Last news in Fakti

5 Октомври, 2017 11:42 1 298 0

Ето как ни действат съобщенията от смартфона

  • смартфон-
  • съобщения-
  • емоции-
  • въздействат-
  • негативни емоции-
  • системни уведомления-
  • проучване

Оказва се, че повечето известия пораждат негативни емоции у получателите

Ето как ни действат съобщенията от смартфона - 1
Снимки: shutterstock

Всеки ден, всеки час, всяка минута, хората по цял свят изпращат съобщения чрез различни платформи, приложения и устройства. Най-често това става с помощта на смартфони, като според някои изследвания, повече от половината население на света притежава такъв тип мобилно устройство. Но дали използването на смартфони ни прави щастливи?

Смартфоните имат за цел да улеснят живота ни и да ни помогнат да осъществим по-добра връзка с целия свят, но ново проучване показва, че една трета от съобщенията, които получаваме или изпращаме от своите умни телефони, влошават настроението ни и ни карат да се чувстваме нещастни, пише британският в. Тelegraph.

Екип от университета в Нютънхам Трент е изследвал ефекта, който съобщенията от смартфоните оказват върху настроението ни. Резултатите от тяхното проучване са били публикувани в специализирания журнал IEEE Access.

Учените събрали група от 50 участници, на които в продължение на пет седмици изпращали хиляди съобщения с помощта на специална програма.

Ето как ни действат съобщенията от смартфона

След изпращането на повече от половин милион съобщения, те установили, че 32% от тях са породили отрицателни емоции у получателите, като враждебност, тъга, нервност, страх или срам.

Експертите открили, че системните съобщения, като тези, които ви уведомяват, че софтуерът на телефона ви ще бъде обновен или известия за наличието на wi-fi мрежа, оказват най-негативно влияние над настроението.

"Ясно е, че социалните известия, изпратени от близки и приятели, правят хората щастливи, но когато става дума за съобщения, свързани с работата или за системни уведомления, хората започват да изпитват негативни емоции. Тези известия постоянно отвличат вниманието и нарушават нашата работа", обяснява авторът на изследването доктор Айман Канджо.

Ето как ни действат съобщенията от смартфона


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА