Last news in Fakti

7 Септември, 2017 15:35 6 139 4

Какво означава ако настръхвате, докато слушате музика?

  • музика-
  • физическа реакция-
  • настръхване-
  • тръпки-
  • спомен-
  • мозък-
  • песен-
  • емоционален заряд

Учен твърди, че мозъкът на меломаните е специален

Какво означава ако настръхвате, докато слушате музика? - 1
Снимка: shutterstock

Случвало ли ви се е, докато слушате музика, да ви полазят тръпки или косъмчетата на ръцете или на врата ви да настръхнат?

Подобни преживявания, свързани с дадена песен или мелодия, са редки и уникални.

Матю Сакс възпитаник на "Харвард", миналата година анализирал хора, които са имали чувството за настръхване, докато слушат музика. Проучването включвало 20 студенти - 10 от които твърдяли, че имат такива преживявания, докато други 10 не са изпитали такова нещо. Всички те били изследвани с помощта на мозъчен скенер, с което да се проследи мозъчната им активност.

Разглеждайки резултатите им Сакс открил, че тези, които са имали емоционална и физическа привързаност към музиката, всъщност имат различна мозъчна структура от тези, които нямат, пише "Блиц".

Оказало се, че при меломаните има повече фибри, които свързват аудиторната кора и регионите, обвързани с човешките емоции. Това означава, че те могат да общуват по-добре.

Според автора на изследването това явление показва, че хората, които го изпитват имат по-силни и по-интензивни емоции. Тези усещания могат да се свързват и със спомени, т.е. някоя песен да ни напомни за важен момент от живота ни или за скъп човек.

Въпреки че проучването на Сакс е в малък мащаб, той продължава да събира информация и да прави нови изследвания, за да се анализира мозъчната дейност на хората и как слушането на музика може да предизвика определени реакции.

Изследователя се надява, че работата му, на по-късен етап, би могла да се използва като основа за други изследвания, свързани с различни психологически заболявания. Ако определена мелодия, напев или песен може да породи емоционална и физическа реакция у даден човек, то би могло някои психологически разстройства да се лекуват чрез музикална терапия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интензивно-Емоционална

    21 1 Отговор
    Да.,.да..Музиката е велико чудо..Настръхам и тръпки ме ползват...Каквото и да означава това..Прекрсно чувство!.
  • 2 Радо

    4 5 Отговор
    Ако настръхна, като слушам музика - значи слушам AC/DC.
  • 3 Др Бре

    10 0 Отговор
    Чалгарите никога не настръхват !
    За да не ви дразнят мажете им пръстите с олио !
  • 4 Смолата

    7 0 Отговор
    Колко от вас настръхват като гледат парламентарен контрол?