Last news in Fakti

12 Ноември, 2017 17:43 15 422 61

Как изглеждаха ресторантите по времето на Бай Тошо

  • ресторант-
  • социализъм-
  • бай тошо

Българските ракии, водки и коняци струваха по 50-60 ст. за 50 гр., а руската водка 0,70 лв.

Типичният градски соц ресторант беше голям и просторен, понякога с етноелементи, с кратко меню и обикновено с оркестър. Посещавахме ги семейно, като обичаен начин за раздумка с приятели, съобщава socbg.com.

Почти нямахме навика да отваряме менюто, първо защото на сервитьора му бе по-лесно да изброи какво има, отколкото какво няма, а и всичко в него се въртеше около скарата.

Кебапчета, кюфтета… шишчета,

– И мешана скара! — мрачно добавяше той, когато седнехме на масата.

Мешаната скара заемаше централна позиция в едновремешния ресторант. Тя включваше кюфте, кебапче, пържола, шишче, дроб и гарнитура, и всичко това само за 1,70 лв. Измайсторената от Балкантурист шопска салата излизаше по 70 ст., пържените картофки със сирене с 10 ст. отгоре, а най-скъпият специалитет на заведението не беше повече от 3,50 лв. Българските ракии, водки и коняци струваха по 50-60 ст. за 50 гр., а руската водка 0,70 лв.

Цялата власт в заведението се държеше от сервитьора с папийонката. От него зависеше всичко. Като се започне от това да благоволи да те настани на масата, да ти поразреди или не питието, да ти намали или не грамажа на салата и се завършваше с най-важното – не дали, а с колко да ти надпише сметката.

Друг въпрос е, че храната често се сервираше изстинала, повече от половината от написаното в менюто редовно липсваше и все имахме съмнението, че ни се сервираше недояденото от предишния клиент. Въпреки това обаче винаги му оставяхме стабилен бакшиш, за да спечелим благоволението му другият път пак да ни настани във винаги претъпкания ресторант. А и най-важното за нас бе не какво ядем и пием в него, а че споделяме атмосферата му с приятели.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марадона

    140 25 Отговор
    Бяха хубави за времето си, главно защото вътре нямаше как да има простаци, и ако имаше бяха тихи - това беше една от хубавите черти на комунизъма - нямаше дебели кубета - всички ставаха в 6-7 часа и отиваха на работа на училище, рядко се виждаше човек над 100кг
  • 2 стоян

    41 57 Отговор
    А че надницата е била 8 лв не е ли по важно

    Коментиран от #6, #23

  • 3 Расулюлах

    100 38 Отговор
    Много хубаво си беше
  • 4 юрист

    56 48 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: а най-скъпият специалитет на заведението не беше повече от 3,50 лв....“ Това не отговаря на истината, защото явно става въпрос за КВАРТАЛНИЯ ресторант и то в
    кв. Надежда в София- а не за ХУБАВ ресторант напр. на Жълтите павета или р-н Будапеща или бар/ преди това- ресторант Севастопол/ в центъра на София.Чакахме сервитьора поне 50 минути да дойде на масата, за да се поръча; питиетата редовно бяха разреждани с водичка; и тогава качественият алкохол- най- вече- френските и арменските коняци- си бяха по 4.50 лв за 50 гр.- което си беше цифра за онова време; храната не беше особено вкусна- за това родителите ни върло си защитаваха домашно приготвената храна и ненавиждаха балкантуристката- не заради паричките, а заради липсата й на вкус и други такива благинки. Не само авторът има спомени от соца!

    Коментиран от #13, #14, #33

  • 5 Петър

    65 19 Отговор
    Много добре и точно е описано, на 15г бях като дойде измислената демокрация и съм ходил по тия ресторанти и заведения, а помните ли баш кръчмите каква специфична миризма имаха?
  • 6 Той

    44 9 Отговор

    До коментар #2 от "стоян":

    Сега като е повече,ма работодателя накрая не ти ги даде викаш е по-добре :)
  • 7 Пазарен Либерализатор

    51 68 Отговор
    С много малки изключения соц ресторанта представляваше евтина воняща дупка, посредствен оркестър с посредствена музика и нещо скапано за ядене. Ако ви липсва соц мизерията-заповядайте във всяко РСВ, съществуват още на почти всяка ЖП гара, старите маси, столове, покривки и посуда. Вътре мирише на мастика, оцет и скара.
  • 8 Shmeker

