15 Октомври, 2024 14:15 751 9

Втората статуя, открита в Хераклея Синтика, ще бъде изложена в центъра на София

  • хераклея синтика-
  • статуя-
  • култура-
  • центъра на софия

Направихме този жест, за да може повече хора да се докоснат до древното изкуство, каза инженер Стоянов, ръководител на проекта

Втората статуя, открита в Хераклея Синтика, ще бъде изложена в центъра на София - 1
Снимка: БГНЕС

Втората статуя, открита при разкопките в античен град Хераклея Синтика, ще бъде изложена за първи път в центъра на София. Това каза за БТА инженер Катя Стоянова - ръководител на проект "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика. "Направихме този жест, за да може повече хора да се докоснат до древното изкуство", допълни инженер Стоянова.

Очаква се до края на месец октомври втората статуя, която е с пукнатина в областта на бедрото, да бъде транспортирана до Националния археологически музей, където ще бъде реставрирана. В момента се подготвя документацията, която изисква процедурата по превозване и реставриране. Има голям интерес към двете статуи, а първите, които проявяват желание да представят втората статуя, са именно археолозите от Националния археологически музей. Постигната е договорка статуята да бъде изложена в центъра на София по повод Деня на археолога през месец февруари 2025 година, когато трябва да приключи процесът за възстановяването на статуята, поясни още инженер Катя Стоянова.

Първата статуя ще бъде изложена в Градски исторически музей - Петрич. В момента тя се реставрира от Китан Китанов, който смята, че статуята е в добро състояние. Възстановяването на първата статуя, за която се смята, че е изображение на бог Хермес, се случва пред погледа на посетителите на Исторически музей - Петрич, благодарение на специално обособен за целта параван.

Заявено е желание двете статуи, открити по време на разкопките в античен град Хераклея Синтика, да бъдат изложени и извън страната, но това е предмет на допълнителни договорки, каза още инженер Катя Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гробар

    3 2 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!
  • 2 Дядо Гъдьо

    4 1 Отговор
    Тъй като я гледам, чини ми се мъкъдонска требе да е.
  • 3 Гацо

    0 2 Отговор
    Че го строшим с търнокопо...
  • 4 Пловдив

    1 4 Отговор
    Двете статуи са открити в Пловдив и нито едната от тях ще остане тук.

    Коментиран от #6

  • 5 дядото

    4 0 Отговор
    дано не направите в софия кич-а на скопие.
  • 6 Ей смешко

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пловдив":

    Какъв Пловдив бе, Унуфри? Хераклея синтика се намира до Рупите - петричко! Ама то къде е Лом,там и Лондон! Смешник!
  • 7 Сашо

    0 0 Отговор
    Защо само втората, нека са и двете......
  • 8 име

    0 0 Отговор
    Що ще я мъкнат у София? Да не е намерена там? За София само едно водородче и трябва, ама малко, модулно, да си остане ефекта в софийското поле. И задължително карантина на цялото поле и никакво лечение на страдащите от лъчева болест. От толкова много душмани ще се отървем, на България ще и олекне неимоверно.
  • 9 СЗО

    1 0 Отговор
    Хахаха, софиянци не можаха да издържат! Завидяха на Петрич, и си взеха статуята. С тази централизация на власт, икономика, култура и тн. няма да се оправи България.