Last news in Fakti

21 Май, 2017 10:08 3 016 0

Притча: Съставките на живота

  • притча-
  • съвет-
  • урок-
  • мъдрост-
  • кекс-
  • съставки-
  • рецепта
Притча: Съставките на живота - 1

Две жени решили да направят кекс.
Първата разполагала с мизерни продукти. Бялото брашно било старо и тя трябвало най-напред да го пресее. Богатото на холестерол масло било почти гранясало. В бялата захар имало кафяви бучки от изцапана лъжица, а единствените плодове, с които разполагала, били забравените стафиди - твърди като камък. Кухненското й обзавеждане било отпреди Световната война, и то неясно коя от двете.
Втората жена имала на разположение най-качествените съставки. БИО пълнозърнесто брашно, което не било генно модифицирано. Маслото бил без холестерол, захарта била кафява нерафинирана, а сочните плодове идвали направо от градината й. Кухнята била „последен модел“, обзаведена с всички модерни уреди.
Коя от двете изпекла по-вкусен кекс?
Често не човекът с най-добрите продукти приготвя по-хубавия кекс — готовият кекс е много повече от своите съставки. Понякога човекът с мизерните продукти влага толкова старание, внимание и любов в приготовлението му, че кексът става най-вкусният на света. Тъкмо онова, което правим със съставките, е от значение.
Имам хора, които в живота си е трябвало да работят с мизерни съставки: родили са се в бедно семейство, може би са били малтретирани като деца, не са били сред отличниците на класа, имали са недъг и не са участвали в игрите. Но малкото качества, които са притежавали, са съчетали толкова добре, че кейкът, който са изпекли, е бил впечатляващ. Вие познавате ли такива хора?
Имам и други видове хора, които в живота си са имали на разположение чудесни съставки. Семейството им е било заможно и ги е отгледало с обич, в училище са били интелигентни, в спорта — талантливи, били са красиви и популярни, но са пропилели младия си живот с наркотици и алкохол. Познавате ли такива?
Половината от съдбата ни се намира в съставките, с които трябва да работим. Другата половина, съществената част, е онова, което правим с тях в живота си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА