Last news in Fakti

3 Декември, 2011 11:35 2 227 3

Ходенето е полезно за вашето здраве

  • ходене-
  • здраве
Ходенето е полезно за вашето здраве - 1
Снимка: БГНЕС

 

Сезонът на обездвижването настъпва – студено време, мазни храни и залежаване на дивана. Най-доброто, което можем да правим, за да сме здрави и усмихнати, е просто да ходим..., съветва www.health.bg.

Ходенето е най-естественото човешко движение – без напрежение, без пари и без травми. То ни прави по-млади и по-енергични.

Разходката е и най-приятният начин за отслабване. Освен това подобрява метаболизма, движението на кръвта, дишането и мозъчната дейност.

Половин час ходене на ден подобрява тонуса и разтоварва от психическото напрежение. Понижава холестерола и кръвното налягане, заздравява кости и мускули.

Още древните мъдреци са забелязали, че когато човек се движи, по-добре мисли. Дискусиите в школите на древногръцки философи били само в движение.

Но и ходенето си има своите правила, въпреки че е едно от най-естествените човешки движения. Дръжте раменете и гърба изправени, стъпвайте от петата към пръстите, дишайте спокойно и през носа. Разхождайте се два часа преди или два часа след хранене.

Задължителни са удобни обувки и малка бутилка вода. Трябва сами да търсим възможност да правим около 3000 крачки всеки ден.

Днес в Щатите дори има бестселър - “Наръчник по ходене”.

Зад Океана вече рекламират ходенето като вид патриотично задължение, тъй като са изчислили, че ако американците започнат да се движат всеки ден, ще бъдат спестени около 80 млрд. долара годишно за медицински разходи.

В Япония пък има инициатива „Всеки ден – десет хиляди стъпки” и милиони всеки ден си изпълняват „нормата”.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ьььь

    0 0 Отговор
    sashto taka i filmat e po razli4en pesh
  • 2 бегач

    0 0 Отговор
    Привет на всички,които правят нещо за себе си-тичат,спортуват нещо,ходят пеша,плуват някъде и най-важното-не се тъпчат като за последно на софрата!
  • 3 Pesen na kolelal sa vulzi

    0 0 Отговор
    10,000,krachki sled hrana 99 godini jivot.Kitayska mudrost.