Last news in Fakti

8 Ноември, 2016 11:00 2 441 0

Нещо по-специално за Архангелов ден

  • архангелов ден-
  • агнешко-
  • патладжани-
  • специално

Агнешко месо със зеленчуци

Това е специално предложение за Архангелов ден от menumag.bg!

На този ден се яде агнешко или овнешко.

Добър апетит и честит имен ден на всички, които празнуват на 8 ноември!

Продукти:

  • 500 г агнешко, шилешко или овнешко месо
  • 3 едри патладжана
  • 4 домата, обелени и нарязани на кубчета
  • 50 мл олио
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 2 с.л. универсална зеленчукова подправка
  • 1 с.л. червен пипер
  • 100 г настърган кашкавал
  •  черен пипер на вкус
  •  
  • За сос бешамел:
  • 40 г масло
  • 2 с.л. брашно
  • 400 мл прясно мляко
  •  индийско орехче на вкус
  •  сол, ядки и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

1.

Месото се нарязва на много ситно или се мели на кайма. Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина 0.5 см. Поръсват се със сол и се оставят да престоят 30 мин., за да се отдели горчивият им сок. Измити, подсушени и намазани с олио от двете страни, се слагат в тавичка и се пекат във фурна, загрята до 230°С, докато станат златисти на цвят. Излишната мазнина по патладжаните се попива с кухненска хартия.

2.

В тиган се загряват 2 с.л. олио и се прибавят лукът и чесънът. Запържват се леко и се слага месото, бърка се на огъня 5 мин., прибавят се доматите, червеният пипер, подправя се с малко черен пипер. Оставя се да къкри 10 мин., прибавя се универсалната зеленчукова подправка и се отстранява от котлона.

3.

В тавичка се подрежда един слой от патладжаните, по средата се слага месната смес, поръсва се с половината от кашкавала и се покрива с още един слой патладжани.

4.

Приготвя се бешамелът, като маслото се загрява в тиган, прибавя се брашното, леко се разбърква и по малко се слага горещото прясно мляко, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Овкусява се със сол, пипер и индийско орехче. В соса се слага и втората половина от кашкавала. Сосът се изсипва върху патладжаните и ястието се пече 45 мин. на 180°С. Ако има нужда, тавичката се покрива с алуминиево фолио.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА