Last news in Fakti

5 Юни, 2019 13:32 17 379 33

Островът на кръвосмешението

  • остров-
  • кръвосмешение-
  • палмерстън-
  • островите кук-
  • тихи океан

Обитателите му са едва 62 души и повечето са преки роднини

Островът на кръвосмешението - 1
Снимка: Shutterstock

Представете си място, до което, за да стигнете, ще ви трябват цели 9 дни. 9 дни на клатеща се лодка с абсолютно нищо наоколо – само вода, която изглежда безкрайна и брегът не се вижда. Това е единственият начин да се стигне до град Палмерстън – малък коралов остров от групата на Островите Кук в Тихия океан. Той е дом на 62 души, всички свързани по специфичен начин. Хората на острова са преки потомци на един англичанин, който се заселил на зеления рай накрай света преди 150 години.

Остров Палмерстън е живото олицетворение на истинския живот на бавни обороти. Там няма нито един магазин или бакалия. За да си изкарват прехраната, хората се занимават с риболов и събиране на кокосови орехи. В свободното си време правят бижута, играят волейбол или плуват.

На острова, обаче, има електричество и дори интернет, но само за няколко часа на ден, пише pochivka.blitz.bg. Няколко късметлии имат мобилни телефони и сателитна телевизия. Но там никой не продава нищо. Парите се използват само за снабдяване от външния свят.

Островът на кръвосмешението
Соларен панел на острова. Източник: Shutterstock

Има само две тоалетни на острова, а обитателите му събират дъждовна вода за пиене. Животът изглежда идиличен, особено в неделя, когато църковната камбана бие, за да призове хората на служба, след която не е разрешена никаква работа или забавление на острова до вечерта.

Островът на кръвосмешението
Старата и новата църква на острова. Източник: Shutterstock

Град Палмерстън е разположен на върха на древен потопен вулкан – формация, която се нарича атол. Той е съставен от над дузина пясъчни коралови островчета, които заедно образуват пръстеновиден коралов риф около затворена лагуна. За добро или зло, рифът се намира твърде нависоко спрямо повърхността, затова самолетите не могат да се приземят там, а за хеликоптерите е твърде далеч. Затова единственият достъп до там е с лодка.

От една страна изолираният живот на Палмерстън оказва благотворно влияние на острова, който остава почти непокътнат. От друга страна, обаче, отдалечеността на мястото е причина за някои трудности и дори опасности за неговите обитатели. Например, едно посещение на зъболекар може да отнеме месеци – няколко дни само да стигнете до там, но и неопределено време, в което да си търсите превоз обратно към вкъщи. Това е трудна задача на островите Кук.

Остров Палмерстън се намира на островите Кук, кръстени на изследователя Джеймс Кук, на когото се приписва откриването им от западния свят. След откритието хора не са живели на острова повече от 80 години. Когато англичанинът Уилям Марстърс попаднал на острова в средата на 19-и век, веднага се влюбил в него. По това време Палмерстън бил собственост на британския търговец Джин Брандър, с когото Уилям се запознал в Таити и който след това определил Уилям за надзирател на Палмерстън. Позволил му да отглежда и събира кокосови орехи там. Уилям се заселил на острова през 1863 година заедно с жена си, която била полинезийка, и две нейни братовчедки, за които по-късно също се оженил.

Два пъти в годината на острова пристигал кораб с храна и необходимите стоки, а в замяна Уилям се отплащал с кокосово масло. След това, обаче, посещенията се разредили – през три години, а накрая съвсем спрели. В писмо от 6 януари 1888 г. Уилям Марстърс казва: „Бях поставен тук от г-н Брандър от Таити, за да произвеждам кокосово масло за него. През първите 6 години корабите ме посещаваха редовно, но след това минаваха по две или три години без да идват, а през 1878 г. те спряха да идват тук“.

Въпреки това предприемчивият Уилям намерил начин да оцелее. Когато Джон Брандър, собственикът на острова, починал, Уилям Марстърс получил собствеността върху Палмерстън от кралица Виктория. Преди смъртта си през 1899 г., когато кокосовите му дървета били унищожени от болест, а той починал от недохранване, разделил острова на три части, по една за всяка от съпругите си. С времето населението нараснало и в наши дни всички обитатели на острова, с изключение на трима, са негови преки потомци.

Голям брой от обитателите на острова са напуснали, а малкото останали там са изложени на сериозен риск от кръвосмешение. Има много случаи, в които хората се женели, а после се оказвало, че са близки роднини. Кметът на Палмерстън веднъж признал пред медиите: „Бащата на жена ми и моят баща са били братя. Не знаех за това, но когато разбрах, беше твърде късно и вече имахме деца. Никой не пристига на острова, затова се получават толкова много бракове между роднини“.

Това е и една от причините населението на острова драстично да намалее. Младите хора искат да имат повече възможности за избор на брачен партньор и за раждане на здрави деца.

