Last news in Fakti

29 Декември, 2017 08:56 7 054 9

Загадачните светлини над България се оказаха... (ВИДЕО)

  • светлини-
  • странни-
  • над българия-
  • нло-
  • странни светлини
Загадачните светлини над България се оказаха... (ВИДЕО) - 1

Загадъчни светлини се появиха в небето над София, а след това бяха забелязани в над други населени места в страната на 26 декември. Появата им предизвика масова истерия в интернет, след като във Facebook бе публикувано и видео на мистериозния феномен.

Причината за появата им се оказа доста земна и с напълно логично, макар и малко изненадващо обяснение.

Видеото, от което започна всичко, е било заснето на 26 декември в 05:35 часа сутринта в село Руйно, област Силистра.

"Стана ми интересно какво е това. Първо така се виждаше, но след това се разшири и стана нещо като дим/облак", твърди потребителят, регистриран в социалната мрежа като Onur Yusuf, съобщи "Марица".

Загадачните светлини над България се оказаха... (ВИДЕО)

В постовете под клипа други потребители написаха, че неизвестният светещ обект е бил забелязан и в небето над други места в страната. Предположенията, които изказваха потребителите на социалната мрежа варираха от невероятни и налудничави до прости и научно обясними.
Часове по-късно се разбра и причината за появата на светлините.

„Топка, която беше много ярка, като ЛЕД осветление, а като опашка — газообразно вещество, дим. Чудехме се какво е това и в рамките на 10 минути започна да се разпръсква по небето”, разказа друг очевидец — Сезер Нихат от село Дулово, цитиран от bTV.

Загадачните светлини над България се оказаха... (ВИДЕО)

Оказва се, че светлините са заснети и над Русия, Турция, Румъния, Полша и Унгария. Няколко часа по-късно руското министерство на отбраната съобщи, че ракетните войски със стратегическо предназначение са провели експериментално изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Топол-М". Именно нейния полет са наблюдавали Сезер и останалите очевидци в почти цяла Източна Европа.

„При влизане в плътните слоеве на атмосферата, скоростта й е около 5 километра в секунда. При това положение около корпуса на бойната глава се получава плазмен облак. И точно този плазмен облак хората виждат и считат, че това е НЛО”, каза о.з. полк. доц. Гергин Гергинов.

Ракетата "Топол М" или на български "Топола", е стартирала и се е приземила на руска територия. Затова военното министерство на Русия не е задължено да информира други страни за експерименталния полет.

„Трасето е външно и няма никаква опасност нито за хората, нито за другите държави”, обясни о.з. полк. доц. Гергин Гергинов.

На 22 декември тези кадри на светещо НЛО станаха хит в социалните мрежи. Собственикът на „СпейсЕкс” Илон Мъск го публикува в Twitter със заглавие "Ядрено извънземно НЛО от Северна Корея". Това всъщност е отделянето на различните степени от ракетата „Фалкън 9”.

Потребителите схванаха шегата на милиардера, но явно не всички, защото ден по-късно Мъск написа: "Опасявам се, че повечето хора наистина са помислили това за извънземни..."

Междуконтиненталните балистични ракети се изстрелват вертикално. След това те се насочват под ъгъл от приблизително 45 градуса спрямо земната повърхност. Могат да достигнат височина от над 1000 километра, затова светлината им се наблюдава от територията на няколко държави.

Възможно е тези наблюдения да зачестят, защото Русия предвижда през 2018 г. да увеличи експерименталните изстрелвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    7 2 Отговор
    И чак горките Софиянци се изплашили.

    Коментиран от #6

  • 2 onq s konq

    2 1 Отговор
    И какво прави тази Топол на ЕС?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Боримир

    2 3 Отговор
    Кой каза че Руснаците били изостанали?
  • 5 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Руски ракети ... Фалкън 9 ... вече се чудят как да прикрият излитанията и кацанията на извънземните.

    Коментиран от #8

  • 6 гощо

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Долавям някакви провинциални комплекси в теб?!?!?!

    Коментиран от #7

  • 7 ТОДОР СТОЯНОВ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "гощо":

    ХМ!Я ВИЖ: Провинция е дума с латински произход, означаваща Страна, вън от Италия, покорена от римляните чрез война.Рим (провинция) - Провинция Рим (на италиански: Provincia di Roma) е една от петте провинции на Лацио, Италия. Провинция Рим е най гъсто населената в Италия, съдържайки в себе си метрополитена Рим.И ОЩЕ:Прованс (Provence [pʁɔˈvɑ̃s]) е историческа област в Югоизточна Франция. Намира се край Средиземно море между Ронската низина и Италия.

    Най-големите градове са Марсилия (839 000 жители), Ница (345 000), Тулон (166 000) и Екс ан Прованс (139 000).
    ЖИВЕЯ В НАЙ-СТАРИЯТ ГРАД В ЕВРОПА И ВЪОБЩЕ НЕ НОСЯ КОМПЛЕКС, АМА НИКАКЪВ КОМПЛЕКС ОТ СТОЛИЧАНИ, ИЛИ КАКТО ТАМ НАРИЧАТ СЕБЕ СИ!!!КОЛКО СА СОФИЯНЦИ ТЕ СИ ЗНАЯТ, ЛИЧНО АЗ ИМАМ ПРИЯТЕЛЧЕТА АМА ИСТИНСКИ ШОПЧЕТА(ДА СА МИ ЖИВИ И ЗДРАВИ), КОИТО ИЗПИТВАТ ЛЕЕЕКО НЕУДОБСТВО ОТ НЯКОИ "СЪГРАЖДАНИ"-В СЕЛО РАЖДАНИ!ГОРДЕЯ СЕ С ПРОИЗХОДА СИ И С ТОВА, ЧЕ ДЯДО МИ Е ПОСТРОИЛ КЪЩА НА "БУНАРДЖИКА" ОЩЕ ПРЕЗ 48г., В КОЯТО ИЗРАСНАХ, РАСТАТ И ДЕЦАТА МИ, ЗА КОЯТО СЕ ГРИЖА И ОБНОВЯВАМ!
    АРЕ МАЙНА ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА!!!ЖИВ И ЗДРАВ!
  • 8 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Jack Bauer":

    Има доза истина в това което сте написал ! Защо досега не се виждаха експериментите с балистични ракети ? СИГУРНО ТАЗИ Е ПЪРВАТА РУСКА !!! ХА, ХА ХА !!!
  • 9 Фейк Нюз

    0 0 Отговор
    Абсолютни глупости и светлините ще обикалят между дърветата, ще спират , ще сменят посоката си. Айде аман от фейк нюз , кажете истината на хората, щом като така упорито заблуждавате значи има защо.