града Фабрицио Матеучи ще открие двустранен форум по темата „Исторически и културни връзки между Равена и България“.

В същото време голям интерес в друг забележителен италиански културен център – Флоренция, предизвиква изложбата съвременно изкуство на две български художнички -  Десислава Денева и Анна Цоловска. На откриването присъстваха почетният консул на България за областта Тоскана – Алесандро Бузони, представители на Асоциацията за приятелство Тоскана – България и огромен брой посетители, пише met.provincia.fi.it. 

Литографиите на българките се характеризират както с отлично техническо изпълнение, постигнато благодарение на сериозната им академична подготовка, така и с дълбочина на посланието, коментира италианската медия.
Ани има докторат по философия на модерното изкуство, изразява емоциите си върху бяла хартия с такава перспектива и пластичност, които издават голямата й страст по скулптурата. Литографиите на Деде (или Деси), която е завършила стенопис, са гмуркане в миналото – към спомените за тракийските златни съкровища, календара на прабългарите и детските й спомени. Те са нарекли сбирката си „Фосили“.

Организатор на изложбата е българката Зорница Йончева, известна в тамошните артистични среди като Аурора ди Куньо. „Имам честта да представя в столицата на Тоскана моите сънароднички, известен както в родината си, така и в чужбина, и да благодаря на всички онези, които допринесоха за осъществяването на тази изложба – заяви при откриването тя. - Наистина съм щастлива от големия интерес на тукашната общественост към културата на една страна, която често се свързва с негативни клишета като „български закон“ или „българско мнозинство (тоест спорно)“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА