Last news in Fakti

17 Юли, 2016 02:45 4 731 4

Как да се спасим от жегата без климатик?

  • как-
  • жега-
  • климатик-
  • вентилатор-
  • вода
Как да се спасим от жегата без климатик? - 1

Настъпят ли летните месеци, започва и нетърпимата жега. Най-разпространеният "враг" на жегите е климатикът, но как да се спасим от високите температури, ако не разполагаме с такъв?

1. Вентилаторът не е нищо особено, но помага

Вентилаторът не може да замести пълноценно климатика, но поне ще раздвижи въздуха в дома ви. Отворените врати в жилището също са частично спасение в жегите. Ако вечер температурата навън е по-ниска от тази вътре - отворете всички прозорци, за да усилите циркулацията на въздуха възможно най-много.

2. Консумирайте колкото се може повече вода

Когато е горещо, консумирайте повече вода, отколкото обикновено. Чрез потта човешкият организъм се дехидратира по-бързо, но отговорът е прост - пийте вода редовно.

3. Леген със студена вода.

Може и да звучи примитивно, но ще ви избави от горещината. Поне временно. Напълнете леген със студена вода и накиснете краката си в него. Мокрите кърпи върху раменете и главата също могат да имат охлаждащ ефект. Къпете се с хладка вода.

4. Премахнете изкуствените източници на топлина

Включеният компютър, а и куп други устройства могат да генерират излишна топлина, загрявайки при работа. Не ги включвайте, освен ако не е наложително. Също така яжте повече прясна храна, които не изискват термична обработка. Това със сигурност ще ви раздели с горещите кухненски уреди за известно време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    0 0 Отговор
    Искам да наблегна,че отварянето на прозорците е ефективно когато външната температура е по-ниска от вътрешната.При по-висока външна температура,въпреки течението ,ефекта е затопляне.Пропуснали сте най-екологичния за намаляване на затоплянето,а именно създаването на сянка пред прозореца чрез сенници,външни щори или наличието на естествени прегради - дървета,склонове и др.Вътрешните щори и пердетата не са достатъчно ефективни,защото топлината е постъпила вече в помещението.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Принципно за да върши човек каквото и да е,трябва да са налице съответните условия.В случая липсата на климатик може да се компенсира с пускане на макс на студената вода от душа в банята при плътно затворени прозорци и отворени вътрешни врати врати в жилището.А необходимото "условие" е водомерът да бъде "неутрализиран".
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Може и да излезете навън в парка под сенките на дърветата. Там въздухът се движи, прохладно е и температурата на сянка е по-ниска от тази в сграда, напечена от слънцето. Помага и отварянето на прозорец сутрин от западната страна, следобяд се затваря и се отваря от източната. Ако имате външни щори същото само че с пускане и вдигане на щорите. Навремето селските къщи затова бяха вкопани леко в земята понеже там климата е по-константен зиме и лете, отколкото измислиците на комунизма-панелките. Повече навън, повече сенки и вода, климатика на не по-ниско от 24-25градуса, за да не припаднете при смяната.
  • 4 Иванов

    0 0 Отговор
    МНого да се внимава в климатиците..Увреждат тежко и неприятно със шумово замърсяване..засече се обаче и AIDS подобно увреждане при истудяване..Жертвите вкл деца са бледи ..При комбинирано облъчване с AIDS обемно проникващи скенери ,маскирани като енерго икономични лампи проблемите могат да са много тежки..