24 Март, 2015 08:29 2 031 1

Отстраниха рак на бъбрека на пациент и запазиха органа

  • токуда-
  • рак-
  • бъбрек-
  • токуда

В същия ден с тази лапароскопска органосъхраняваща процедура бе излекуван и втори болен

Две органосъхраняващи безкръвни процедури направиха уролозите в „Токуда“, отстранявайки тумори от бъбреците на двама пациенти, като единият от туморите е с големина 6 см. След минимално инвазивните интервенции, пациентите се възстановяват изключително бързо и само ден след операцията са активни и в добра кондиция, съобщават от пресслужбата в болница „Токуда“.

Обикновено при тумори в бъбрека се отстранява целият орган, понякога дори заедно с надбъбречната жлеза и пикочопровода. Отворените операции пък представляват мащабна хирургична интервенция с големи разрези и често се налага премахване на ребро за по-добър оперативен достъп. „Направените по лапароскопски метод процедури спасиха органите на пациентите - туморите бяха изрязани напълно, докато здравите части на бъбреците са съхранени и функционират добре“, съобщи началникът на отделението по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София“ д-р Калоян Давидов. Минимално инвазивният подход е възприет от екипа на д-р Давидов като рутинна процедура, която е щадяща за пациентите и с несравнимо по-къс възстановителен период, който при отворена операция достига 3 месеца.

„Когато туморите са разположени периферно и/или не са много големи, е възможно да бъдат отстранени без да се засягат здравите части на бъбрека. И в двата случая за щастие имахме възможност да съхраним бъбреците, което е огромно преимущество за здравословното състояние на пациентите след хирургията“ – уточнява д-р Калоян Давидов.

Отстраняването на тумори при запазване на неувредените части на бъбрека е технически много сложна лапароскопска процедура. В зората на използването на метода в света, много по-често се е налагало да бъде изваден целия бъбрек. С подобряването на техниката и опита на хирурзите, сега възможностите за успешна органосъхраняваща хирургия са значително по-големи. Благодарение на обучения и добре сработен екип с натрупан опит, в болница „Токуда“ Болница тези възможности се използват максимално добре. Отворени операции се правят само при много големи тумори, които са обхванали съседни органи и тъкани и от мултидисциплинарен екип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dyd

    0 0 Отговор
    Големи специалисти са в Токуда.Преди година баща ми бог да го прости беше приет в болницата с тумор над бъбрека.Понеже стоя 3 дена по здравна каса ни изписаха така.Платих на регистратурата 300лв.като дарение на болницата.След няколко дена състоянието му се влоши и пак го закарах там.Отговориха ми че нищо не могат да направят и ако искам да остане трябва да отида в хосписа срещу 100лв. на ден.Нямах избор и останахме.Започнаха да правят изследвания.Две седмици нямаше резултати от специалните изследвания.В денят в който излязоха резултатите беше вече късно.Отиде си.Да не говорим за безхаберието на лекарите в хосписа.Не обвинявам никой просто Токуда е била едно време когато е била под контрол на Японците.