Last news in Fakti

1 Октомври, 2017 12:02 891 1

"Разрешиха" на майките да ядат фъстъци докато кърмят

  • фъстъци-
  • алергия-
  • алергична реакция-
  • риск-
  • кърмене-
  • бебета-
  • захранване-
  • проучване-
  • канада

Ново изследване твърди, че колкото по-рано децата започнат да ги приемат, толкова по-малък е рискът да развият алергия към тях

Алергията към фъстъци е една от най-срещаните хранителни непоносимости при децата, от която страдат все повече малчугани. Според данни на Световната организация по алергиите (WAO), през последните 10 години броят на децата с алергии драстично се е повишил, като непоносимост към фъстъци се среща при един на всеки 50 малчугана. В някои случаи алергичната реакция може да бъде изключително силна, дори животозастрашаваща, а лек все още не е открит.

Но как един родител би могъл да предпази скъпоценната си рожба от развиване на алергия към фъстъци?

Ново изследване, проведено наскоро от група канадски учени, твърди, че колкото по-рано родителите започнат да дават на децата си фъстъци, толкова по-малък е шансът те да развият тежки алергии.

"Установихме, че въвеждането на фъстъци в хранителния режим на детето преди 12-месечна възраст е свързано с намален риск от развиване на алергия към фъстъци на по-късен етап. Този риск намалява още повече при децата, чиито майки са консумирали фъстъци докато кърмят", казва д-р Трейси Пит от болница "Хъмбър Ривър" в Онтарио, която е водещ автор в изследването.

Ето защо изследването, публикувано наскоро в Journal of Allergy and Clinical Immunology, насърчава майките докато кърмят да ядат фъстъци, а след това постепенно да захранят децата си с фъстъчена паста.

Тъй като фъстъците са сред храните, които се смятат за силни алергени, а непоносимостта към тях може да достигне наистина страшни нива, до неотдавна много специалисти препоръчваха на майките да дават фъстъци на бебетата, за да не ги алергизират. Но от няколко години насам все повече алерголози и медицински експерти препоръчват точно обратната практика.

В миналогодишно изследване, проведено от изследователи от Кралския колеж в Лондон и Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ, въвеждането на фъстъците в менюто на бебета и деца под 6 годишна възраст би намалило шанса за развиването на фъстъчена алергия с до 80%.

Настоящото изследване прави същите изводи и достига до същите заключения, с тази разлика, че канадските специалисти смъкват още повече възрастта, от която едно дете може и трябва да започне да приема фъстъци.

Учените от изследователския институт към детската болница в град Уинипег, в канадската провинция Манитоба, твърдят, че е много по-добре детето да свикне с рисковата храна още през първите месеци от своя живот и по този начин да намали шанса да развие алергия на по-късен етап от живота си.

Веднъж развита алергия, в повечето случаи остава за цял живот.

Изводите на канадския екип се базират върху анализ на данни, събрани по време на 15 годишно изследване на алергиите и астмата, проследило развитието на 342 деца, родени в Уинипег и Ванкувър през 1995 г., при които рискът от развитие на алергия бил по-висок.

Оказало се, че децата, чиито майки не са се лишавали от фъстъци докато са кърмели, а при захранването са ги включили в хранителния им режим до навършването на 12 месеца, реакциите към алергена са най-ниски — едва 1,7 %. Съвсем различни били резултатите при деца, чиито майки нито са яли, нито са давали на децата си да опитват фъстъци в ранна възраст. Там процентът на деца, развили алергия към фъстъци скачал на 15,1%.

Симптомите от алергията към фъстъци могат да са леки — сърбеж и хрема, но също и остри и животозастрашаващи, при които дихателните пътища се затварят от анафилактичен шок.

В заключение няма как да не припомним, че ядките и семената са супер храна, богата на витамини, минерали и важни микроелементи, които укрепват и подсилват човешкия организъм. Те съдържат витамини А, В, С, Р, D, както и минерали като йод, фосфор, желязо и мед — все елементи, които стимулират дейността на мозъка, правят ни по-умни, наблюдателни и съсредоточени и повишават жизнената ни енергия. Ето защо в никакъв случай не трябва да пренебрегваме ядките и семената в ежедневието си и в никакъв случай не трябва да лишаваме децата си от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Всичко това може да се каже с едно изречение ! Реклама на фъстъчена паста !!! Много станаха алергиите напоследък !!!