29 Октомври, 2016 10:30 4 249 0

Топ 10 зимни дестинации в Европа

  • дестинация-
  • зима-
  • европа-
  • коледа

Зимата има различен облик из цяла Европа, в полярния север идва с много сняг и седмици без слънце, в Средиземноморието е меко и слънчево, уютни кафенета, култура и коледен дух ви очакват в Централна Европа. Това е вдъхновяващо време за посещение както на огромни мегаполиси, така и на очарователни селца, когато можете да разгледате повече забележителности без да чакате на дълги опашки и да се възползвате от по-ниските цени за настаняване извън сезона.Ето кои дестинации препоръчват lonelyplanet.com:

1. Рованиеми, Финландия

Рованиеми, "официалното" местожителство на Дядо Коледа, е истинска коледна класика. Любимият на всички белобрад старец ви очаква там. Но си пригответе най-топлите зимни дрехи за тази дестинация, където термометрите рядко показват градуси над 0.

2. Коледни пазари, Германия и Австрия

През декември тези романтични исторически пазари изскачат из цяла Германия и други страни от Централна Европа. Там ви очакват украсени като коледни шейни сергии с лакомства, добро настроение и греяно вино за затопляне. Най-популярни са пазарите в Кьолн, Виена и Мюнхен, затова, ако искате да избегнете тълпите туристи, изберете коледни пазари в по-малките градове.

3. Абиско, Швеция

Най-далечната северна дестинация в Европа, докъде може да се стигне с влак, Абиско в Лапландия, е за любителите на сериозната зима. Слънцето не изгрява в продължение на няколко седмици през декември и януари, но тъмнината я прави една от най-добрите места в света, където можете да се насладите на величественото Северно сияние. И непременно се отбийте в близкия град Кируна, за да видите известния Icehotel.

4. Атина, Гърция

Тук през летния сезон е трудно дори да си направите снимка без на нея да има още поне 500 човека, но през зимата това не е проблем. Летният стрес, свързан с тълпите туристи, високите цени, жегата, опашките, замърсяването на въздуха - повече или по-малко изчезва. Това е най-доброто време, за да разгледате древното наследство на страната и да се насладите на местната култура.

5. Копенхаген, Дания

Няма по-приказно място в Европа през зимата от родния град на Ханс Кристиан Андерсен. Не си губете времето с прехвалената статуя на Малката русалка, а се насочете към уютните барове и кафенета в града, за да гледате как снегът тихо пада отвън. В сърцето на града, увеселителният парк Тиволи, създаден през 19-ти век, около Коледа предлага романтична атмосфера, приказни светлини  и сгряващо тялото греяно вино.

6. Будапеща, Унгария

Двойки, хванати ръка за ръка, карат кънки на лед, сред мразовития въздух – най-доброто място за това е живописният централен парк на унгарската столица Városligeti Műjégpálya, със своята огромна открита ледена пързалка. А за да се стоплите след това, посетете богато украсените термални бани, с които Будапеща е известна.

7. Ясна, Словакия

Словакия предлага много добри условия за ски на достъпни цени. Настаняването и храната също не са скъпи, а ще срещнете по-голямо гостоприемство и топло отношение, което липсва в някои от най-луксозните алпийски курорти. Ясна е най-добрият словашки курорт, с дълги писти, оградени от заснежени смърчове, разположен в прекрасните Татри.

8. Андалусия, Испания

Части от Андалусия са по на юг от африканския бряг, така че температури през зимата са доста меки. Настаняването е евтино, и тълпите са по-малки при забележителностите като Алхамбра или Севилската катедрала в Гранада. Тапасите и нощният живот в градовете са привлекателни, както винаги. А в Сиера Невада, близо до Гранада, може да се порадвате и на зимни спортове, ако искате.

9. Трансилвания, Румъния

Не е добра идея да посетите леговището на Дракула в слънчев ден с блеещи агънца по поляните, нали? Много по-добре би било, когато небето е стоманено сиво, дърветата са с голи клони и земята е леко покрита със сняг. Брашов и Сигишоара са великолепни средновековни градове, откъдето можете да стигнете до Влад Цепеш, историческия Дракула, макар да е съмнително, че той някога е стъпвал в така наречения негов замък. И не очаквайте мястото да има много общо с книгата или филмите.

10. Венеция, Италия

Натрапчиво красив и доста странен, карнавалът във Венеция през февруари е топ събитие в Европа през зимата. Пищни костюми и призрачни маски възраждат пъстрата история на града. Танците в костюми излизат скъпо, но можете да си изкарате добре и като се наслаждавате на безплатните събития с маска, купена от улицата, и бъдете подготвени за огромни тълпи. Затова и резервирайте отрано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА