Last news in Fakti

24 Март, 2017 17:14 3 070 3

Обонянието може да предвиди смъртта

  • смъртта-
  • oбоняние-
  • връзка-
  • предвиди-
  • способност-
  • възрастни

Проучване на университета в Стокхолм е открил интересна връзка между способността да усещаме миризми и смъртта

Обонянието може да предвиди смъртта - 1
Снимки: shutterstock

Слабото обоняние е свързано с повишен риск от смърт, показва ново проучване, изготвено от екип психолози от университета в Стокхолм. Връзката не зависи от други променливи като възраст, пол и деменция.

"Много възрастни хора имат слабо усещане за миризми и в това няма нищо необичайно. Интересното при това изследване е, че дори, след като се отчете факторът възраст, връзката, между отслабващото обоняние и смъртта, остава", обяснява Ингрид Екстрьом, докторант в катедрата по психология, където се провежда изследването.

За проучването си, Екстрьом използва данни от проекта Бетула, изследване на процесите на стареене, което, вече повече от 25 години, се провежда в северния шведски град Умео.

В новото проучване са участвали 1774 души на възраст между 40 и 90 години, които психолозите наблюдавали в продължение на 10 години, като редовно проверявали сетивата им за обоняние. Изследователите проверяват кои участници са починали по време на проучването и съпоставяли смъртта им с данните за тяхното обоняние.

Резултатите показали, че хората със слаб усет към миризми попадали в групата на починалите, дори когато изследователите коригирали други фактори, като възраст, пол, когнитивни функции и други здравни фактори. Изследването дори се абстрахирали от факта, че деменцията също може да доведе до загуба на обоняние, както и до по-висок риск от смърт.

Не е лесно да се обясни връзката между неспособността да се усещат миризми и смъртта. Според едно от обясненията, хората, които не могат да усещат миризми, често губят апетита и желание да се хранят, защото вече нищо не е вкусно.

"Известно е, че по-възрастните хора не се хранят правилно, когато загубят апетита си. А за тях е важно да се хранят здравословно. Има и друга възможна причина, която да обясни връзката. Рецепторите за обоняние в мозъка са крехки и за да бъде силно, са нужни нови и нови нервни клетки. Ето защо е логично да смятаме, че много различни болести биха могли да променят този процес. От това следва да мислим, че е възможно обонянието да е отражение на цялостното ни здравословно състояние", обяснява Екстрьом.

"Важно е да отбележим обаче, че възрастните хора, които губят обонянието си, не бива да изпадат в паника, но е добре да се вслушат в този сигнал и да се свържат с диетолог, за да се уверят, че се хранят правилно“, обяснява още психоложката.

Тя се надява, че изследването, че ще помогне на много възрастни хора да подобрят здравето си и да се преглеждат редовно.

Изследването е публикувано в списанието на Американското общество по гериатрия, като част от шестгодишен изследователски проект на тема: "Нашето уникално обоняние".

Обонянието може да предвиди смъртта


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    7 0 Отговор
    Вече 41 години не чувствам миризми (всъщност никога не съм имал обаняние) и не съм Undead :)
  • 2 Грую

    5 0 Отговор
    А ако случайно Ви замирише около Вас на бели карамфили - значи вече сте поели към безкрайните ловни полета.
  • 3 Свиле

    3 1 Отговор
    Ей така се става учен.Измислиш някоя глупост и опрсвдаваш псрите които пспкаш на бунаците.