Last news in Fakti

6 Октомври, 2011 18:57 3 523 0

ПАСЕ: Да съобщим пола на бебето с радост

  • видеозон-
  • бебе-
  • пол

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) не въведе категорична забрана на лекарите да съобщават на бъдещите родители пола на детето им, като препоръча тази информация да бъде поднасяна „внимателно”.

За проекторезолюцията стана ясно преди дни. Целта бе да се спре порочната практика в държави като Албания, Азербайджан и Грузия да се правят принудителни аборти тъкмо заради предпочитанията на семействата да имат бебе от мъжки или женски пол.

„Препоръчва се на обществените болници да инструктират лекарите да задържат информацията за пола на плода или поне да осигурят възможност тази информация да се дава по положителен начин. Идеята е да не се стигне до разколебаване на родителите, ако те имат предпочитание за момче или момиче”, коментира Янаки Стоилов, член на българската делегация в ПАСЕ.

Приет е препоръчителен текст на резолюцията, който ще се прилага от всяка страна според реалностите.

Това нямало да засегне утвърдената в България практика, защото в страната ни не се прекъсва бременността заради пола на децата, освен ако няма медицински причини.

Резолюцията на ПАСЕ с предложението да се забрани информация за пола на бъдещото бебе предизвика сериозни критики в социалните мрежи.

Председателката на „Искам бебе” Радина Велчева определи това като крайна мярка и подчерта, че информацията е изконно право на пациента: „Има наследствени болести, които се предават много повече при единия или при другия пол. Като бъдещ родител над 30 години това ми е № 1 в главата. Това ще бъде абсолютно задължително аз лично, като пациент и като гражданин, да го знам”.

Бившият депутат и бивш министър по европейските въпроси Гергана Паси смята, че е абсурдно при напредъка на технологиите в XXI век, дори и да има проблем с подобни аборти в някои държави, да се приема решение за обща забрана в 47-те държави членки на Съвета на Европа.

„Представете си как една жена, която е бременна и иска да знае пола на бъдещото си дете, ще приеме, че няма право на тази информация. Ще се намерят куп доктори, включително и в нашата страна, които ще си намерят вратички да съобщават пола на детето”, коментира тя.

Нормално в световен мащаб на всеки 100 момичета се раждат 104-106 момчета, но в Азия се стига до 118 момчета на 100 момичета в Индия, 111 във Виетнам и 110 в Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА