16 Май, 2017 14:05 5 120 1

Няма скрито-покрито. Показват бельото на българката

  • бельо-
  • гащи-
  • жени-
  • билгарка-
  • ним-
  • изложба-
  • 20 век

Защо предпочитаме да използваме думичката бельо, а не гащи

Няма скрито-покрито. Показват бельото на българката - 1

Какво се крие под полите и блузите на българката? Изложба „Скрито — покрито. Бельото на българката в началото на XX в.“ ще бъде открита в Националния исторически музей този четвъртък (18 май) — Международния ден на музеите.

Експозицията проследява влиянието на Европа върху развитието една от най-деликатните зони от облеклото на българката — долната дреха.
За пръв път ще бъдат показани любопитни и провокативни експонати, разкриващи тенденциите в развитието на бельото — от единствената долна дреха в националната традиция — ризата, през гащите тип кюлоти, дамските корсети и корсажи.

Изложбата дава отговор на въпроса защо предпочитаме да използваме думичката бельо, а не гащи. Изложените експонати са от колекциите на НИМ „Градско облекло“, „Традиционно облекло“ и „Мебели“ и се датират от първите десетилетия на XX в.

Експозицията „Скрито — покрито. Бельото на българката в началото на XX в.“ проследява как се появява бельото във вида, в който го познаваме днес. Това става едва в началото на ХХ век, когато в България навлиза европейската мода и българките започват да следват световните тенденции.

Още в последното десетилетие на XIX век било прието два пъти в годината — пролет и есен, заможните българки да пътуват до Париж или Виена, за да подновят своя гардероб. От модните ателиета, освен горните дрехи (за всеки ден и за официални случаи), те си купуват също и бельо: гащи с дълги крачоли, ризи, фусти, комбинезони, комбинезон-гащи, нощници, матинета. Това специфично „поклонничество“ се допълва от изписвани по каталози дрехи дотолкова, че в началото на XX век вносът им формирал 30 % от общия внос на родната ни икономика.

Посетителите на изложбата ще имат уникалната възможност да докоснат и дори да пробват някои от моделите на долното бельо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    1 0 Отговор
    Изложба на гащи страстоубиики!!!