Last news in Fakti

17 Април, 2015 16:33 3 343 3

Не всеки ден е Великден или как да отслабнем след празниците

  • донка байкова-
  • ден-
  • великден-
  • отслабнем-
  • празниците

Дехидратацията е причината за махмурлука, затова консумирайте алкохола с чаша вода или мезе, за да не ви боли глава, съветва проф. Байкова

След тежките трапези, по време на изминалите зимни месеци и празници, всеки от нас е изпитвал нужда от това, да ограничи поне малко храната, която консумира. Преяждането и препиването са докарали една не малка част от хората до състояния, които са били опасни за здравето. Не по-малко опасни са и ограниченията, към които сме склонни да прибегнем, след едни такива прекалявания с храната и алкохола.

Затова, от Факти.бг се допитахме до мнението на проф. д-р Донка Байкова, която е ръководител на катедрата по Превантивна медицина  във факултета по Обществено здраве в Медицинския университет в София. Проф. Байкова обясни през погледа си на специалист, защо след няколко дневния период на обилно хранене по празниците, организма ни сякаш сам изпитва нужда от по-лека храна. Тя сподели и примерна диета за сваляне на килограми, която лесно може да се спазва в забързаното ни ежедневие, без да се налага да се подлагаме на зверски глад. Вижте какво още ни посъветва тя, за да изглеждаме добре през идващото лято и още повече, как да не ни боли глава по Гергьовден...

Проф. Байкова, след тежките трапези по празниците, какво е необходимо да направим, за да помогнем на организма да функционира нормално?

След натоварващите празнични периоди, когато храната ни е била, първо в изобилие, голямо количество и свръх разнообразие, което не е обичайно за традиционното ни хранене, е добре, пък и организма ни сам ни подсказва, да минем на малко по-лека храна. Апетита определя потребностите. Българите казваме: „Не всеки ден е Великден“, това означава, че ни се искат по-леки храни. Това е така особено в затоплящият се период от годината, когато се разсъбличаме. Нашата терморегулация изисква по-леки храни. Ако отново се отдадем на мазни наденички, кисело зеле, което е обилно гарнирано с мазни, свински флейки и прочие, със сигурност няма да ни е приятно. Дори не искаме и да си го помисляме.

Ето защо след Великден, а пък така беше и след Нова година, минаваме към един малко по-лек режим на хранене, в който започваме да включваме в менюто си първо тези животински храни, които последно сме изключили, особено и ако преди това сме постили дълго. Най-напред менюто ни е съставено от плодове, зеленчуци и млечни продукти. Мечтаем за една постна спаначена супа, подправена с кисело мляко, или постен спанак, извара и т.н. Нещо, което организма ни иска.

Това са храните – лекарства, функционални храни за подпомагане на чернодробната функция и черния дроб, който е бил доста натоварен. Черният дроб е биохимичната лаборатория на човешкия организъм и трябва леко да го облекчим, да му помогнем да възстанови омазнените си клетки, да го детоксикираме и именно заленчуковите и плодови храни са алкализиращи. Необходимо е плодовете и зеленчуците да се включват обилно в основните ни ястия, пак казвам гарнирани с млечен продукт. Защо не и едно две яйца, които също сме изключили последно. Най-накрая може да включим и месото, но в леките му варианти – белите меса като пилешко, заешко и т.н. Който каквито предпочита. Един път в седмицата може да включим и червени меса. Когато свинското е само чисто месо – шол или филе със сигурност е по-лесно смилаемо от говеждото и от агнешкото, което пък е мазно.

По този начин, на нас вече не ни се яде много по-малко. Ако включим червеното месо един път, то със сигурност ще го направим по Гергьовден с агнешкото, каквато е и традицията и модела ни на традиционно хранене и посрещане на празниците. Ето защо, обобщавайки, минаваме към по-лек вариант на хранене с по-малко калории, алкализиращи вътрешната страна на организма. Режим богат на витамини и минерали, на антиоксиданти и фибри. Това са и механични фактори, допринасящи за активизиране на перисталтиката на червата, за излъчване на разградни продукти на натоварената обмяна на вещества, на отделителната система, включваща и бъбреците. Храната трябва да има и пикочогонен ефект и диуритично действие, което е алкализиращата функция на зеленчуците и плодовете. Дихателната система също е от значение, защото чрез въздуха ние също издишаме разградни продукти, така е и през кожата, която започваме да откриваме все повече през по-топлите периоди на годината.

Ако човек е качил някой и друг килограм, как по-бързо да влезе във форма, без това да е стресиращо за организма. Може ли да дадете пример за хранителен режим или диета, която може да се спазва в забързаното ежедневие на повечето хора?

Ако сме качили 2-3 кг и инстинктивно преминем на разтоварващ режим, какъвто посочих преди малко, богат на млечни продукти, зеленчуци и плодове, то ние още първата работна седмица вече ще сме се освободили от тях.

Ако обаче сме били на почивка, похапвали сме доста, а излишните килограми не са само 2-3 и не сме успели да направим разтоварващ режим, за да се справим с излишните килограми трябва да преминем към диетична програма. Диетата трябва да съответства първо на здравето ни и второ на стереотипа и на начина ни на живот. Ако сме решили, че това е периода, в който ще се „вземем в ръце“, то по-добре е да предприемем мерки за излишните килограми малко по-рано.

Рязката загуба на свръх тегло е стрес за организма. Освен това тя е свързана с риска от това, че организма ни няма време да запомни всяка точка на отслабване и при първото излизане от схематично, рестриктивно, ограничително хранене, ще възвърнем всичко свалено като килограми. Ето защо сега е наистина подходящ период за това.

Ако имаме 4-6 кг или свръх тегло и затлъстяване, е добре именно сега да влезем във форма, за да имаме време до лятната ваканция и морето и до периода, в който искаме да бъдем в приличната за нас форма, за да се харесваме. Тогава всеки, съобразно своя здравен статус, може да подбере режим, който да му съответства и на здравето и на начина му на живот. 90% от хората, които посещават кабинета ми са с проблеми на обмяната на веществата. Те имат или висок инсулин, което е пред диабетно състояние със свръх килограми, или имат диабет тип 2, висок холестерол в кръвта, пикочна киселина или някакво друго съпътстващо заболяване. Тогава всичко е много индивидуално.

Ако човек обаче няма такива проблеми и говорим само за нуждата от козметичен ефект, то тогава той може да мине за 3 дни на плодове и зеленчуци, но не повече от 3 дни. Защо е така? Защото за 3 дни имаме резервен източник на енергия на база въглехидрати. Тъй като мозъка работи само с глюкоза, след третия ден вече в менюто ни трябва да се включи поне пълнозърнеста храна. След това може да премине интермитентно на плодове и зеленчуци.

Ще ви кажа лесната програма, с която може най-лесно да се свалят 4-5 килограма за 3 седмици. Необходимо е да се храним петкратно в 8, 10, 12, 16 и 19 часа, както храним децата в предучилищна възраст. Тези приеми на храна не са измислени от специалистите, за да затрудняват ритъма на живот и работата на трудовите хора. Те са измислени от природата. В стомашно чревния тракт започват да се изливат храносмилателни фонтанчета и ако не подадем храна в тези часове те стават агресивни и се образуват гастрити и колити. Тогава първата приета хапка, след дълго неприемане на храна, се превръща от организма в резерва. Това е така, защото организмът не е сигурен кога пак ще получи храна. Той прави енергийни запаси, които обикновено в голямата си част са под формата на мазнини.

През 1-вият ден се консумират всякакви плодове и зеленчуци. Зеленчуците могат да бъдат и термично обработени, тъй като по този начин организмът ги приема с по-голямо „уважение“, тъй като не ги счита за агресия. Към тях, особено активно работещите мъже могат да добавят, на обяд или на вечеря, малко кисело мляко или настъргано сирене за плътност. Между часовете за хранене се консумира филийка с лютеница или зеленчуков сандвич. За любителите на модерните зърнени миксове – овесени ядки или ленено семе, сусамово семе, които да са смлени и също така засищащи.

2-рият ден е белтъчен. Сутрин, обед и вечер се консумират белтъци, като на обяд и вечеря те трябва да са еднакви – риба, месо или яйца, мляко, млечен продукт, а на закуска може да се похапва друг белтък. Например на закуска млечен продукт, а на обяд и на вечеря – риба със зеленчуци. В 10 и 16 часа – плодове.

През 3-тия ден се минава отново на режима от първият ден. Това се нарича интермитентност.

4-тият ден отново е белтъчен.

5-тият ден е въглехидратен. На закуска се консумира или зеленчукови сандвичи, или зърнен микс с 3 лъжички кисело мляко. На обяд - друг вид въглехидратна храна, която харесвам. Тук всички можем да си позволим пълнозърнести или зърнести продукти – кафяв ориз със зеленчуци, пълнозърнести спагети с доматен сос, босилек и маслини и т.н. За вечеря се консумират зеленчуци с млечен продукт. В 10 и в 16 часа е ред на плодовете.

6-ти ден отново е като 1-вият.

7-ми е като 2-ри и така в продължение на 3 седмици. С този режим на хранене гарантирано се свалят килограми. Чрез него можем да се справим и с пролетната умора, защото витамините и минералите, които са изчерпани в депата ни през зимният период, през който все пак свежите зеленчуци и плодове не са от нашата географска ширина, се наваксват.

Наближава Гергьовден, какво ще посъветвате читателите ни и бихте ли припомнили, какви може да са последиците след прекаляване с храна и алкохол?

Със сигурност всички отново ще хапнем някакво месо и ще го гарнираме с любимата ни алкохолна напитка. Моя съвет е да не преяждаме, да гарнираме месото с много зелени, листни зеленчуци, които са леки, пролетни и съответстват на географския ни регион за този сезон, а не с картофи или питки и тестени изделия и варива.

Обикновено тези празници са придружени и с консумацията на много алкохолни напитки. Добре ще е да се ограничим с една алкохолна напитка, а не с много. Обикновено в тези дни се започва с концентрат, минава се през вино, стига се до шампанско, завършва се с бира и т.н. Това отежнява обмяната на веществата и работата на черния дроб. Да не забравяме, че алкохола, като субстанция, е водно и мастно разтворим, тоест трябва да се консумира не на гладно, а с мезе. Да не забравяме и това, че всяка алкохолна напитка трябва да се поднася с чаша вода, студен чай или пък фреш. По този начин разграждането му ще се улеснени.

Алкохолните напитки дехидратират организма. По същият начин действа и кафето. Ако ви е направило впечатление, кафето в чужбина се сервира с чаша вода, която е включена в цената. В България много хора пият само кафе, а то изтегля водата от клетките. Изтеглянето на водата от мозъчните клетки причинява главоболие. Всичко е свързано. Дехидратацията е и причината за махмурлука.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bokluci

    1 0 Отговор
    Смотаняци !! Оправете си заглавието на тъпата статия!

    Коментиран от #2

  • 2 guest

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "bokluci":

    Пич, и аз го чета заглавието, ама ми се струва че е добре. Къв е проблема?
  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    Тъпи эаглавия эа тъпи читатели!3ащо аэ не напълнявам след праэниците?Ами эащото эа мен всеки ден е праэник и си ям традиционно и колкото ми са потребвостите,эа раэлика от лумпените,които имат няколко праэника в годината и когато настъпят,тъпчат като "эа последно":)Кво търсите още в БГ ве ей! ...Да ми цапате погледа ли?!