Last news in Fakti

12 Май, 2018 08:50 5 030 5

Ендокринолог посочи огромен проблем, застрашаващ 70% от българите

  • ендокринолог-
  • проблем-
  • българи-
  • затлъстяване-
  • наднормено тегло

Затлъстяването е сред водещите причини за смъртност

Ендокринолог посочи огромен проблем, застрашаващ 70% от българите - 1
Снимка: Shutterstock

В наши дни глобализацията и начинът на живот извеждат на преден план проблеми, с които човечеството не се е сблъсквало до този момент и в такъв мащаб. Редица от сърдечносъдовите и метаболитни усложнения, последица от затлъстяването, са водещи причини за смъртността в световен мащаб и са се превърнали в основно предизвикателство пред общественото здравеопазване.

Според европейската статистика най-висок дял българи с наднормено тегло има във възрастовата граница 65-74 г. - около 22% от общия брой на хората с проблеми с килограмите у нас, пише "Блиц". Други 20% от затлъстелите българи са на възраст 45-64 г. Най-нисък е процентът на българите с наднормено тегло във възрастовите групи от 18-24 г. - около 5%, и от 25-34 г. - около 6%.

“През различните епохи идеята за наднорменото тегло и затлъстяването преминава през формирането на различни концепции - от схващането за защитен механизъм, през символиката на плодовитостта и благосъстоянието, иронизирането и стигматизацията, до понятието “болестно състояние” и неговите негативни последици върху здравето на човека. Историческият преглед, от древността до наши дни, би подпомогнал осмислянето и оценяването на причините за все по-ранното начало на затлъстяването днес - още в детска възраст, улесняващи разработването на диагностичен алгоритъм за ранна превенция на късните сърдечносъдови и метаболитни усложнения, както и прогнозирането на неговото развитие в бъдеще”, коментира ендокринологът и диeтолог д-р Маргарита Виткина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    9 0 Отговор
    А откъде идва проблема (риторичен въпрос разбира се)
  • 2 гост

    13 5 Отговор
    Благодарение на ГЕРБ всичките сме затлъстяли от "благоденствие"!

    Коментиран от #4

  • 3 диди

    7 4 Отговор
    Ами спортувайте,намалете хляба и солта.
  • 4 Хахаха

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Да бе, и като се насереш в гащите пак ГЕРБ ти е винивен.
  • 5 The TRAPPER

    0 0 Отговор
    Да, защото всичко живо -особенно младежите се е похамериканчило с тия хамбургери. Аз едно време като ядох по 4 филии с лютеница за закуска защо не съм дебел ?