12 Август, 2017 13:59 2 504 1

Тайната на младостта се крие в гроздето

  • грозде-
  • младост-
  • плод-
  • семки-
  • полезен-
  • здраве-
  • красота

Зрънцата грозде съдържат в себе си безценни съставки за кожата

Тайната на младостта се крие в гроздето - 1
Снимка: shutterstock

Гроздето е един от плодовете, познат на човечеството от хиляди години.

В Близкия Изток то се отглежда от над 7 000 години. Лечебните му качества по нашите земи са били известни на траките и на древните гърци.

Този плод има много високо захарно съдържание (около 20%), а глюкозата и фруктозата в него директно навлизат в кръвта, а чрез нея до всяка клетка от нашия организъм.

Освен, че е един от най-примамливите плодове на пазара, гроздето има богато съдържание на органични киселини като ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др., които стимулират всички етапи на обмяната на веществата.

Гроздовият сок е най-богат на хранителни и биологично активни вещества в сравнение с всички други натурални сокове.

Малко известно е обаче, че гроздовите семки всъщност са по-полезни и от самия плод. Те са богати на танини, витамини и флавоноиди. А екстрактът от тях се смята за един от най-мощните антиоксиданти. Гроздовият екстракт се извлича от семената или люспите на гроздето.

Освен че можем да ги консумираме, без да ги отделяме от гроздето, те са суровина на популярното олио от гроздови семки, както и активна съставка на много козметични продукти.

Семената и люспите на гроздето съдържат широка гама от протеини, въглехидрати и полифеноли, които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантният ефект на полифенолите е над 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C.

В гроздовите семки има още и линолова киселина, която спомага за забавянето на възпалителните процеси. Неслучайно те влизат в състава на множество кремове за лице.

Ако искате да сте здрави, млади и красиви по-дълго време трябва да консумирате повече грозде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прасчо

    0 0 Отговор
    Като консумирам по една кана ферментирал гроздов сок тъй ще си остана млад.