Last news in Fakti

23 Април, 2017 17:03 2 466 2

Изумително! Солта намалява жаждата?

  • сол-
  • жажда-
  • проучване-
  • доказаха-
  • апетит-
  • задържа вода

Учени доказаха, че солените храни всъщност ни карат да огладняваме

Изумително! Солта намалява жаждата? - 1
Снимка: shutterstock

Този чипс си прави... гладни?

В отговор на вечния въпрос: "защо след първото парченце чипс не можете да се спрете докато не изядете целия плик", едно ново проучване показа, че солта не предизвиква жажда. Вместо това тя стимулира апетита.

Международна група изследователи са направили симулация на мисия до Марс и подложили тази конвенционалната мъдрост, според която солта предизвиква жажда, на тест.

Чрез симулацията, която им осигурила идеалната контролирана среда, те открили, че в дългосрочен план, по-голямото количество погълната сол намалява количеството на изпитата вода, пише в. "Ню Йорк Дейли".

Международният екип учени установил, че храната с много сол има точно обратния ефект върху човешкия организъм.

Изследването, публикувано в "The Journal of Clinical Investigation", е извършено от Института Max Delbrück в Берлин, съвместно с други научни центрове от различни държави.

Участниците в експеримента били разделени на две групи от по 10 души и поставени в запечатано помещение за период от 105 дни и 205 дни.

И двете групи били подложени на идентични диети, като единственото различно нещо било количеството сол, което приемали.

Клиничното проучване установило, че солената диета карала участниците да пият по-малко вода, но за сметка на това те задържали повече течности.

С това проучване, учените доказват, че бъбреците са много ефикасна "биологическа бариера, предназначена да запазва водата".

"Природата очевидно е намерила начин да задържа водата, която иначе би била изхвърлена с урината", обяснява проф. Фридрих К. Луфт, един от съавторите на изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    5 1 Отговор
    А корабокрушенците в океана, от глад ли умират или от жажда? Я колко сол наоколо. Пак тъпи изследвания на американците. Те на Луната не са стъпвали, че ще ходят и на Марс!
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Като за яйцата. До сега бяха вредни, последните проучвания - полезни. Тефлонът- много полезно нещо, отскоро- предизвиква рак.
    LED-осветлението- това е много хубаво нещо. Последните изследвания: Който си смени крушките с LED, плаща 5% повече зимата за отопление. Освен това LED-крушките са вредни, защото имат коефициент на пулсация.
    И т.н.