30 Октомври, 2017 11:30 887 1

Притча: Човекът си е човек

  • притча-
  • съвет-
  • мъдрост-
  • вдъхновение-
  • урок-
  • учител-
  • ученик-
  • мъдро
Притча: Човекът си е човек - 1

Лаодзъ и неговото учение силно тревожили Конфуций. Веднъж Конфуций, който бил по-възрастен от Лаодзъ, решил да го посети и очаквал, че ще получи дължимите почести. Но Лаодзъ седял, когато Конфуций влязъл при него. Той дори не се изправил да го поздрави, не казал „Заповядайте, седнете". Изобщо не му обърнал особено внимание. Конфуций се вбесил и си казал на ум: „Що за Учител е това?!" Затова и го попитал:

- Вие не спазвате ли добрия тон?

Лаодзъ отговорил:

- Ако искате да седнете, седнете; ако ви се стои прав, стойте. Кой съм аз, та да ви казвам какво да правите? Това си е вашият живот. Аз не се бъркам.

Конфуций бил изумен. Опитал се да започне разговор за висшия човек. Лаодзъ се разсмял:

- Никога не съм виждал каквото и да е „висше" или „низше". Човекът си е човек, както дървото си е дърво. Всички участват в едно и също съществувание. Няма висши или низши. Това са пълни измишльотини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    И е бил прав! Бившата ми жена не беше особено умна за това много силно се впечатляваше от хората. Хареса си мисълта на някой или случката и за да и придаде някаква особена важност тръгваше да ми обяснява на дълго и широко колко важен е човекът. Понеже нямах нерви да и слушам глупостите след половин час къканижене и обяснения и изцепвах едно "и той .ере" и тя спираше. Мислеше си че съм тъп че не и вдявам глупостите а не разбираше, че нищо от това което казва не е важно ако изкараш човека от измисленият му ореол на величие. Едно и също нещо казано от чистачката на входа и от някой временно важен по телевизора няма как да има различен смисъл. Не е само до възможности, положение в обществото и заслуги. Вярване на хората от филмите лакомо поемаме идеите и мирогледа им а то се оказва, че са важни само защото там някога преди години са правили св..ка на един голям бос а после са получили роля във филм. Вече са големи, вече са важни но са обикновени мишки влезли в светлината на прожекторите защото са к..ви. И те .ерат .