Last news in Fakti

31 Май, 2019 02:30, обновена 10 Юли, 2022 13:35 63 291 7

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема

  • корем-
  • болка-
  • здраве-
  • коремна болка-
  • причини-
  • заболявания

В коремната кухина са събрани голяма част от вътрешните ни органи и мястото, където се появява болка, може да подскаже какво ни е

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема - 1
Снимки: shutterstock

Болката в областта на корема е един от най-честите симптоми, които всеки изпитва от време на време. Има много причини за болката в тази област, затова е важно да знаем каква може да е причината и правилно да разпознаем проблема, за да го лекуваме най-ефективно. Разбира се, болката може да е от моментно стомашно неразположение, но ако е продължителна и силна, причината може да е по-сериозна. Затова днес ви споделяме една карта на сериозните коремни болки, която ще ви помогне да разпознаете виновника за дискомфорта ви, пише сайтът dama.bg.

1. Дясната горна част на корема

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема

В тази част на корема се намира жлъчният мехур и черният дроб, така че най-честите причини за болка в тази област обикновено са свързани с тези органи.
- Ако изпитвате внезапна, силна болка, която стига чак до дясното ви рамо и се появява след хранене с тежка, мазна храна, вероятно имате камъни в жлъчката.
- Острата или тъпа болка, която стига до дясното ви рамо или гърба и продължава няколко часа, може да е признак за холецистит или възпаление на жлъчния мехур.
- Тъпа или остра болка, която ту се появява, ту изчезва, може да е признак за хепатит.

2. В средата на горната част на корема

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема


В тази част от корема намират дуоденумът – първата част на тънките черва, и голяма част от панкреаса.
- Ако често изпитвате болка, която се усеща чак в гърба ви и се влошава след хранене, особено с храни с високо съдържание на мазнини, това може да е признак на панкреатит.
- Тежка болка и чувствителност в тази област, придружена от гадене, повръщане, диария и подуване на корема, може да се дължи на епигастрална херния.
- Пареща болка в гърдите, придружена със симптоми като кашлица, възпалено гърло, кисел вкус в устата, газове, гадене, повръщане и подуване на корема, обикновено показва киселини или диспепсия.
- Ако страдате от киселини, които се влошават, когато се навеждате или лежите, и са придружени от болка в гърдите и оригвания, вероятно имате хиатална херния.
- Болката, която се усилва между храненията или посред нощ, но намалява при хранене, може да е симптом за язва на дванадесетопръстника.

3. Лявата горна част на корема

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема

Най-голямата част от стомаха се намира в лявата горна част на корема, така че всякаква болка в тази област обикновено показва проблеми с този орган.
- Тежка болка, която е придружена от гадене или повръщане, може да е признак на гастрит или възпаление на стомаха.
- Парещата болка, която обикновено е по-силна, когато стомахът ви е празен, може да бъде причинена от язва на стомаха.

4. Дясната и лявата страна на корема

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема

Бъбреците се намират в дясната и лявата част на корема – по един от всяка страна на гръбнака. Понякога болка в тази област може да бъде причинена и от проблеми с дебелото черво.
- Странична болка, която усещате чак до гърба и е придружена от треска, втрисане, диария и гадене, може да бъде признак, че страдате от бъбречна инфекция.
- Силна болка, която се пренася до долната част на корема и се появява на вълни, показва камъни в бъбреците. Други симптоми включват гадене, повръщане, повишена температура, често уриниране и кръв в урината.
- Болка с или без подуване, придружена от трудно изхождане, може да е признак за обикновен запек.

5. Средната част на корема

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема

Всеки дискомфорт в тази част на корема е свързан с малките и дебелите черва.
- Коремните болки и спазми, които са придружени от тежка диария, умора, висока температура и загуба на тегло, показват възпалително заболяване на червата.
- Ако изпитвате болка, придружена от повръщане, диария и запек, това може да е ранен признак за обструкция на малките черва.
- Болезнено подуване в близост до пъпа, което обикновено причинява дискомфорт, се нарича пъпна херния.

6. Лявата средна част на корема

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема

Освен левия ви бъбрек, в тази област се намира и низходящото ободно черво, което е част от дебелото черво. То може да се инфектира или възпали обикновено заради нездравословен начин на хранене.
- Постоянната и упорита болка, придружена с треска, гадене и повръщане, е сред най-типичните симптоми на дивертикулит, т.е. възпаление на ободното черво.

7. Дясната долна част на корема

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема


В тази част на корема се намира апендиксът – малък орган, за който все още се спори дали има някаква роля, или е просто безсмислена част, останала след еволюцията ни. Според една от теориите апендиксът съхранява полезни бактерии и подпомага доброто храносмилане.
- Остра болка, загуба на апетит, гадене, повръщане и треска са най-честите симптоми на апендицит, или възпаление на апендикса, което изисква незабавна медицинска намеса.

8. Средната долна част на коремаБоли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема


Пикочният мехур и репродуктивните органи се намират в тази част на корема. В първите дни на цикъла е нормално да усещате дискомфорт в тази област.
- Коремни спазми, усещане за парене, когато пишкате, и промяна в цвета на урината ви могат да са признаци за инфекция на пикочния мехур.
- Внезапна и тежка болка в областта на таза, която може да продължи с месеци, е често срещан симптом при заболявания на репродуктивните органи.

9. Лявата долна част на корема

Боли ви корем? Ето от какво и защо боли в различните части на корема

В тази област се намира голяма част от дебелото черво, затова ако имате проблеми с този орган, най-вероятно ще усетите болка точно в тази област.
- Коремна болка, която е придружена от спазми, подуване, газове, диария или запек, може да бъде симптом на синдром на раздразненото черво.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ромската изтривалка

    1 2 Отговор
    Не е хубаво да ме боли корем или нещо друго, защото.човек страда , но и понякога неопитен доктор допринася още повече страдания...! Един умен човек си знае всички органи, къде му се намират, не са кой знае колко, нервната мрежа е повече, но някои недостойни с леко поведение, ти скъсват някъде мрежата, което е по гадно....!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Траянка

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ромската изтривалка":

    Често ме боли корема доло ниско и даже немога да ходия гарбат ме боли
  • 4 Иван

    1 2 Отговор
    Много мразя да ме боли корем. Най-омразната болка.
  • 5 Мен също ме боли мразя Даме боли корема

    0 1 Отговор
    Мразя да ме боли....
  • 6 Остра болка

    0 2 Отговор
    Мен преди няколко месеца ме болеше корема от лявата страна и още продължава да ме боли от време на време
  • 7 Никола Спасов

    1 0 Отговор
    Много ме боли стомаха какво да направя