Островът на кръвосмешението
Младите обитатели на острова. Източник: Shutterstock

Обитателите на острова имат повече земя, отколкото могат да обработват. Затова те се обръщат към външния свят, надявайки се да привлекат имигранти, които да го населят. Засега, обаче, не се намират доброволци да живеят на края на света.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    136 4 Отговор
    Предлагам България да изкупи острова и всичкото сигани там !
  • 2 1111

    126 2 Отговор
    Борисов, изпрати им два катуна избиратели.
  • 3 А стига бе

    75 1 Отговор
    Я...и тия като вьв Великобритания бе-всичко подред-сестри ,майки а и в последно време минаха на братя и бащи...

    Коментиран от #7, #11

  • 4 сгур

    74 1 Отговор
    пратете им малко маймуни от факултета , ще оправят всичко
  • 5 Булгар

    23 2 Отговор
    Да ми пратят билети и отиваме )))
  • 6 Циник

    63 8 Отговор
    Сиганите няма да идат там щото няма нищо за крадене. И Боко няма да ги пусне щото го държат на власт.
  • 7 Госあ

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "А стига бе":

    Еми те са им потомци. И най важното си имат църква 😂

    Коментиран от #8

  • 8 п.п.

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    имам предвид традициите се спазват
  • 9 ФатмакЪ

    16 1 Отговор
    Най-накрая нещо интересно в този сайт. В YouTube се намира видео от острова, което е направено от българско семейство: https://www.youtube.com/watch?v=nkML_qi_MAY

    Коментиран от #12

  • 10 Луд

    12 1 Отговор
    Мога да ида там да ги облагородя .
  • 11 Ай сиктир бе

    5 32 Отговор

    До коментар #3 от "А стига бе":

    Ти бил ли си някога във Великобритания. Май не, доколкото разбирам от тъпия ти коментар. Много ме кефят коментарите на селяци, които никога не са напускали обора на село.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 айде айде

    21 2 Отговор
    Че турчолята не се ли женят така ? Първи братовчеди, братя, сестри ... ?

    Коментиран от #19

  • 14 Голям Слон

    36 2 Отговор
    Е, Айше, Айше. Как се обърна живота. Някога бяхме брат и сестра. След това мъж и жена, а сега си ми тъща..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пак англичани пак на остров

    23 1 Отговор
    Що за малумни обитатели трябва да има остров от 50-100 човека, ако не знаят че са първи братовчеди?! Англйска работа, толкова да не си говорят... 100% и в Англия е така, ама добре че от време на време от континента е идвала свежа кръв.
  • 17 Важното е

    7 1 Отговор
    Че приматите имат църква
  • 18 Не виждам какво се възмущавате

    3 17 Отговор
    Християнството допуска брак между първи братовчеди така, че за какво кръвосмешение говорите, че се и възмущавате? Разбирам да сте мюслими при които е забранено до седми...

    Коментиран от #22, #25, #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Искам да отида

    9 1 Отговор
    Дайте ми две 18годишни полизениики и съм там.Те тва е живот ловиш си рибата ,правиш си божи божи с младите се жени,нямаш шеф,може и градинка да си имаш .Само едно ми е проблема.Ше ми направят ли избирателна секция за изборите.Не вярвам,само тва ме спира.
  • 22 Настрадин Ходжа

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Не виждам какво се възмущавате":

    Абе ти да не си помак, че да си ОК с тая работа брак между първи братовчеди?
  • 23 swordfish

    8 0 Отговор
    Венелинче, хайде да ходим там сладкишчо, да ги облагородим.
  • 24 Хипермен

    13 0 Отговор
    Те все едно в Англия не се млатят помежду си тия рептили долни...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Лудата

    2 0 Отговор
    Тук и при нас го има това, братчеди, сестри, братя, етнос няма значение, гена отново намесен....!
  • 29 Ти отгледа ли...?

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Баба Вуна":

    Едната със зетя и дъщерята, ти цял живот с обратни като тебе имаш работа...!!!
  • 30 бойко

    3 0 Отговор
    КАТО пристигнат самолетите ще изпратим сиганетата на острова
  • 31 СтатияТа

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "когато кокосовите му дървета били унищожени от болест, а той починал от недохранване, разделил острова на три части, по една за всяка от съпругите си. ..." е как след като си починал правиш разделяне на острова )
  • 32 сноу

    5 0 Отговор
    Не знам колко са я омешали тяхната , ама тая на Гейропата е така разбъркочена с джагали ,маймуни ,мюслита ,цигуйци ,пакита и още всякакъв боклук, който бичи тлъсти бели дупета и изобщо не се интересува кой сват, кой на булката брат.
  • 33 Смилена Татарска

    0 0 Отговор
    Така ми се иска да съм там с братовчед си от Разлог и да се любим страстно...