    75 8 Отговор
    Аз бях на 10 като дойде демокрацията. По ресторанти не са ме водили, но обичах почивните станции и там ми харесваше храната. Имаше едни палачинки с едни големи дупки по тях, които никога повече не ядох. Луканката, кренвиршите, саламите бяха с различен вкус - не бяха кисели, не бяха толкоз мазни и нямаше нишесте и соя в тях. Загорката беше много истинска и свежа, а не както сега горчива и биеща на спирт. (е, загорка пих на 16, до тогава си беше още старата).
    Кухнята беше традиционна, но много вкусна.
  • 9 Джентълменът русофил

    81 14 Отговор
    Много приятна статия. Често минавма през Сърбия и абсолютно винаги се отбивам в крайпътните ресторанти, и не заради храната, а заради носталгичната атмосфера, която създават. Сръбските ресторанти отговарят на сто процента на особеностите на соц ресторантите изброени в статията. От сърце пожелавам на братята сърби никога да не влизат в евросъюза.

    Коментиран от #12, #34

  • 10 11коко

    26 68 Отговор
    Абсолютни лъжи.мешаната скара беше от 5 до 10 лв в зависимост от категорията и нямаше питие под 1 лв. С едно посещение олеква за цял месец
  • 11 Soc

    33 28 Отговор
    След като има толкова почитатели на соц ресторантите нищо не пречи да си направят такова заведение по свой вкус. Червените бизнесмени не е като да нямат пари.

    Коментиран от #20

  • 12 Пазарен Либерализатор

    24 27 Отговор

    До коментар #9 от "Джентълменът русофил":

    Само че по српските кафани храната е перфектна, меса на жар, обилни салати, истинско сирене, заjечарско светло пиво и смешни цени, особено ако плащаш в динари. Съжалявам, ама по никакъв начин не може да се сравнява бездарната балкантурист кухня със сръпската скара!

    Коментиран от #16, #35

  • 13 Бесен Язовец

    33 27 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    И кво цяла София ли да се изсипе в три ресторанта в центъра ли ма ? Алу цирка заплатите бяха по 400-500 на работещите а като искаш да са ти чисти ръчичките без мазоли 120-160лв. : Който не работи няма да яде това е истината.Разни калпави докторчета и инженерчета за работа 4ч.искаха заплати заплати ама на найси

    Коментиран от #21, #47

  • 14 Скорпион29

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Вчера дрънкаше че имаш 18 г.стаж демек си завършила 1999г. + 6 г.учене излиза че си набир 1975г.от къде ще знаеш ти за ресторант Севастопол? Ходила си на 15 г.по ресторантите ли? Или си някъде между 65-70годишна

    Коментиран от #32

  • 15 666

    64 13 Отговор
    Колкото и да не Ви се иска,истината е че при соца храната беше истински и от България.Не беше пълна с всякакви глупости-сега е вредна но измислената демокрация не може да се справи с измислените печалбари дето ни тровят всеки ден.Ама хак ни е.За всички имаше работа макар и по-бедни да бяха хората.Събирахме се и пеехме.Сега всеки гледа лошо и се чуди как да наругае някого.Да не говорим за циганията дето се развърза и пребива и убива защото са мързеливи до безкрайност. А тези групи дето са измамниците и насилниците тогава не съществуваха.Имаше много хора по селата и работеха.Сега всичките некадърници са по градовете / не се отнася за работливите хора от село/ и се чудят кого да измамят или ограбят.А пък голям процент от струдентите просто си купуват изпити и дипломи.Просто настъпи голям хаос.Младите хора които не са живяли преди демокрацията нищо не знаят.Бяхме по-бедни,но живяхме без страх.Сега не смея да се прибера по тъмно,я наркоман,я циг---н ще ме нападне и ще ме убие за 5.00 лв.Цените бяха о кей някога,и който не знае да не пише глупости.Имаше прекрасти ресторанти с истинка храна-няма да ги изброявам защото са много.За злобарите не искам да пиша.Сега лично аз имам повече пари отколкото преди демокрацията/защото имам специалност/, но въпреки това не живея по-добре.Съжалявам но това е истината.Всички да сте здрави.

    Коментиран от #17, #22, #55

  • 16 Джентълменът русофил

    19 4 Отговор

    До коментар #12 от "Пазарен Либерализатор":

    Извинявайте, но не съм съгласен. Точно в Сърбия са ми сервирали многократно сух хляб, покривките винаги са ольоскани, чашите, вилиците, ножовете и лъжиците са винаги с петна(за полиране и дума да не става), столовете са мръсни, а цените не са по-ниски от родните.
  • 17 Комунист

    16 4 Отговор

    До коментар #15 от "666":

    Апселютно верно
  • 18 Vasik Atanasova

    48 11 Отговор
    плаче ми се като чета това защото знам какво беше
    само не съм съгласен със студената храна по простата причина
    че нямаше места и се чакаше докато ти се приготви
    ЖИВЕЕХМЕ В РАЯ ДА ТУКА БЕШЕ РАЯТ НА ЗЕМЯТА
    натъжавам се много като се сетя какво беше
    М..КА МУ И ЖИВОТ КАКВО НИ ПОДНЕСЕ ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ

    Коментиран от #48

  • 19 Олигарха

    39 9 Отговор
    Има една поговорка- оценяваш нещо, когато го загубиш. Тепърва желанието бай Тошо да се върне ще става по-голямо, но няма как да стане. От нас зависи да си направим бъдещето поне толкова добро, а защо не и по-добро. Иначе за едни банани, чифт дънки и шоколад не си струваше да си съборим къщичката, ама трябва да опитаме и от л.ната за да разберем, че сме яли мед.
  • 20 Vasik Atanasova

    41 10 Отговор

    До коментар #11 от "Soc":

    как какво пречи
    ядоха без пари тука
    всички и то качествена храна
    20 ст кебапче ама кебапчета да видиш
    20ст кока кола истински вкус аз сега кока кола вече не пия
    бензина от 8 до 20 ст за литър качествен
    скоро се излъгах да сложа 95 бензин и колата угасна
    от Бензиностанция БЕНИТА
    най ми харесваше хляб добруджа и стара загора като ги носеха от завода топли с касетки
    и опашки купуваха се по 2 хляба
    живяхме в рая
    и хранихме по златни пясъци дружба и албена туристите безпари
    евтино евтино сега всичко е различно отрова
  • 21 Vasik Atanasova

    13 6 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    много правилно си го написал браво
  • 22 Vasik Atanasova

    30 7 Отговор

    До коментар #15 от "666":

    човек направо ме уби с този коментар
    емоционален и точен
    какви песни пееха хората и как се жениха по любов
    и какво щастие беше
    и какъв секс се правише по заводите
    нямаше спин и презервативи
    то няма как да го обясниш на хората които не са живели тогава
  • 23 Борис

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "стоян":

    А тия 8 лв. можеш ли да ги сравниш със 30 лв. днешни?
  • 24 Олигарха

    36 2 Отговор
    Много е тъжно, като се сетиш какво имахме и къде бяхме, а сега на какво приличаме. Разграден двор с властващи турски служби, ислямски емисари по родопите, американски и руски частни корпорации експлоатиращи територията и всеки един от гореизброените ще го правят докато държавата ни не издъхне. Спорта се срина, образованието и то. Здравеопазването... армията....
    Много е зле работата и ми е много мъчно, че не мога да вкуся пак мешана скара с тогавашния ѝ специфичен вкус, който изчезна по средата на 90-те. Аз бях щастливец, че до 94-та нейде ядохме старите кифтета в местната закусвалня преди да я затворят и да я заменят години по-късно със СБА, което продава изключително и само боклуци с изтекъл срок на годност или 100 елемента от менделеевата таблица в тях. Честно казано предпочитам да ям пак банани 1 път в годината и да имам 1 чифт дънки само ама другото да се върне.
  • 25 ЛЪЖА

    14 27 Отговор
    ЦЕНИТЕ В РЕСТОРАНТ БУТАБЕЩА НА РАКОВСКА СРЕЩУ ВИТИЗ.
    ГЪБЕНА СУПА 3,50 ЛВ.
    СПЕЦИАЛИТЕТ "ХУБАВА ЖЕНА" - 20 ЛВ.
    СТУДЕНТСКАТА СТИПЕНДИЯ - 50 ДО 70 ЛВ.

    Коментиран от #27

  • 26 Руски тролак

    14 33 Отговор
    Ало автора ,айде свери си малко цените...типично за комунета (да снадават и фантазират). През комунизма си беше пълна мизерия ,хората ходеха на "ресторант" един път в месеца за да ядат тройка кебапчета с гарнитура лютеница и боб и това беше развързване на кесията след което имаше седмица постене. На такива ресторанти сега мога да ходя по 3 пъти на ден.
  • 27 Хорацио

    25 2 Отговор

    До коментар #25 от "ЛЪЖА":

    Какво значение има в даден ресторант, че е имало специалитет за 20 лв? Все едно сега няма специалитети за над 100 лв? Какво искаш да кажеш изобщо дори самия ти не знаеш. Факт е, че масовите цени бяха такива, като в статията, а пари можеха да се изкарват на всякъде!
  • 28 Руски тролак

    10 11 Отговор
    И пак : кюфте на стол не на ресторант беше 38 ст .

    Единствено качеството беше по добро ,но това не е заради комунизма ..и във Франция и Германия са яли хубава храна .Близо осемте милиарда човека е причината за л..няната храна сега ,ако станем 10 млрд храната ще стане още по гадна.
  • 29 Специалитета на заведението

    11 4 Отговор
    Е, сега имате неща, дето ги няма в менюто и ако не ги платите, ще викнат охраната да ти ги избие през зъбите - НИЩО= 5лв. Празна чиния=15лв. Празен пепелник=5лв. Празен стол=20лв. и това са само част от измислиците на псевдо-ресторантьорите (бивши протежета на мутри) които СА СТИГНАЛИ ДО МЕДИИТЕ!!! Може само да гадаете, колко много сигнали не са били подадени, а хората са били ПРИНУДЕНИ да си платят! - Вярно трохи са ама от всеки и риска някой от ГЛОБЕНИТЕ да се разприказва или да намери медия и журналист, който да благоволи да отрази случая е НИЩОЖНО МАЛЪК!!! Журналистите също си искат кюфтето- дай 300лв. и "ще видя какво мога да направя" ))) Аре без да ме банвате за тая "новина"! Тааа уважаеми - или се научете да си се събирате на къмпинг, в някоя хижа, по домашно или опъвайте чаршаф на плажа или си плащайте като милионери всичко, което ви поискат пишман кръчмарите! Да не забравите, че ПЛЮЕНЕТО в супата или бирата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Аз самият съм го правил! И сега си поръчвам САМО БУТИЛИРАНА БИРА и НИКОГА супа ))) Да ви е сладко...
  • 30 Видял

    14 7 Отговор
    Беше хубаво защото бяхме млади! Нямаше места и цените бяха високи при заплата 180-200лева. Сравнения със сръбските ресторанти са нелепи особено по отношение на разнообразието и качеството на храната.

    Коментиран от #31

  • 31 Руски тролак

    13 8 Отговор

    До коментар #30 от "Видял":

    Беше хубаво защото бяхме млади....

    Е точно за това е било хубаво , тези които са на 20 сега ,след 30 години (без значение какво ще е) ще казват: ей едно време какво хубаво беше ...
  • 32 Знаещ

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Скорпион29":

    На около 50 е. Между 66 и 69-ти набор е. Първото и кандидатстване във ВУЗ е било по време на комунизма. То точно заради годините й е странно, че няма деца.

    Коментиран от #43

  • 33 Бай Мангал

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Ма Како що не казваш, че си от наще.
  • 34 Шерифа

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Джентълменът русофил":

    Друго си е да спреш на “Шерифа” и да удариш една вЕлика плескАвица с порция люти чушки в олио и оцет.
  • 35 guest1913

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пазарен Либерализатор":

    Оригиналното име на сръбската скара е лесковска(от град Лесковац, който бил част от българското етническо землище)

    Коментиран от #38

  • 36 заеби

    10 1 Отговор
    Дядо ми и аз сме прости хорица: той е бил кръчмар в село Плодовитово. Знаете го заради борсата, ама преди 40 години. Загорката са я носили през 3-4 дни щото ... не е оставала ;). После гледаше животни. Такива бабеци, създарми, суджуци, осмянка правеха дето сега ги няма. Да не говорим за катък, кисело мляко. Моите деца сега истинско мляко не искат щото е кисело. Считам, че си умораме ...
  • 37 Пазарен Либерализатор

    17 15 Отговор
    Да, всичко беше истинско, Кремиковци, нефтохима, СОДИ, ХИМКО и т.н промишлени гиганти бълваха менделеевата таблица във въздуха, която после попадаше в почвата. Излязоха хибридни сортове високодобивна пшеница, домати, краставици. По оранжериите хербицидите и инсектицидите не се пестяха, селскостопанската авиация пръскаше богато, нали изнасяхме за СССР, трябваше петилетката за четири години да се изпълни. На кравите се пробваха различни препарати и силажи, че и в млеконадоя имаше съревнование. Прасетата се угояваха с костно брашно, а саламите бяха достатъчно противни, та до ден днешен не ги ям. По магазините имаше само лимонада и контакти и най-големите тъпаци взимаха еднакво като специалистите. Е, сега вече има всичко. Реализират се способните, останалите хранят носталгия по соца.

    Коментиран от #50

  • 38 Пазарен Либерализатор

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "guest1913":

    Лесковачка скара. Обаче в Гуча правят още по-добра скара. Техните неща в български ресторант няма как да опиташ, майстор Миро е аматьор-тарикат и е мнооого далече от истината.
  • 39 Ха ха ха

    7 13 Отговор
    Като чета коментарите и следя реакциите тук , съжалявам искрено, че не имигрирах по рано... цяла Европа ви се смее на еродицията и далновидноста..
    Не случайно образованите и предприемчивите отидоха при "гниещите"
    Радвам се за положението на държавата, която създадохте - вие ще си цивеете в нея
    Сбогом
  • 40 Nedel

    19 15 Отговор
    Беше много хубаво! Търсиш обувки-няма.Чорапи също.Панталон, плат за панталон,риза,плат за риза,пуловер,жилетка,яке! Обаче иначе беше много хубаво- само че за някои. Всички ученици-връхна дреха "Канадка", помните ли?Цена 90-110 лв., заплата 160-240лв.Срам ме е да се гледам по снимките.Облечени като бездомници.Целия строителен техникум- Пловдив обути с "Кларкове"-велурени обувки, няма мъжко, няма женско, няма зима, няма дъж- разнообразието- черни или сиви. Важното обаче беше, че беше много хубаво! Първия набор съм на който разрешиха да ходи на училище без униформа- голямо "ура". Ходихме цивилни 1 седмица и след това пак с униформите- нямахме дрехи. Обаче, беше много хубаво! Първите дънки в живота си купих, като се уволних - 120 лв. на черно- заплата 165 лв. Сегашни пари 700_750лв. на заплата 1000лв. Защото тия, които ревете, не получавате толкова, ако не работите в София и ви е много мъчно, колко хубаво беше! Защото го няма вече общия казан, защото в него най-много бъркаха тези коита най- малко са допринесли, най-мързеливите и некадърните. Сега няма на всички по равно! Каквото си заработиш, това ще похарчиш! От тук идва днешната злаба- хора които се имаха за някой тогава, сега са никой и като гледат околните, вечно им правят сметката и си умират от злоба. Вие " скимтящите", никога няма да разберете, че може човек да е добре с много работа, добра професия и акъл. Вземете бележниците на децата си, на внуците си и от там ще разберете дали след време ще са добре

    Коментиран от #52

  • 41 К.К.

    16 7 Отговор
    Повечето хора рядко ходеха на ресторант по мойте спомени,по-редовните бяха на високи длъжности.В 22 часа идваше милиционер и заставаше до вратата като наказан в 23 почти нямаше хора.Израстнах в складовете на бюфетите в ресторанти и механи лятото по черноморието зимата в Кюстендил.Цигари димяха от всички маси и сутрин миришеше на всевъзможни аромати, особено ако имаше мокети и деколин по стените,но ми беше страхотно все пак съм бил дете.Моите съученици рядко имаха възможност да ги водят в заведения,камо ли по цяло лято на море и всичко зависи от готвача и преди и сега.В Балкантурист имаше много неща които ги нямаше в магазините и в кухнята и в бюфета и на баровете в хотелите, сега от гледна точка на наближаващия педесетак спомена е прекрасен, хубаво е да се върнеш в детството,пък да можеше на истина да се върнат годините хич не ме интересува, че е било тоталитаризъм...
  • 42 filo

    12 14 Отговор
    Стига сте се занимавали само с тоя соц, особено почти 30 години след 10 ноември. За мен соца е лъжа, всичко в него е лъжовно, нерално и изкуствено. За това и логично си отиде. И преди и сега за едни е било добре, за други е било зле. За мен сега е по-добре, най-вече защото се чувствам свободен.
  • 43 Скорпион29

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Знаещ":

    Значи още става, нали се сещаш за какво?
  • 44 Сталин

    19 5 Отговор
    Честито демократи да ви е честит ЕС и Нато и края на нашата държава .

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 аААААААА

    6 9 Отговор
    Пра-баба ми е била с пенсия 20лв. месечно.
  • 47 Антон 1

    12 8 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Ти какво работиш , че така усърдно нападаш хората с образование ?

    Коментиран от #54

  • 48 Антон 1

    9 8 Отговор

    До коментар #18 от "Vasik Atanasova":

    Ти какво работиш , че така усърдно нападаш хората с образование ?

    Коментиран от #49

  • 49 Антон 1

    11 9 Отговор

    До коментар #48 от "Антон 1":

    Грешка! :):):

    Според мен това вашето е носталгия по младостта , а не за времето в което живеехме !
    Аз съм на 44 г. и ми харесва , че съм свободен да обикалям света например или , че мога да избиран какво и къде да работя !
    Свободата на личния избор /спазвайки закона в безценна /
    Тия приказки за кебабчета и ракии са пълна простащина !
    Живота не е само това, драги ми носталгично настроени хорица !

    Просто бяхме млади , това е !
    Сега живота предлага повече избор и добрия и трудолюбив човек има възможност да се възполва от това . Навремето трябваше да си човек на някой за са живееш добре или да работиш по-наблизо до дома /имаше разпределения / !
    Имаше и други простащини , ама това е дълга тема !
  • 50 Антон 1

    4 8 Отговор

    До коментар #37 от "Пазарен Либерализатор":

    +++++++++
  • 51 жигитайците

    9 10 Отговор
    егати простотията... доказваща малоумието на онова време.
  • 52 Антон 1

    11 8 Отговор

    До коментар #40 от "Nedel":

    Нямаше да го кажа по-добре Пт теб !
    Браво !
    Отсреща шлосера - с уважение към професията / , взимаше колкото и повече даже на черно от лекар с по една две планови операции на ден !
    Обаче всички бяхме равни . Да ама ако шлосера е член на партията взима апартамент с предимство и децата са с предимство в университет , а лекаря ако не е член на БКП го духа , даже има късмет ако не го разпределят по-далече заради тая работа !
    Всички беше битафория за сметка на държавния заем !
    Не че сега е по-добре , той матряла е същия !
    Мноооого хубаво беше !
  • 53 Maschinengewehr

    3 1 Отговор
    Изброените цени от творбата са от 1958-65g. когато заплатите варираха между 70-90lv. на месец!
  • 54 Бесен Язовец

    3 5 Отговор

    До коментар #47 от "Антон 1":

    Жиголо

    Коментиран от #56

  • 55 Цветелин мартинов

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "666":

    Много истина всичко е точно така.
    Парите който окрадоха отидоха при най алчните хора а кой са те
    Бивши полицай и мутри.
    А те както сами видяхме не

    мотат да управляват .
    Купува се работещ завод за без пари след което се съсипва продава се за скраб печели се 1000%.купуват се имоти и скъпи коли и умствения багаж свършва
    Чака се следваща покупка.
    Парите от нея са вече в покупка пак на имот ама вече в чужбина и още по скъпа кола .
    И така 25години
  • 56 Антон 1

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "Бесен Язовец":

    Че то сега трябва да ти е по-добре !
    Навремето такива като тебе ги гонеха много . Какво си недоволен ? :):)
    Жив и здрав да си и дано се осигуряваш или спестяваш , че вече не всички сме равни и само който работи той ще яде !!!!
  • 57 Бай Иван

    0 2 Отговор
    Роден съм на пъпа на София през 1963 год много съм видял но ще го търсите онова време вярно чакал съм 1 седмица спах пред ЦУМ за телевизор карахме таралясник нямаше какво да си купиш,цъкахме пред Кореком,но му намирахме начин,имаше спокойствие истински храни имаше власт и твърда ръка,нямаше спор дали да пуснат престъпника от ареста,или осъден ама не могат да го намерят, сервитьорите бяха професионалисти не като сегашните мърди,
  • 58 бг чушки

    0 1 Отговор
    сега е по-добре отколкото преди поради простата причина, че нещата в природата по божи закон отиват към по-добро!
    в началото е нямало нищо, а сега има многообразие :)
    разстем, за да се развиваме... израстваме всякак...
    точно в този момент българия е в най-доброто си положение от създаването си!
    няма как да е по-зле! а ако стане зле, то са си виновни хората :) и пак така е трябвало да стане по божия закон за развитието на света... страдаме от собствените си грешки! има заповеди и една от тях е да не сме алчни :)
    някои са по-алчни и затова страдаме сега като ядем боклучавата им храна и т.н. но все пак ни хранят :) има кой да отсъди :) някой ден кат' ни занулят идва видьов ден :) ще ни съдят и те тъй ... а тая кепча има брояч таймер .аси ужаса :) тря' се пише по-бързо :) а и рекламите да се джуркат от рифреша :) да се печели повече :) кой е гладен? алчност се нарича! за какво? къде ще го отнесеш? в тоалетната и в гроба, там!
  • 59 бг чушки

    1 0 Отговор
    и преди си беше хубаво и сега си е хубаво... и преди е имало лоши неща и сега ги има лошите неща... в едно от мненията се казва, че хората са станали много и затова изхранването ни е трудно и се налага да се слагат добавки, заместители и ето ти влошаване на храната... много правилен коментар... на 40г. съм и съм видял и от двата строя по малко... хубаво си беше, но и доста келяви неща имаше... сега ако човек е здрав, можещ, изучил се, трудолюбив, то може да живее що годе добре тук... разбира се трябва да съжителства с партньор или майка си и баща си, но ще се справят... на човек колко му трябва, за да живее? но понеже темата е ресторантите тогава и сега, та все са си на ниво заведенията ни! винаги сме имали много добри заведения от всякакъв тип! а кой колко пари има в джоба, за да ги посещава е вече друга бира :)
  • 60 бг чушки

    2 0 Отговор
    съветът ми към вас е да живеете в настоящето и да гледате към бъдещето, 'щото миналото е минало бешело... спомени и добри и лоши... е, от време на време няма лошо да се връщаме назад във времето, но като цяло настоящето е най-хубаво... живи сме все още :) радвайте се на всеки миг!
    гледайте да се задържите колкото се може на тоя свят, да се предпазвате от злополуки, за да живеете по-дълго и да му се радвате на живота...
    много са си хубави ресторантите и сега - ходете! забавлявайте се и богати и бедни! който както си го направи това е... страдаме от собствените си грешки и в много малка частност от грешките на околните, но като цяло сами сме си виновни... и най-важното - имате свободата, а свободен дух възпира няма и може да преодолява всякакви перипетии... падаш, ставаш, оттърсваш се и продължаваш! травми, болежки си имаме всички от рождението, но номера е да си жив :) жив ли си? бегом към ресторанта тогава! :))))))))) яж, пий и се весели! изпълнявай! няма соц, няма демокрация, няма значение обществения строй... т'ва са психо моменти дето ще ти мътят главата... просто живей! прави това, което те радва! на този свят сте да се забавлявате, да видите цялата красота, създадена специално за вас и околните живи твари!
  • 61 незнайко

    0 0 Отговор
    Последният абзац от статията е пълна ляжа. За бакшиш никой не е мислил, защото си беше заложен в сметките !!! Що се отнася до ресторанти, имаше и такива с меню, свински крачета, уши , паниран мозък, език пане, дробчета и още много което не се сещам. Всичко беше БЪЛГАРСКА КУХНЯ !!!