28 Март, 2017 02:45 1 800 0

5 любопитни факта за гъбите

  • гъби-
  • 5 факта-
  • хранене-
  • полезни вещества-
  • организъм-
  • здраве

Разнообразете менюто си с нещо вкусно и полезно

5 любопитни факта за гъбите - 1
Снимка: Shutterstock

Пролетта, чука на вратата ни, а до желаните летни тела остават едва няколко месеца. Изтощителните и лишаващи организма ни от полезни вещества диети са до болка познати и практикувани, често без дълготраен резултат. Омръзнало ни е от безвкусно месо и зеленчуци, искаме да разнообразим менюто си с нещо вкусно и полезно. Представяме ви 5 любопитни факта за гъбите, които могат да ни помогнат в борбата с килограмите.

Гъбите са с ниско съдържание на натрий и могат да се добавят към почти всяко ястие. Те имат уникален ароматен профил - благодарение на някои химикали като глутамат и гуанилат, гъбите предпоставят по- ограничената консумация на сол. Освен това са заместител на месото, така че тук вегетарианците ще са доволни.

Те са източник на витамин D – основният източник на този витамин естествено е слънчевата светлина, но той се намира и в някои храни. Гъбите съдържат малки количества на витамин D.

Подпомогат редуцирането на теглото – гъбите се смятат за храна с ниско енергийна плътност, което означава, че са ниско калорийни. Изключително подходящи, като част от хранителен режим.

Те са добър източник на витамини от групата В, които са от съществено значение за нервната ни. Витамините от тази група благоприятстват за производството на червени кръвни клетки, подпомагат храносмилателната система и са от ключово значение за растежа.

Регулират холестерола - гъбите съдържат вид влакна, наречени бета-глюкан. Смята се, че бета-глюкани играят роля в метаболизма на мазнините и помагат на по-ниското общо съдържание на холестерол в кръвта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА