7 Август, 2017 00:42 4 823 16

Защо джапанките вредят на здравето

  • джапанки-
  • здраве-
  • експерти
Защо джапанките вредят на здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозина предпочитат джапанките през лятото. Експерти обаче напомнят, че те могат да причинят сериозни здравословни проблеми, пише "Дейли мирър".

Макар да са лесни за обуване и удобни за носене, джапанките не поддържат достатъчно добре краката, и по-специално сводовете и петите. Носенето им оказва допълнително напрежение и върху пръстите. Най-често от ходене по джапанки страдат глезените, Ахилесовото сухожилие и гърбът.

Последиците са напрежение, подуване, разкъсване, болки.

"Джапанките напрягат пръстите и променят походката, което води до болезнени усещания и в гърба", обяснява д-р Камила Лонг от Баптисткия медицински център "Уейк Форест" в Северна Каролина.

Често за тези неприятни проблеми няма лек. За предпазване поне частично от тях, експертите препоръчват на хората да не бягат, да не ходят на дълги разстояния и да не шофират с джапанки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    5 4 Отговор
    евала Светле
    това е вярно и много актуално
  • 2 FUCK OF

    3 7 Отговор
    НЕ НОСЯ ДЖАПАНКИ.......И НЕ ОБИЧАМ ДА НОСЯ....
  • 3 Гадина

    21 4 Отговор
    Аз нося джапанки по две седмици като съм на почивка и не съм имал никакви последици. Сигурен съм че и три месеца да ги нося стига да има студена бира, топла скара и никакви ангажименти пак нищо няма да ми има :)
  • 4 Контра

    5 4 Отговор
    КУЛТУРНИЯ ЧОВЕК НИКОГА НЕ НОСИ ДЖАПАНКИ ИЗКЛЮЧАЯ В БАНЯ ИЛИ ПЛАЖ. САНДАЛИТЕ СА ОТЛИЧЕН КОМПРОМИС.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Радо

    5 5 Отговор
    Дюстабанлиите могат да си ги носят целогодишно без проблеми.
  • 6 Иван Радев

    5 1 Отговор
    глупости… проблемът не е в джапанките. просто хората са привикнали от доста години насам да ходят с ток или най-малкото с повдигната пета спрямо пръстите. и тук не говоря да високите женски токчета — дори и мъжките обувки обикновено имат ток.
    масовката от маратонките също са с пад повече от 8мм от петата към пръстите. истината е, че едно време хората не са носили обувки и е естествено да ходиш/тичаш бос (или с около 0мм пад)… просто сега се иска малко време за да се върнеш към изначалното, да се поотпусне ахилеса и половината мускули по ходилото да се сетят, че имат работа за вършене.
  • 7 onq s konq

    8 3 Отговор
    Ас па маам цело лето по джапанки па немам проблеми
  • 8 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Контра":

    От икономическо-енергомическа гледна точка джапанките са по изгодни, хем са три-четири пъти по евтини от сандалите, хем не трябва да се навеждаш като ги обуваш, последния факт, в жегата, хич не е маловажен. Иначе за културата си прав, но кой в наше време му е до култура ?
  • 9 кроко

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Контра":

    Още нещо, когато си със сандали и под стъпалото ти ме набият разни камъчета и други боклуци, не е много удобно всекм път да ги разкопчаваш и да ги чистиш, а джапанката я излузваш и готовоооо.

    Коментиран от #12

  • 10 656

    1 3 Отговор
    Аз нося сабо
  • 11 Пазарен Либерализатор

    1 1 Отговор
    Нося сандали, едните на keen, едните north face, перат се в пералня, не се пързаля крака, джапам на всякъде с тях, единствено е кофти, че си опекох ходилата на каишки, но пък са супер удобни.
  • 12 Контра

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "кроко":

    ЦЯЛАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ Е БИЛА ОБУТА В САНДАЛИ ВКЛЮЧАЯ И ВОЙСКАТА АКО ТОА ПРОБЛЕМ С КАМЪЧЕТАТА Е НАИСТИНА ПРОБЛЕМ РИМ НЯМАШЕ ДА Е ИМПЕРИЯ КАТО СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ И АРМИЯТА МУ.

    Коментиран от #13

  • 13 кроко

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Контра":

    То заради сандалите, римската империя отиде май на кино и се разпадна, а твоята российска, заради ботушите и османската заради фесовете, те нещо такова , драги ми руснако.

    Коментиран от #14

  • 14 Контра

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "кроко":

    ТИ ДА НЕ СИ ГАДАТЕЛ АКО СИ ТАКЪВ КАЖИ НЕЩО КОЕТО ЩЕ СТАНЕ А НЕ ТАКОВА КОЕТО Е СТАНАЛО .НАЙ ЖАЛКИЯ И ПРОПАДНАЛ ТИП МОЖЕ ДА НАМЕСИ В ТЕМАТА ДЖАПАНКИ РУСИЯ.

    Коментиран от #15

  • 15 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Контра":

    Однако, факт, руската империя се разпадна заради керзовите ботуши, учи историята, контро.
  • 16 onq s konq

    1 0 Отговор
    Фсички бе ен вейци одим с джапанки и чантичка тип диагоналка такава е модата на поп фолка и ний и подражаваме