20 Май, 2017 08:37 3 129 0

14 храни, които непременно трябва да вкусите поне веднъж

  • храна-
  • места-
  • опитате-
  • кулинарно-
  • вкус-
  • съвет-
  • предложение

Храната трябва да се изживее, а най-лесният начин за това е да я опитате в нейната родина

14 храни, които непременно трябва да вкусите поне веднъж - 1
Снимка shutterstock

Ако за вас храната е страст и сте запален пътешественик, то текстът, който следва, е точно за вас. Има храни и места, които си заслужава да бъдат опитани поне веднъж в живота. А най-хубавото е, че не е нужно да похарчите цяла една заплата, за да се насладите на тези кулинарни шедьоври, някои от които струват стотинки и се продават директно на улицата.

Британският вестник "дейли телеграф" наскоро публикува списък на онези 14 храни, които трябва да бъдат вкусени поне веднъж в живота. Разбира се, вкусът на британските редактори може да не съвпада изцяло с вашия, а и не е необходимо, но сме сигурни, че поне част от тези вкусни предложения ще напълнят устата ви със слюнка.

Ето ги и тях:

1. Пресни кокосови орехи, Санта Лусия

Водата от кокосовите орехи е богата на полезни хранителни вещества и е най-вкусна, когато се пие директно от черупката на коравия плод. На остров Санта Лусия само срещу няколко цента можете да се сдобиете с пресен плод, откъснат току-що от близката палма.

2. Гевреци, Ню Йорк

Няма друг геврек като геврека в Ню Йорк. Този местен градски специалитет е толкова популярен, че в интернет можете да откриете удивителен брой препоръки с какво да го комбинирате, за да изпитате максимално удоволствие от вкуса му. Според "Дейли телеграф", нюйоркските гевреци вървят най-добре с крема сирене със зеленчуци.

3. Фурми, Оман

Фурмите не са просто храна в Близкия изток — те са гориво. Векове наред местните хора са разчитали на тези сладки, сочни плодове за прехраната си, тъй като изобилието от годни за консумация растение, не е сред характерните черти на тези сурови земи. И макар днес никой да не разчита на фурмите за прехраната си, те продължават да са крайъгълен камък в културата на Оман.

4. Пастеиш де ната, Португалия

Никъде по света сладкишът с яйчен крем (или пастеиш де ната) не е толкова вкусен, както в Португалия. А най-вкусният традиционен десерт в страната може да бъде открит в Pasteis de Belém в Лисабон. Славата на това място се носи толкова на далеч, че опашките за сладкия и добре изпечен сладкиш често се вие по целия тротоар.

5. Аперитив в Милано, Италия

Италианският град е вероятно най-доброто място за аперитив — ритуалът на поднасяне на коктейли в ранната част от вечерта в комбинация с привидно безкрайни плата от „безплатна“ храна. Според "Дейли Телеграф" едни от най-изисканите аперитиви в града се предлагат в хотел "Булгари".

Купите с ядки и маслини са най-баналната част от това кулинарно приключение, което може да ви предложи вкусно ризото, бурата и сочни парчета салам, съчетани с коктейл от джин, сервиран в чаша с размерите на главата ви.

6. Торта от миди, САЩ

Не сте живели пълноценно, докато не сте опитали тортата с миди в Роуд Айлънд. Това местно кулинарно творение, често се сервира със задушена риба с лук и подправки.

7. Пекински кнедли, Китай

Пекин предлага голямо разнообразие от кнедли с най-различни вкусове, кой от кой по-интересен и интригуващ — агнешко с моркови, свинско със зеле и свинско с чесън са може би най-традиционните варианти на това ястие.

8. Виенска торта Сахер, Австрия

Когато сте в Австрия сред задължителните неща, които трябва да поръчате за десерт е торта Сахер. В което и виенско заведение да се настаните, винаги ще ви предложат прясно приготвена и ароматна торта.

9. Суши и сашими, Япония

Няма начин да отидете в Япония и да не хапнете сурова риба. Можете да опитате тази традиционна японска кухня на изключително приемливи цени в някой от многобройните суши ресторанти, разположени около рибния пазар Цукиджи в Токио.

10. Зрели смокини, Испания

Сладките смокинови плодове са най-вкусни, когато току-що бъдат откъснати от дървото, все още горещи на лъчите на следобедното слънце. Според британския вестник най-хубавите смокини могат да бъдат намерени в Южна Испания.

11. Гофрети, Франция

Ако някога ви се случи да крачите по калдъръмените улици в стария град на Лил, посетете Meert, най-старата сладкарница във Франция, датираща от 1761 г. Независимо дали чакате на опашка пред гишето или сте седнали в декадентския салон, сред задължителните неща, които трябва да опитате са гофретите с пълнеж от мадагаскарска ванилия.

12. Пица в Неапол, Италия

Най-добрата пица в света е италианската. Тя е недостижима, за каквито и да е имитации.

13. Немски вурстове

Наденичките от Ваймар не са обикновени. Точната рецепта от столетия се пази в дълбока тайна, но е всеизвестно, че се правят от свинска или говежда кайма, подправена с риган и чесън. Най-вкусни са печени на скара и полети с горчица.

14. Джелато, Италия

Сладоледът е сред любимите храни на туристите, които посещават Италия. Трудно може да попаднете на лошо джелато, независимо в коя част на страната се намирате, така че се отдайте напълно на изкушението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА