5 Декември, 2015 16:31 1 169 0

В "Шейново" имат нужда от специален апарат

  • бебе-
  • шейново-
  • апарат

Тази година инициативата Българската Коледа ще помага на децата в реанимация

В "Шейново" имат нужда от специален апарат - 1

"Да помогнем на децата в реанимация". Това е темата на „Българската Коледа” тази година. Инициативата започна през 2003 г. Целта е да се съберат средства за високотехнологична апаратура за детските отделения за реанимация.

„Това е апарат за ехографска диагностика на повече от 12-13 години. А този тип диагностика е важе за бебетата, които се раждат с определени заболявания. С този апарат успяваме да направим трансфунтанелна ехография, с което се установява централната нервна система. Този тип диагностика не е вреден, защото при ултразвука няма облъчване. Новият апарат ще ни даде точна картина на състоянието. Ще можем да провеждаме изследвания на тазобедрени стави, на коремни органи, на сърдечно-съдова система”, обясни за „Събуди се” по Нова телевизия д-р Донка Узунова от болница „Шейново”.

За Коледа от „Шейново” си пожелават да имат и апарат за респираторно подпомагане, за лечение на определени състояния, свързани с дихателна недостатъчност при новородени бебета.

800 грама чисто злато. така наричат и толкова тежи бебето фил. но струва много повече.

„Изведнъж си тръгваш без бебе от болницата, а нашите бебчета бяха две – близначета, едното не издържа и остана само Фил да се бори, но сега му се радваме на него, щото той е нашето слънчице”, казва майката Таня Филова.

Предизвикателствата пред бебето Фил, семейството и лекарите му не са свършили. Той все още не може да диша самостоятелно. За това жизнените му показатели трябва да се наблюдават постоянно

„При недоносените деца често могат да се наблюдават спиране на дишането, така наречените апнеи на дишането, които сесъпровождат със спадане на сърдечната дейност, намаляване на съдържанието на кислород в кръвта и едно такова състояние, ако то не бъде забелязано и лекувано своевременно, може да бъде опасно и за живота на детето”, обяснява доц. Ралица Георгиева – началник на клиниката по неонатология в СБАЛДБ „проф. д-р Ив.Митев”.

Затова жизнените показатели на бебетата се наблюдават на монитори. Проблемът е, че мониторите не достигат. Не достигат и сестрите, които да реагират в случай на нужда. Тук за 25 недоносени бебета, се грижат по 3 на смяна.

„По световните и европейски стандарти, на две деца, които са на интензивно лечение, трябва да има една сестра. Нашите български стандарти ние сме ги за съжаление в момента почти адаптирали наличните възможности”, обяснява доц. Ралица Георгиева – началник на клиниката по неонатология в СБАЛДБ „проф. д-р Ив.Митев”.

За това за Коледа от "Българската Коледа" тук си пожелават т.нар. „мониторна станция”. С нея данните от мониторите на всички деца ще се показват на един централен екран.

Има нужда от дарения. Въпреки и заради системата, където винаги нещо не достига. Дарения, които не чакат аплодисменти. Дарения не заради аплодисментите, а заради жестовете. За много по 800 грама злато.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА