Last news in Fakti

22 Януари, 2015 17:04 1 824 0

Диабет и деца

  • деца-
  • диабет-
  • инсулин-
  • помпа

Инсулиновата помпа подава точното количество инсулин, съобразено изцяло с индивидуалната нужда

Дебатът за лечението на диабетно болните деца у нас с инсулинови помпи е в своя разгар. Тези дни заседава работна група към Министерството на здравеопазването по настояване на Омбудсмана със задача да бъдат предложени действия за разрешаване на проблема с пациентите на лечение с инсулинови помпи у нас.

А проблемът е, че България продължава да бъде единствената страна в европейската общност, която не поема никаква част от лечението, възприето като най-доброто съвременно лечение на диабет, провеждащо се повече от 20 години в Европа и по света.

Преди 4 години Варненското дружество по детска ендокринология излиза със становище и предложение за решение на проблема, адресирано към тогавашния министър на здравеопазването. До момента държавна политика по този проблем няма, но подкрепата за децата, за които единственият шанс да водят нормален и пълноценен живот е лечението с инсулинови помпи, нараства все повече и повече.

Редица неправителствени и пациентски организации, отделни личности и дори цели общини предприемат различни инициативи и дарителски кампании. В края на миналата година варненските ендокринолози и Община Варна стартираха пилотен проект за обучение на медицинския персонал и учителите в яслите и детските градини за грижа за децата с диабет.

„Съвместно с Общинския съвет, Общината във Варна предостави парична помощ за закупуване на инсулинови помпи на семействата на 4 деца“, обяви Нели Вълева от дирекция „Здравеопазване“ на състоялата се днес в УМБАЛ „Св. Марина“ пресконференция. „Благодарение на добрия диалог между Община Шумен и пациентското сдружение „За инсулинови помпи“ предстои общината в Шумен да гласува бюджет за 2015 година за осигуряване на средства за консумативи за децата на инсулинови помпи на територията на общината“, съобщи Ваня Стоянова, председател на националното движение и майка на дете, страдащо от диабет. Зад инициативата застават и хората на изкуството.

Събраните средства от благотворителната изложба „Приказка“ на художничката Йорданка Янакиева и Национален дарителски фонд „13 века България“ даряват за закупуване на инсулинова помпа на 15 месечната Боряна от Варна – най-малкият пациент със захарен диабет у нас.

Преди три месеца семейството на Боряна научава за болестта на детето – диагнозата е диабет Тип 1 (инсулинозависим захарен диабет). Екипът на проф. Виолета Йотова, ръководител на направление „Педиатрия” на варненската Университетска болница „Св. Марина“, постави инсулинова помпа на малката Боряна. Благодарение на съвременното лечение родителите спестяват на детето болката от ежедневното убождане (4-6 пъти дневно) при използването на конвенционалните многократни инсулинови инжекции (МИИ).

Инсулиновата помпа подава точното количество инсулин, съобразено изцяло с индивидуалната нужда на Боряна в рамките на денонощието. Детето се нуждае от малки дози инсулин, които не могат да бъдат подадени с конвенционалните средства.

В момента общата дневна инсулинова доза на детето е под 4Е за 24 часа, като в редица периоди от денонощието не получава инсулин изобщо! Прецизното действие на инсулиновата помпа е направлявано от глюкозен сензор, който правейки по стотици замервания на кръвната захар в денонощие, дава точна картина на колебанията в нивата на кръвната захар. „Точното измерване на глюкозата е от изключителна важност за подобряване на контрола и проследяване на лечението. Прецизното дозиране на инсулин помага на организма сам да започне да се справя с проблема и дори сам да започне да произвежда нужните дози инсулин за известно време“, пояснява проф. Йотова. „Към момента диабетът във всичките му форми не може да бъде излекуван, но при добро поведение и адекватно лечение нормалният живот за пациентите без усложнения е напълно възможен.

При най-малките деца честите остри инфекции създават проблеми, които не можеха да бъдат разрешени без хоспитализация. Борянка вече боледува два пъти и това не доведе нито до хоспитализация, нито до влошаване на показателите на глюкозната обмяна.“

Това е една от причините в редица страни лечението с инсулинова помпа да бъде златен стандарт при лечението на деца с диабет. В Словения този тип лечение започва веднага след поставяне на диагнозата захарен диабет тип 1, а заплащането за помпата и консумативите за нея се поемат изцяло от здравното осигуряване.

Преди 2 години в Словения започна и осигуряване на глюкозни сензори. Благодарение на усилията на лекарското съсловие и пациентските организации в страните от бившия социалистически лагер в Европа като Унгария, Румъния, Сърбия, Македония, Хърватия, инсулиновите помпи и/или техните консумативи се заплащат напълно или частично от здравните им каси или от здравните власти. Независимо от степента на реимбурсация във всички страни с изключение на нашата, лечението на заболелите от диабет под 6-годишна възраст с помпа е задължително.

„У нас тепърва предстои да се изгради държавна политика по отношение на лечението на децата с диабет с инсулинови помпи. Към момента разчитаме само на благотворителни акции и инициативи на неправителствени организации, общини, отделни личности и тук е моментът да благодаря на всички тях за помощта и подкрепата.

Помпената терапия е иновация, зад която застават и Медицински университет – Варна и университетската болница „Св. Марина“, защото развитието на науката трябва да бъде достъпно и за нашите пациенти. Започна поставяне на помпи и на възрастни пациенти от екипа на проф. Христозов. Окуражаващо е, че вече има чуваемост по проблема на различни нива в държавните институции. Остава да впрегнем усилията си всички специалисти-ендокринолози, за да помогнем на държавните институции с експертно мнение, информация и опит, така че да бъде взето оптимално възможното и правилно решение за всички страни“, каза в заключение проф. Йотова.

„Сред приоритетите на Община Варна е грижата за хронично болните деца, включително и за децата с диабет“, каза Нели Вълева, началник дирекция „Здравеопазване“ на Община Варна. „Призоваваме всички общини да последват нашия пример и отправяме апел и към Здравната каса“.

Цената на инсулиновата помпа е 7 500 лв., а месечните консумативи са на стойност около 300 лв. Децата на помпена терапия у нас са около 100.

Ако приемем, че семействата им намерят средства за еднократното закупуване за помпата, непосилно се оказва за тях ежемесечното заплащане на консумативите. Така че дори само това да бъде напълно или частично поето като разход от Здравната каса, страната ни би постигнала огромен напредък в лечението на децата с диабет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА