Last news in Fakti

11 Март, 2016 13:11 2 401 10

Системата за пръстови отпечатъци ще контролира разходите на Здравната каса

  • пръстови-
  • отпечатъци-
  • система-
  • контрол-
  • разходи-
  • нзок

В последните месеци изключително много се заговори за опасенията, свързани с биометричните идентификатори или, системата за пръстови отпечатъци, чрез която хората ще удостоверяват в аптеките и болничните заведения, че са ползвали услугите на Здравната каса. Стигна се дори до опасения за националната сигурност, ако данните попаднат в чужда фирма. Бившият финансов министър Симеон Дянков дори заяви, че това ще е удар срещу сигурността не само на България, но и на ЕС и че данните могат да бъдат използвани за направата на фалшиви паспорти.

От Факти.бг решихме да проверим как стоят нещата в действителност и се обърнахме към експерти, които да ни обяснят за какво всъщност става дума. Още в началото обаче трябва да кажем, че не турска, а българска фирма е спечелила поръчката.

Целта на обществената поръчка е да снижи разходите и да намали грешките и измамите, обявиха от Здравната каса миналата година.

Контрол и прозрачност

Според експертите, въпреки че използването на пръстови биометрични идентификатори на пръв поглед предизвиква негативизъм, чрез него не пациентите са контролирани, а точно обратното – с потвърждаване на физическото си присъствие пациентите контролират отчитаните за тях разходи от НЗОК. Нещо повече, чрез мобилно приложение самите пациенти биха могли, почти в реално време, да да получават информация за отчетените дейности за тяхното здравно обслужване, платими от НЗОК. По този начин всяко здравноосигурено лице става потенциален „контрольор“ на плащанията от НЗОК.

Сигурността

Колкото и да се дискутира въпросът за сигурността, той е решим. Все пак, вече години има разработки в тази област. Когато данните се пренасят в т. нар. „несигурна среда“ - компютрите и мрежата на изпълнителите на медицинска помощ, чувствителната информация ще бъде в криптиран вид, посочват експертите. Самото устройство, което ще снема отпечатъците, е с много високо ниво на защита и сертифицирано по утвърдени световни стандарти.

Нещо повече, експертите посочват, че самото устройство може да бъде разширено, така че да работи и с карти. По този начин има възможност за бъдещо разширение на системата, като за пациентите, за които биометричната идентификация е невъзможна, могат да бъдат издавани карти с цифров сертификат.

Регистрацията на здравно осигурените лица ще се извършва от заведенията за болнична помощ и от Районните здравноосигурителни каси (РЗОК), които ще взимат отпечатъците.

Фалшификатите са невъзможни

Дори и да се добере някой до данните, срещу което са взети всички необходими мерки, той не би могъл да фалшифицира паспорти, обясниха експертите. Данните, записани в биометричните паспорти трябва да бъдат подписани с цифров подпис от издателя на паспорта. При проверка на паспорта се проверява подписа на издателя. Освен това, в системата на НЗОК се предвижда да се съхраняват само и единствено биометрични кодове, които са производни на пръстовите отпечатъци, не и самите изображения. При паспортите - обратно, се съхраняват изображенията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 диан

    0 0 Отговор
    фирмата дето инсталираха
    в народното събрание
    да гласуват с отпечатък
    защо да не вземе още някои лев?
    после и за вход в училищата ще пуснат
    за сигурността на децата е все пак:)
    и съвсем случайно ще ги прави една
    и съща фирма
  • 3 Бай Тошо

    0 0 Отговор
    От Москов овчар не става
    те го назначиха за министър!!
    За това тази страна е на този хал.От 1944 г до 2016 само некадърници и крадливи индивиди управляват майка България.
  • 4 Също лекар

    0 0 Отговор
    Бумащината в здрвеопазването е пословична. Сега се води двойна отчетност- писмена и електронна. Въвежда се лична карта при постъпване и напускане на лечебното заведение. Поддържа се ненужна и неизползвана отчетност. Повече от половината работно време на медицинските специалисти преминава над бумагите и компютъра. Но това не е достатъчно, защото трябва да се направят допълнителни разходи и за пръстови отпечатъци. Прокрадва се идеята за още плащания- за електронни карти. Но наи-важното предстои- ДНК тест на всеки пациент- за идентификация.
  • 5 Гого

    0 1 Отговор
    ДругарЕ, има сайтове като дума, сега, блиц, кросс и поне още 100, в които можете да прочетете това което ви се иска. Истината понякога е различна от съчиненията на кремълските хибридни медии и разбираемо ви дразни.
  • 6 ТРАГЕДИЯ

    1 0 Отговор
    Браво!! Няма как да си дава човек пръстовия отпечатък на ляво и дясно, лесно ще стане злоупотреба. Поредната небивалица, искаща да ни убеди, че всичко е ОКАУ и да не го мислим толкова !
  • 7 МРХМ

    0 0 Отговор
    Вие идиоти ли сте?
    Аз не желая да контролирам здравната каса с моя пръстов отпечатък!!!
    Аз не съм контролен орган!
    Не е вярно, че няма да стават далавери!
    Далаверата е самата система за пръстови отпечатъци!!!
  • 8 терористична техника внедряват

    0 0 Отговор
    нагло престъпна остро вредна техника внедряват..

    техниката позволявала трайно декодиране и увреждане на жертвите с тотално обемно следене и разболяване по команда автоматична..подават засега пострадали..ОСигурявала и внедряване на чужди за планетата живи форми с цел отглеждане в човешки тела като "паразити"....

  • 9 xxx

    0 0 Отговор
    и много лесно ще могат да проверят за кого си гласувал на изборите, след като създадат национална база данни на населението с техните отпечатъци С 3ДПринтер престъпниците ще могат да си направят пръст на избраната жертва и от негово име да извършват престъпления/нов вид престъпление ще възникне/ Да живее Оруел
  • 10 ОПитват се да ни ликвидрират

    0 0 Отговор
    Да се изискват сертификати за пълна безопасност на техниката..както и протоколи от проведени клинични изпитания от поне десет години.Иначе пълна забрана и арести за престъпнците вкл Москов опитващи се да наложат изключително опасна обемно декодираща техника..вероятно с рещу яки подкупи..