Last news in Fakti

27 Януари, 2015 13:05, обновена 27 Януари, 2015 14:48 2 392 1

Птичи грип в Бургас

  • грип-
  • птичи-
  • бургас

Носителят на заразата е умрял къдроглав пеликан

Случай на птичи грип е регистриран в Бургас, съобщиха за Факти.бг от Министерството на земеделието и храните.

Носители на заразата са две мъртви птици - къдроглав пеликан и чайка. Птиците са намерени в защитената местност "Пода" край Бургас.

Това е първият доказан щам на птичи грип в България. Според Агенцията по храните в града става въпрос за единичен случай.

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и представители на Агенцията по безопасност на храните дадоха извънредна пресконференция.

Предприети са всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на заразата. Няма опасност за населението, увериха от Министерство на земеделието.

„Министерство на земеделието и храните е предприело всички необходими мерки във връзка с установен случай на птичи грип. След подаден сигнал в района на Бургас, защитена местност „Пода“, са открити две мъртви птици - пеликан и чайка“. Това съобщи по време на пресконференцията заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

От мъртвите птици са взети проби и са направени изследвания в Националната референтна лаборатория към Националния ветеринарномедицински институт, при които резултатите показват наличието на птичи грип  (H5N1) единствено при пеликана. При чайката пробите са отрицателни. „На този етап няма нищо обезпокоително, защото са предприети всички необходими предпазни мерки“, каза още зам.-министър Цветан Димитров.

Д-р Дамян Илиев, зам.-изпълнителен директор по здравеопазване на животните към Българска агенция по безопасност на храните, заяви, че се извършват рутинни мерки, които включват уведомяване на населението, раздаване на информационни материали, забрана за преместване и транспортиране на птици, изпращане на яйца, търговия и други. „Ние сме готови и сме предприели нужните действия. В трикилометровата обявена предпазна зона няма нито един наличен птицевъден обект. В района под наблюдение, който включва периметър от 10 километра, има два такива, които се намират под наблюдение, включително и физическо, от страна на служителите на Областните дирекции по безопасност на храните“, подчерта д-р Илиев.

Тъй като заболяването е констатирано при дива птица, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев, е издал заповед, с която ловът на птици в района е забранен. Тази забрана ще обхване три ловни дружинки, които вече също са информирани за случая.

От БАБХ са инструктирали директорите на областните структури в Бургас, Варна, Добрич и Силистра, които с повишено внимание трябва да следят епизоотичната обстановка. На тях също е възложено спазването на постоянен ветеринарномедицински контрол. Наложена е забрана за провеждане на изложби, пазари и други събирания в тези области.

Птичият грип е вид грип, вирулентен при птиците. Описан е за първи път в Италия през 1878 г. като „птича чума“, а през 1955 г. става ясно, че е разновидност на грипните вируси; понастоящем е известно, че съществува по целия свят.

Птичият грип се разпространява по въздуха и чрез изпражненията. Дивите птици често изпълняват ролята на резистентни носители, предавайки го на по-чувствителни домашни породи. Може да се предава и чрез заразени храна, вода, инвентар и облекло. Няма доказателства, че вирусът може да оцелее в месо, подложено на щателна термична обработка.

От януари 2004 всички известни случаи на птичи грип при хора са се появили в Югоизточна Азия. Има сведения за около 120 случая. Около половината от пациентите в тези случаи са починали. В почти всички случаи е установено, че заразяването с вируса е станало от пилета.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пишкин

    0 0 Отговор
    .аси грозното врабче!