Last news in Fakti

1 Март, 2017 13:11 10 953 0

Невероятни приложения на кокосовото масло

  • кокосово масло-
  • приложения-
  • козметика-
  • маска-
  • десерти
Невероятни приложения на кокосовото масло - 1
Снимка: Shutterstock

Кокосовото масло е подходящо както за кулинарни, така и за козметични цели. Суровото кокосово масло напълно замества всички козметични продукти: от крем за ръце, лосион за тяло, маска за лице и околоочен контур. Кокосовото масло е мощен антиоксидант и имуностимулатор, намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови болести и възпалителни процеси.

За да сте сигурни в качеството на кокосовото масло, винаги избирайте био, студенопресовано и сурово кокосово масло. При обработка то губи ценните си емулгатори, витамини и ензими.

Характерно за кокосовото масло е, че при ниски температури, то има кремообразна, дори твърда текстура, а при високи градуси се топи и консистенцията му наподобява козметично олио за тяло. Веднъж разтопено кокосовото масло отново може да се втвърди, както и обратното. Суровото кокосово масло има силен аромат на кокос. Често се използва за приготвянето на сурови и термичнообработени десерти.

Ето какви приложения има кокосовото масло:

- Кокосовото масло е чудесно за употреба вместо крем за околоочен контур, тъй като то има силно хидратиращо действие, успокоява кожата и помага за намаляване на фините линии и бръчици.

- Кокосовото масло може да си използва като крем за лице. Текстурата му е приятна за нанасяне и не оставя досадни мазни следи. Попива бързо и задържа влагата в кожата, като я оставя хидратирана и мека за дълго време.

- Кокосовото масло може напълно да измести лосиона за тяло. То действа като ефективен овлажнител за всички типове кожа, като в същото време не омазнява и попива бързо. Тъй като хидратира кожата в дълбочина и стимулира производството на колаген, кожата става по-еластична и затова е подходящо за употреба в борбата със стриите и по време на бременност.

- Кокосовото масло се отразява благотворно на кожата след епилация

- Кокосовото масло има лек слънцезащитен фактор (около 6 SPF), също така е подходящо и за нанасяне след слънце, тъй като има дълбоко овлажняващо действие.

- Кокосовото масло, комбинирано с няколко капки етерично масло от лавандула, е ефективен репелент срещу комари и други насекоми.

- Кокосовото масло е подходящо и за маска на косата в комбинация с етерично масло от бергамот. Маската с кокосово масло прави косата мека и ароматна. Може да нанесете кокосово масло в краищата и да стоите около два часа с него. След това изплакнете обилно с вода. Тази маска е подходяща за суха коса със сухи, накъсващи се крайчета. Освен това кокосовото масло има изглаждащ ефект върху косата и прави разресването лесно и приятно. Също така след нанасяне на кокосово масло косата е кашмирено мека.

- С кокосово масло може да си направите и лесен скраб за тяло. Рецептите са две: кокосово масло и хималайска сол или кокосово масло, кафява захар, канела и кафе.

- Кокосово масло, намазано върху зъбите и венците, убива микробите в устата и нормализира pH на устната кухина.

Кокосовото масло може да се използва като заместител на толкова разнообразни козметични продукти, че на практика, почти никаква друга козметика не ви е необходима, освен един буркан сурово, био и студенопресовано кокосово масло.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА