Last news in Fakti

14 Януари, 2018 09:14 4 113 0

Защо трептят клепачите ни понякога? (ВИДЕО)

  • клепачи-
  • очи-
  • трептят-
  • офталмолог-
  • стрес-
  • умора-
  • миокимия

Това неволево потрепване на клепача се нарича миокимия

Защо трептят клепачите ни понякога? (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Трептенето на клепачите е често срещано явление. Случва се най-вече, когато сме стресирани и ядосани. Симптомите могат да изчезват и да се появяват повторно през различни интервали от време.

Терминът за неволевото потрепване на клепача е "миокимия". В някои случаи се използва и терминът "блефароспазъм".

Офталмологът Джоел Шуман обяснява на какво се дължи това явление:

Защо трептят клепачите ни понякога? (ВИДЕО)

"Спазмите в ъгълчето на окото обикновено се дължат на стрес. Различни методи за релаксация могат да помогнат — дълбоко дишане, отпускане на мускулите, медитация."

Умората и липсата на сън също благоприятстват за появата на трептенето, а също така и дългите часове прекарани пред компютъра, през които ние пренатоварваме очите си.

Защо трептят клепачите ни понякога? (ВИДЕО)

Понякога алергиите също могат да доведат до трептене на клепачите. То може да се прояви едновременно с други симптоми като раздразнение и зачервяване на очите, сълзене, замъглено зрение.

Когато търкаме очите си, в тъканите на клепачите и сълзите са отделя хистамин, а хистаминът също може да причини неволното пърхане на клепките ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА