Last news in Fakti

30 Септември, 2017 08:35 4 308 0

Защо птиците киви губят зрението си? (ВИДЕО)

  • киви-
  • птици-
  • зрение-
  • птица киви-
  • слепота-
  • ослепяват-
  • нова зеландия-
  • еволюция

Слепите представители на вида, живеещи на свобода предлагат уникален поглед над екологията и еволюцията на видовете

Защо птиците киви губят зрението си? (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Не всички птици се нуждаят от остро зрение, за да оцелеят. Слепи, но напълно здрави птици киви са открити да живеят на свобода в дивата природа на Нова Зеландия, съобщава изданието NewScientist.

Учените открили, че този т.нар. "недъг" по никакъв начин не пречел на нормалното им съществуване.

Ето защо те предполагат, че нелетящите, нощни птици могат да еволюират, губейки зрението си напълно. Слепите киви изглежда са в състояние да оцелеят също толкова добре с помощта на другите си сетива като допир, обоняние и слух, така че поддържането на добро зрение може да е загуба на излишна енергия, пишат изследователите в своето проучване, публикувано в BMC Biology.

Екипът открил слепите птици по време на изследователска работа на терен, по време на която изследвали 160 кафяви киви (Apteryx rowi), намерени в гората Окарито на Южния остров на Нова Зеландия.

Защо птиците киви губят зрението си? (ВИДЕО)

"Открихме много висока степен на слепота сред тези птици", разказва Алън Тенисън от Музея на Нова Зеландия Te Papa Tongarewa в Уелингтън. "Една трета от птиците, на които се натъкнахме имаха проблеми с очите".

Но най-изненадани били учените, когато попаднали на три абсолютно невиждащи птици. "Откриването на напълно слепи птици в добро физическо състояние бе смайващо", разказва членът на екипа Кристофър Мърфи от Университета на Калифорния, Дейвис.

"Не са известни други птици, живеещи в свободни популации от слепи [индивиди]", коментира Тенисън. Но много други животни, като къртици и обитаващи пещери риби, които са развили слепота.

Откритието може да помогне се да обясни как някои видове губят зрителните си сетива, процес, наречен регресивна еволюция.

"Зрението не е от съществено значение за оцеляването за всички животни"

Гените за слепотата

Защо са загубили зрението си? Най-вероятно кивитата не се нуждаят от зрение поради начина им на живот - те са активни през нощта - а техните местообитания предлагат изобилие от храна и никакви хищници, освен внесените от хората животни като хермелините.

"Киви са нелетящи и обикновено нощно активни и имат много добри сетива за мирис, слух и допир и затова изглежда, че зрението не е от съществено значение за оцеляването им, поне за някои индивиди", обяснява Тенисън.

Защо птиците киви губят зрението си? (ВИДЕО)

Други изследователи предполагат, че ген, наречен Sonic hedgehog може да е отговорен за изчезването на зрението. Този ген е важен за развитието и участва в други животни, загубили зрението си като някои обитаващи пещерите животни.

Генът Sonic hedgehog потенциално биа могъл да подобри функциите за усещане на допир и мирис в дългите човки на киви, за сметка на зрителната функция.

"Дегенерацията на очите може да се разглежда като "съпътстваща щета", докато птиците се адаптират към тяхната "нощна, тъмна ниша, в която нормално функциониращите очи не са необходими", казва Стенли Сешънс (Stanley Sessions) от Хартуик колидж в Ню Йорк. "Това е нашето най-доброто предположение за случващото се с тези птици".

Слепите кафяви киви от Окарито са чудесна възможност да се проучи как се развиват и променят визуалните системи, отбелязва Тенисън. Но само ако оцелеят, те са застрашен вид, само около 400 са останали в дивата природа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА