Карго с азиатския плод дуриан, известен с отвратителната си миризма, възпрепятства излитането на индонезийски самолет, съобщава вестник Jakarta Post.
Забавянето от един час се наложило след като пътниците се вдигнали на бунт и отказали да пътуват в самолета, заради вонята.
В Азия дурианът се смята за деликатес заради кремообразната текстура и вкуса му, наподобяващ синьо сирене. Плодът, който идва от растението Durio zibethinus, също така е с богато съдържание на витамин С и витамин В, както и на тиамин, желязо и ненаситени мазнини. Миризмата му обаче, е отблъскваща и често е сравнявана с тази на мръсен канал и гниещо месо. Именно заради това в някои страни е забранено сервирането на плода в ресторанти, както и превозването му с обществен транспорт.
Пасажерите от самолета на индонезийската авиокомпания Sriwajiya Air, който трябвало да излети в понеделник от Бенгкулу, на о-в Суматра за Джакарта, отказали да се качат на борда. Те били притеснени не само от миризмата на плода, но и от теглото на товара.
След възникналия проблем, от авиокомпанията признават, че в самолета са били натоварени повече от два тона дуриани. Въпреки това представители на авиопревозвача заявяват, че товарът по никакъв начин не би застрашил безопасността на пътниците, а неприятната миризма щяла да изчезне, когато самолетът се издигне във въздуха.
Все пак дурианите били разтоварени, а пътниците излетели с час закъснение за Джакарта.
Главният корпоративен мениджър на Sriwijaya Air заяви пред изданието, че авиокомпанията има право да превозва екзотичните плодове.
"Не е незаконно да се пренася дуриан със самолет, стига да е опакован правилно, в съответствие с правилника и да бъде вътре в товарното отделение", обясни той, като допълни, че има много авиокомпании, които правят това."
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 като герберастите
18:34 08.11.2018
2 Той е
18:41 08.11.2018