Last news in Fakti

23 Юли, 2017 18:16 17 413 5

Дете се спъна и откри невероятна находка (СНИМКИ + ВИДЕО)

  • дете-
  • откритие-
  • находка-
  • фосили-
  • череп-
  • стегомастодон-
  • ню мексико-
  • пустиня

Момчето се препънало в череп на стегомастодон на 1,2 млн. години

Дете се спъна и откри невероятна находка (СНИМКИ + ВИДЕО) - 1
Снимки: NMSU

Една грешна стъпка, препъване и падане по очи, доведе до невероятно откритие в пустиня в Ню Мексико. 9-годишно момче, отишло на семеен преход, случайно намери нова праисторическа находка, съобщи АП.

9-годишният Джуд Спаркс тичал из пустинята Лас Крусес в Ню Мексико, когато се спънал в нещо, което по-късно се оказало череп на стегомастодон на 1,2 милиона години, пише сайтът Live Science.

Дете се спъна и откри невероятна находка (СНИМКИ + ВИДЕО)

"Бягах нагоре по стръмното и се спънах в част от зъб", разказва гордият малък откривател, чиито думи са цитирани в прессъобщението на Щатския университет на Ню Мексико (NMSU). "Лицето ми се приземи в непосредствена близост до долната челюст. Погледнах нагоре и видях, че има и друг зъб".

Дете се спъна и откри невероятна находка (СНИМКИ + ВИДЕО)

Праисторическият предшественик на някогашните мамути и днешните слонове - стегомастодонът (Stegomastodon), принадлежи към семейството на Gomphotheriidae. Докато повечето от представителите на това семейство имат четири бивни - горна двойка извита надолу и навън и долна двойка наподобяваща шпатула, стегомастодонът има само две бивни, които растат от горната челюст и са извити нагоре, точно като бивните на слоновете.

Дете се спъна и откри невероятна находка (СНИМКИ + ВИДЕО)

Родителите на момчето се свързали с биолога Питър Хоуд, професор в Университета на Ню Мексико.

"Стегомастодонтът е изглеждал почти като слон", разказва Хоуд, който също като малчуганът попада на череп на стегомастодон на 3 милиона години в щатския парк Elephant Butte Lake в Ню Мексико, по време на ергенско парти през 2014 г.. "В тази област е имало няколко вида хоботни, а този е може би един от най-често срещаните от тях. Но все още са много редки. Това е може би едва вторият пълен череп открит в Ню Мексико".

Дете се спъна и откри невероятна находка (СНИМКИ + ВИДЕО)

Фосилите са открити в частна собственост, така че са били нужни няколко месеца, учените да получат разрешение от собственика да започнат разкопки. В работата по изкопаването на древното създание е участвало и семейството на Спаркс, съобщава телевизия CBS.

Дете се спъна и откри невероятна находка (СНИМКИ + ВИДЕО)

"Челюстта на новата находка тежи около 54 кг, а на целия череп е около един тон", разказва Хоуд. Това предполага, че животното е било приблизително с размера на "азиатски слон, но с малко по-едри крака".

Дете се спъна и откри невероятна находка (СНИМКИ + ВИДЕО)

"Горната част на черепа е с много кухини и повърхността на черепа е тънка. Може да си представите, че този изключително голям череп ще бъде много тежък за животното, ако нямаше толкова въздух в себе си, за да го облекчи, точно както нашите собствени синуси", обяснява още ученият.

Дете се спъна и откри невероятна находка (СНИМКИ + ВИДЕО)

Черепът е бил транспортиран до Музея по естествена история в Ню Мексико.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГостЪ

    13 2 Отговор
    До автора на статията : Милена какво означава НЕВЕРОТНА находка???

    Коментиран от #2

  • 2 Петров

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГостЪ":

    НевероятноСтрахотна предполагам 😉
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 dodi

    6 1 Отговор
    Kato gledam dupkata dosta na dulboko se e "spunal".
  • 5 ГОСТ

    18 1 Отговор
    И на мен често ми се случва да се спъна, ама причината обичайно е, че тротоарите във Варна изглеждат все едно стадо стегомастодони е минало по тях....